miercuri, 26 martie 2025

BOMBOANE CU MARȚIPAN

Prima rețetă a anului. Ptiu, ptiu, să nu mă deochi! 


În iarnă am găsit la Lidl marțipan. L-am cumpărat special pentru umplut biscuiții cu miere - ACEȘTIA



Pentru că am rămas cu 75 de grame de marțipan nefolosit, am încropit una dintre cele mai gustoase variante de bomboane. Mi-s tare mândră, bombonitul fiind una dintre activitățile mele preferate. Se pregătesc foarte ușor, folosesc pentru ele ce mai am prin casă, iar uneori sunt și extrem de ochioase. 


Ingrediente pentru 350 grame de bomboane 

  • 175 grame cremă de unt cu bezea elvețiană și cacao - 1/2 din doza descrisă AICI
  • 1/2 linguriță de nes dizolvată într-o linguriță de apă fierbinte
  • 100 grame pesmet de pandișpan
  • 75 grame marțipan 
  • miez de nucă ușor prăjit și  măcinat -  pentru tăvălit bomboanele


Preparare bomboane 


  • Pentru pesmet, am uscat la cuptor margini de pandișpan și le-am mărunțit cu mașina pentru măcinat nucă (sau puteam folosi un sucitor). 

  • Am împărțit marțipanul în bucăți de câte 4 grame, pe care le-am rotunjit între palme obținând 18 biluțe. Le-am păstrat la frigider până am avut nevoie de ele.


  • Am amestecat crema de unt și cacao cu nesul. 


  • În cremă am încorporat treptat pesmetul. Compoziția trebuie să rămână ușor modelabilă, în niciun caz să nu fie sfărâmicioasă, situație în care mai trebuie adăugată cremă.
  • Am împărțit amestecul astfel obținut în bucăți de câte 15 grame. Am aplatizat fiecare bucată și în mijloc fiecăreia am așezat marțipanul. Am strâns compoziția în jurul bilei de marțipan și între palme am rotunjit-o cu atenție pentru a nu rămâne locuri neacoperite.  

  • Fiecare bomboană am tăvălit-o prin nucă măcinată. 


  • Le-am păstrat la frigider, în cutie închisă etanș. 



ALTE MENȚIUNI

  • Mi-a plăcut foarte mult combinația marțipan - cafea, abia aștept să o folosesc la o prăjitură. Marțipan să găsesc;
  • Când am vreme sau când am ingredientele pregătesc compoziția și o congelez sau chiar direct bomboanele le păstrez la congelator;
  • Crema de unt cu bezea elvețiană poate fi înlocuită - la bomboane -  cu unt spumat cu zahăr pudră și amestecat (ca în rețeta de bază) cu cacao înmuiată în ulei. Eu am întotdeauna cremă la congelator rămasă de la torturi (și margini de pandișpan). Zahărul se adaugă în funcție de cât de dulci se doresc bomboanele;
  • Pesmetul de pandișpan poate fi înlocuit cu pișcoturi de șampanie sau biscuiți Petite Beurre mărunțiți;
  • Pentru decorarea bomboanelor, miezul de nucă poate fi înlocuit în cazul ideal cu migdale măcinate, dar sunt potriviți și fulgii de cocos în lipsa celorlalte variante;
  • Am uitat complet, dar în 2012 cu marțipan am îmbrăcat bomboane. AICI am povestit. 



______________________
➽ Alte rețete de bomboane sunt adunate AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu