Mă strădui, de la începutul anului, să lichidez dintre stocurile ce le am prin cămări pentru dulcegării. Ș-am! Fulgi de migdale am cumpărat în vară pentru o prăjitură minunată cu vișine și Amaretto. Royal îi zicea în laborator. De mă așteptam să achiziționez și restul ingredientelor de bază, mai trecea un Crăciun peste ei. Am ales cea mai ușoară cale pentru a-i consuma în condițiile-n care am mai mereu la congelator cremă de unt.
INGREDIENTE RULADĂ CU UNT ȘI MIGDALE (750 grame)
FOAIA DE RULADĂ
⧭ 4 ouă
⧭ 100 grame zahăr
⧭ 100 grame făină
⧭ un praf de sare
⧭ 100 grame fulgi de migdale
CREMA DE UNT ȘI CACAO
⧭ 300 grame cremă de unt la temperatura camerei - AICI rețeta în arhivă
⧭ 30 grame cacao
⧭ 30 grame ulei
⧭ 50 grame stafide
⧭ 50 grame apă caldă
⧭ esență de portocale
PREPARARE RULADĂ CU MIGDALE ȘI UNT
- Am început cu hidratarea stafidelor pentru cremă. Am acoperit stafidele într-un bol cu apă caldă și esență de portocale (am folosit jumătate de fiolă Dr Oetker).
- Tot la pasul zero e și deschiderea cuptorului la 180 de grade Celsius.
- Pentru foaia de ruladă se folosesc albușuri separate de gălbenușuri.
- În vasul mixerului am pus albușurile și praful de sare. Am mixat la viteză mare până am obținut o spumă densă.
- Am adăugat zahărul și am continuat baterea până când spuma a devenit o bezea lucioasă, fermă și granulele de zahăr s-au dizolvat complet.
- Prin mișcări ușoare, circulare, sus - jos, am încorporat în albușuri gălbenușurile folosind o spatulă de silicon.
- Apoi am adăugat făina cernută și am amestecat ușor până am obținut o compoziție omogenă.
- În tava tapetată cu hârtie cerată am turnat aluatul și l-am nivelat.
- Am presărat peste el fulgii de migdale.
- Am copt blatul până s-a rumenit. 15 - 20 minute la 180 de grade.
- Pe o altă coală de hârtie cerată am răsturnat foaia de ruladă coaptă și am rulat-o în hârtie. Anterior cernusem câteva grame de zahăr pudră (1 lingură) pe hârtia pe care am răsturnat foaia din teama că altfel se vor desprinde migdalele. Fu un pas care putea foarte bine lipsi. Am lăsat blatul rulat să se răcească, timp în care am pregătit crema.
- Pentru crema de unt am scurs stafidele din apa cu portocală.
- Am amestecat ulei și cacao într-un vas mic până când nu a mai existat cacao pulbere, doar umedă.
- Crema de unt, ce-o aveam decongelată și ajunsă la temperatura camerei, am amestecat-o cu pasta de cacao și ulei. Am folosit mixerul, dar se poate și cu o spatulă sau un tel.
- Am desfăcut foaia de ruladă răcită și am întins pe ea crema de unt.
- Am presărat stafidele bine scurse peste cremă.
- Am rulat foaia pe cât de strâns fu posibil și am împachetat-o în folie.
- Până în momentul servirii am păstrat-o la frigider.
- Se porționează foarte ușor cu un cuțit zimțat. Pentru a nu întinde crema pe tot blatul, se șterge cuțitul după fiecare tăietură.
- Înainte de servire se așteaptă câteva minute ajungerea cremei la temperatura camerei. Se întâmplă foarte repede asta.
ALTE MENȚIUNI
- Albușurile pot fi bătute din prima cu zahărul, fără a aștepta formarea spumei. Diferența constă în timpii necesari obținerii bezelei din albușuri. Când zahărul este adăugat de la început, baterea necesită minute mai multe.
- Fulgii de migdale se vor coace împreună cu blatul, nu este nevoie de prăjirea lor înainte, separat.
- Tot în capul listei de lichidări sunt și esențele. Cum romul s-o gătat primul și vanilia îl urmează, testez portocala, lămâia, migdalele, menta. Aroma fină de portocale fu surpriza rețetei de astăzi. Recomand experimentul.
- Am pregătit rulada cu cinci zile înainte de vizita unor prieteni și am păstrat-o împachetată în folie la frigider. Nu și-a schimbat gustul.
- Nu știu dacă de vină fu condensul din frigider (Domnule Arctic, poate-mi trimiți totuși anul ăsta garniturile alea) ori faptul că am folosit zahăr pudră la rulat, sigur e că rulada s-o umezit superficial, făr a lăsa impresia că e însiropată, ci doar anulând textura specifică fulgilor de migdale copți.
- Amuș dacă tot m-am pornit pe calea asta, o voi reface combinând crema de unt albă cu stafide și ce esență oi mai avea atunci.
- Această cremă era folosită în laborator pentru Doboș. Acesta era blatul copt făr de migdale, pe cât de subțire era posibil.
În arhivă, rețete pentru crema de unt cu:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu