luni, 6 ianuarie 2020

TOP 10 CĂRȚI CITITE-N 2019

Am început minunat noul an zambetan, taman ce-am pierdut 90% din textul scris inițial. Gluma cu am emoții pentru echipa mea,  căci îmi doresc ca măcar în reluare să câștige se va adeveri. Voi schimba orânduirea celor 10, dacă tot și-o băgat coada-n atâta muncă dracu'

2019 a fost un an deplin pentru lecturi pentru c-o împlinit singurele două cerințe pe care i (mi) le-am impus:
  1.  Să nu rămână cărți abandonate înainte de ultima pagină;
  2.  Să nu existe povești citite și nedefilate pe Zambetania. 
În alți ani clasamentul era gata de prin noiembrie. Mă suceam și răzgândeam de zeci de ori. Pentru 2019 interesul s-o diluat. Au fost multe cărți de 5 steluțe și dacă-n trecut m-ar fi incitat să le exclud din top, câte una și pe rând, azi găsesc că-i nedrept. Se mai adaugă faptul că durează foarte mult să scriu topul (recitesc toate celelalte texte teoretic nominalizate, nu mai zic de varianta asta păguboasă cu pierderea înainte de publicare) și să mă joc cu pozele or în ăst timp aș mai termina o carte, ceea ce-i mult mai interesant. Deh, îmbătrânesc, Zblogule!

2019 a fost un an excelent pentru lectură ziceam. Au fost multe, foarte multe zile, în care n-am atins nicio pagină. Pân la final s-au adunat 51 de volume. Din ăst motiv singura dorință ce-o am pentru 2020 este să citesc în fiecare zi cel puțin 50 de pagini

Experimentul de a citi mai multe cărți în paralel, pe care nici nu mi l-aș fi închipuit realizabil cu 3 ani în urmă, a avut câteva avantaje, dar în cazul meu mai multe dezavantaje. A funcționat câtă vreme am găsit cărți interesante și puteam lectura un roman în același timp cu o lucrare de psihoterapie or o culegere de texte istorice. Am sfârșit prin a citi câteva pagini dintr-o carte și a o abandona în ideea că următoarea sigur va fi mai grozavă. Când teancul s-a ridicat la 12 bucăți m-o ajuns lehamitea. Nu mai aveam chef de niciunul dintre volume. Și zilele s-au făcut săptămâni și uneori chiar luni pline în care n-am mai deschis nicio carte. 

În perioada septembrie - noiembrie m-am străduit, uneori cu forța, să termin tot ce începusem. Ș-o venit decembrie liber de orice restanță ș-am terminat 9 bucăți noi-nouțe nu știu când, nu știu cum, fu doar o uriașă bucurie, așa cum mi-s cărțile încă din copilărie. 4 dintre titlurile lui decembrie au ajuns în Top 10, motiv pentru care noul ordin pe unitate este: pe cât posibil citește, Mărie, doar cărți pentru care ai recomandări la dosar. Fugi, de poți, de toate celelalte. Aș cam paria astfel p-un 2020 de 5 steluțe. 
  1. An/Organic - Florin Pîtea ***
  2. Dracula's Kitchen - Vlad B. Popa *****
  3. Suflete cusute - Anne Lamott ****
  4. Cea mai frumoasă poveste - Adrian Cioroianu *****
  5. Efemeride - Irvin D. Yalom *****
  6. Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr - C.S. Lewis ****
  7. Insula roboților - Petre Brown ****
  8. Patru bărbați plus Aurelius - Doina Ruști ***
  9. Povestea mea - Michelle Obama *****
  10.  Culorile rândunicii - Marius Daniel Popescu ***
  11. Regula de 5 secunde - Mel Robbins ***
  12. Terapia Integrării Trecutului - Ingeborg Bosch (Text 1); (Text 2)  ***** 
  13. Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman *****
  14. Drum sângeros către moarte - Sven Hassel **
  15. Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina *****
  16. Fugara - Alice Munro *****
  17. Chipul - Alice Munro *****
  18. Terente - Zodia Zmeului / Doina Popescu - Brăila****
  19. Ochii dragonului - Stephen King *****
  20. Uciderea Comandorului (2) - Haruki Murakami *****
  21. Haruki Murakami - Ascultă cum cântă vântul  *** Pinball. 1973 ****
  22. Evanghelia după Pilat - Eric Emmanuel Schmitt ****
  23. O logodnă foarte lungă - Sebastien Japrisot *****
  24. Semn că te am - Ioana Chicet-Macoveiciuc ****
  25. Câmpul cu iarbă neagră - Belinda Bauer ****
  26. Fuga spre câmpul cu ciori - Savatie Baștovoi ****
  27. Nu putem evada din Istoria noastră. Cea mai frumoasă poveste, vol. II - Adrian Cioroianu *****
  28. Orașul fetelor - Elizabeth Gilbert ***
  29. Simona - Dara Codescu, Alice Năstase Buciuta ****
  30. Solenoid - Mircea Cărtărescu ***
  31. Visul călătorului - Stelian Zamora ****
  32. Frankenstein - Mary Shelley ****
  33. Inocenții - Ioana Pârvulescu ***
  34. Podul de lut - Markus Zusak *****
  35. Femei care iubesc prea mult - Robin Norwood *****
  36. O lună de duminici - John Updike****
  37. Viața lui Darwin - Michael White și John Gribbin****
  38. Manuscrisul fanariot - Doina Ruști ***
  39. Strigoi fără țară - Mircea Daneliuc *****
  40. Tommy și prietenii săi - Jerome K. Jerome **
  41. Convorbiri cu Mircea Daneliuc - Alexandru Petria *****
  42. Iepurii nu mor - Savatie Baștovoi *****
  43. Un om îndurerat - Victor Ion Popa ****
  44. Carrie - Stephen King ****
  45. Pe când eram o operă de artă - Eric-Emmanuel Schmitt ***
  46. Răzbunarea iertării - Eric-Emmanuel Schmitt ****
  47. Asasinarea lui Robert Ackroyd - Agatha Christie *****
  48. Șoareci și oameni - John Steinbeck *****
  49. Nuvele inedite - Boris Vian ****
  50. Somnambulii - John Saul *****
  51. Scandalul - Fredrik Backman *****
Aceasta-i lista celor 51 de cărți supuse teoretic premierii. Practic am ales doar dintre cele de 5 steluțe (22!!), deși ar fi fost incitant să scormon și printre celelalte. Topul este și mai subiectiv decât au fost evaluările postlectură. Pur și simplu mi-am ales autorii preferați și apoi pe ce-o rămas, 1 loc (!), am cocoțat cea mai frumoasă poveste, atât de diferită de tot ceea ce citesc. 

Am observat astfel, cu tristețe, că sunt încă mulți scriitori pe care-i iubesc și de titlurile cărora nu m-am atins un an întreg or am pariat pe scriituri nenorocoase (Petronela Rotar, Boris Vian, Doina Ruști, Eric-Emmanuel Schmitt). Sunt multe cărți ghinioniste, toate volumele de psihoterapie le-am sacrificat, deși-s sigură că mi-or schimbat, nu puțin, energiile. Mă consolez cu faptul că le reprezintă cu succes Yalom, chiar dacă Efemeride nu-i exact volumul pe care-l port în casa sufletului. Cele mai neîndreptățite scriituri rămân însă cele mai frumoase povești și tocmai pentru că n-am știut pe care s-o aleg, am renunțat la toate. Într-o realitatea paralelă, aia în care îmi abandonez autorii preferați, Top 3 e compus din: 
  1. Zuleiha deschide ochii - aur;
  2. O logodnă foarte lungă - argint;
  3. Povestea mea - bronz.
Începe defilarea cărților pe care le-aș reciti în orice secundă, chiar de știu că unele și mai grozave șed în așteptare. 

10. Asasinarea lui Robert Ackroyd - Agatha Christie 
- Premiul Nu citesc niciodată cărți polițiste - 

De-aș avea de ales dintre cinșpe genuri literare, cel polițist ar fi ultimul. Am citit la 41 de ani prima carte de Agatha Christie doar pentru că mi-o dăruit-o Moș Nicolae. Astfel o ajuns astă carte aci. Este diferită de tot ceea ce iubesc la o poveste. M-o năucit cu finalul deși de luni multe urmăresc verdicte făr de număr. Așa mi-am activat o capacitate ce mi-o fost amorțită dintotdeauna: anticiparea aproape corectă a sfârșiturilor. Ghinion, cu Agatha Christie m-am înșelat 100%. Și ce bine fu!

9. Uciderea Comandorului - Haruki Murakami 
- Premiul Haruki, dragostea mea - 

Oi, cât îl mai iubesc pe domnul acesta și pe scriitura sa halucinantă cu multe sunete și nenumărate gusturi. Nu, nu-i un volum de 5 steluțe pline și nici de Top 10. Da-i Haruki, chiar de nu-i de ăla strașnicu. 2020 are pe una dintre liniuțe recitirea unui roman de la începuturile dragostei, unul dintre cele desăvârșite. 
După multe titluri mai puțin grozave, Uciderea Comandorului are darul de a mă fi apropiat foarte mult de starea dintâi murakamiană, aia făr de somn pentru carte și finalul poveștii. 
-  De are darul de a mă captiva făr de a fi strașnic, felicitări, Măriei Sale Scriitorul!   

8. Cea mai frumoasă poveste - Adrian Cioroianu
- Premiul Cele mai iubite lecții - 

La fel de bine pe treapta aceasta ședea partea a doua a culegerii, Nu putem evada din Istoria noastră. Lecțiile pe care le croșetează profesorul Adrian Cioroianu pornind de la evenimente și personalități istorice sunt fermecătoare. Pentru o ființă ce o urât Istoria în școală, n-aș zice că-i puțin lucru acesta. Cele două volume sunt un dar minunat și pentru iubitori ai Istoriei și pentru urâtori ca de alde mine. Deși am interdicție în 2020 la achiziționat titluri noi, Adrian Cioroianu apare pe lista de dorințe în mai multe rânduri. 

7. Fugara - Alice Munro 
- Premiul Mai constantă decât tine nu-i nici linia dreaptă - 

Da, îmi place grozav scriitura doamnei. Sunt foarte puțini autorii pe care-i iubesc în toate cărțile. Cei mai mulți dintre ei alternează de la 5 la 3 steluțe cu viteza tastaturii. Cei care fac excepție de la regula aceasta sunt în Top 10 în fiecare an: Yalom, Backman, King și Munro. 
În aste zile mă gândeam că nu s-o inventat un alt autor care să aibă un stil plictisitor, ca al lui Munro, și pe care să-l citesc cu bucurie. Ei bine, taman acuș o apărut pe noptiera mea. Se numește Tom Hanks și este chiar marele actor. Dar despre isprava asta în programul viitor. La fel de corect la numărul 7 aș fi putut urca și volumul  Chipul , dacă tot  îmi interzice regulamentul ca un scriitor să apară de mai multe ori în același clasament. 

6. Ochii dragonului - Stephen King 
- Premiul Cel mai frumos basm pentru copiii de toate vârstele - 

Kinguț nu m-o dezamăgit niciodată. Dar cum m-o surprins cu Ochii dragonului nu s-o mai petrecut. O poveste atât de diferită semnată tot de inventatorul poveștilor regale. 
A scris basmul pentru fiul său. Am fost surprinsă că un băiat de 10 ani nu doar că o citit imediat după mine toate cele 500 de pagini, dar și-o dorit cartea și-n casa mamei, cealaltă familie a sa, chiar de-i aflase deja sfârșitul. 

5Iepurii nu mor - Savatie Baștovoi 
- Premiul Dumnezeu și nu prea - 

Îl urmăresc de mulți ani pe părintele Savatie Baștovoi, ba chiar în trecut i-am mai citit două cărțulii. Ca-n ăst an nu l-am descoperit niciodată. Iepurii mi-au plăcut mai mult decât Fuga spre câmpul cu ciori, cele două romane au multe puncte comune și ar fi fost loc și pentru Ciori într-un Top cu mai multe poziții disponibile. 
P-o listă a dorințelor și părintele Savatie apare în mai multe rânduri, ce favoare a prezentului și ce scriitură!

4. Efemeride - Irvin D. Yalom 
- Premiul Sunt bolnavă, dar mă tratez - 

2019 a prins cele mai multe lecturi de psihologie și psihoterapie dintre toți anii. Am decis să nu umplu Top 10 cu ele doar pentru că, deși e un gen care în clasament cinșpe ăla ar apare undeva pe sus,  nu-i reprezentativ pentru lecturile mele. Am scris pentru fiecare volum texte entuziaste și cu siguranță voi reveni. L-am desemnat ușor pe doctorul Yalom șef de trib. Chiar n-are rival.  
Am completat steluțele pe Zambetania în ziua în care mi-o sosit coletul cu Efemeride. Știam că-i o carte de 5 steluțe așa cum știu că aproape întotdeauna noaptea e întuneric și ziua lumină. Să citesc culegerile de povestiri psihoterapeutice semnate Irvin D. Yalom este pentru mine, de fiecare dată, o nouă experiență intensă, răvășitoare, dureroasă, scumpă. Dar ce bucurie să fii martorul recuperării pas cu pas, un privilegiu! 

3. Strigoi fără țară - Mircea Daneliuc 
- Premiul Cea dintâi revelație a anului - 

Tot analizez dacă nu cumva Strigoii sunt de departe coronița acestui Top. E grozav că-n cărți pot iubi câți bărbați pot duce, da-i și a dracu de greu să le împart medaliile. Cea dintâi întâlnire cu Mircea Daneliuc a însemnat și dragoste la prima citire. Lucrurile s-au complicat apoi la volumul numărul doi, Convorbiri cu Mircea Daneliuc - Alexandru Petria, pentru că dragostea a fost confirmată ș-o dospit. Astăzi, când scriu (pentru a doua oară!) Topul, mi-am mai achiziționat două volume de la magazinul cu suprastocuri. Da, da, pentru unele iubiri nu există interdicții decât pentru a fi încălcate. 
După 2 luni de la lectură,  Strigoii încă mă bântuie. Este cu siguranță cartea ce s-o lăsat cel mai greu cucerită. Au fost multe zile, la începuturi, în care n-am putut sfârși mai mult de câteva rânduri. 
Și pe Mircea Daneliuc l-am primit în dar. Și ce dar!

2. Podul de lut - Markus Zusak
- Premiul Bine că ți-ai revenit, tinere!-

Markus Zusak a scris cea mai frumoasă carte din lume, Hoțul de cărți. Apoi a mai scris câte ceva, dar nimic aproape de nivelul dintâi. Podul de lut a fost bocet de la un capăt la altul. Da, omul ăsta se poate autodepăși, e imposibil, dar el poate.  Ce bucurie!
5 steluțe pentru toate momentele în care nu-mi puteam stăvili lacrimile chiar de eram într-un compartiment de tren, lângă cinci oameni care nu pricepeau de ce mă mucesc deasupra unei cărți din senin, după zâmbet,  pentru toate clipele dimineților și serilor în care m-am pitit în odaia bunicii doar pentru a merge trei pași mai departe pe urmele lui Clay, pentru frumusețea simplă a unei scriituri atât de puternice și astfel dureroase, pentru că nicicând o carte de 500 de pagini nu fu mai scurtă. 

1. Scandalul - Fredrik Backman 
- Premiul Toate cărțile de 5 steluțe el le scrie - 

Am început Scandalul pe 28 decembrie, într-o doară. Multe ar fi fost sucite în Topul ăsta dacă ar fi lipsit Backman. Dar a ajuns în ultima clipă, nu doar pentru a lăsa în urmă alte 50 de titluri, ci și pentru a îndrepta un clasament ușor strâmb.
Aproape c-aș scrie un cec în alb pentru domnul acesta: cea mai bună cartea a sa este cea pe care tocmai o scrie
Nu știu ce mai poate naște după Ove și Bunica și Scandalul,  dar ce fericire că voi afla curând. Și, da, chiar este un privilegiu să fii contemporan cu scriitorul tău preferat. 

Deci, fu un an bun. Să te văz, următorule!

___________________________________
Edițiile anterioare ale Topului în arhivă:

2 comentarii:

  1. Am numarat 16 carti din lista ta care apar si in lista mea de citite :D Cu ocazia acestui top, am trecut langa parerile tale si micile mele pareri la cartile comune :) Asa tin si eu evidenta la ce am citit amandoua si prin urmare nu le mai plasam de la una la alta :D
    Ai avut un an tare fain vizavi de lectura ♥
    Hai ca ma mobilizez si eu sa fac topul pe blog :D

    RăspundețiȘtergere