Is multe retete ce n-ajung pe zambetania din varii motive (cel mai adesea ca nu-i vreme de pozat), dar ca nucile astea nu-i niciuna! Asta-i mama si tata retetelor restante!
In decembrie 2012 castigam la Crisa forma de copt, la-nceput de 2013 le pregateam pentru intaia data la botezul lui Teo. De atunci le-am repetat la toate evenimentele care au presupus "musai ceva bun".
Incep seria prajiturilor de la nunta cu ele pentru ca:
Nasa:
- Maria, nucile au disparut primele! Erau mult mai bune decat ce am gustat la tine acasa!
Mireasa:
- Maria, fursecurile cu ciocolata au disparut primele! Am gasit si eu unu a doua zi sa gust, delicios!
Cum fursecurile din poveste is crinkles si-s publicate (ziceam la cartea din urma care-mi fu nacazu cu crapacioasele si cum l-am dres), iaca, nucile!
Sa explic intai de ce la nunta erau mai bune. Pentru mostre le pregatisem de pe o zi pe alta, la nunta au avut un ragaz de doua zile intre pregatire si consum si ar fi fost loc de mult mai bune, de-ar fi avut sederea de vro 3-4 zile.
Prin nu mai stiu ce calcule, parca zice Crisa la comentarii, am substituit margarina cu unt 82% grasime si am ajuns la urmatoarele cantitati care-mi ajung pentru 90-100 de coji, deci vro 50 de nuci, aproximativ 750 gr. Ca la nunta am dublat doza aceasta si am avut fix 140 de coji, care apoi au disparut partial (da, am o Fantoma ce se hraneste cu d'astea!) si am ajuns din 3 doze la fix 200 de coji tine de noaptea mintii si de abilitatile mele in conditii de epuizare fizica maxima.
Deci, am pornit de la Crisa si am incercat sa ma tiu de toti pasii de acolo, ca asta nu-i reteta de stricat cu inventii!
Pentru aluat:
- 70 gr untura
- 60 gr unt 82% grasime la temperatura camerei - asa am avut io, da' nu-i cade greu ala de 60%
- 45 gr zahar
- 3 linguri cu apa
- 1 ou
- un praf de sare
- 3 gr praf de copt
- 330 gr faina
Imi place grozav aluatul asta! Pentru nunta 2 il folosesc la minitarte - sa vad cum il fac cu cacao. Toate cele se amesteca si se framanta pana peretii vasului raman curati. Aproape instant se intampla asta.
Se imparte aluatul in bucati, eu le cantaresc de 7 gr, care se rotunjesc intre palme. Crisa zice ca-s de marimea unei cirese, deci asa sa fie!
Incing forma speciala, o umplu cu bilute, apoi o tiu 40-50 de secunde pe fiecare parte si gata.
Pentru crema:
- 250 gr zahar
- 1 ou
- 150 gr unt
- 50 gr nuci macinate
Eu ma tem de crema asta si cred ca nici ea nu se simte prea bine in preajma mea. Pentru nunta 1 am facut-o de 2 ori (am avut 100 de nuci), ei bine de doua ori identic si consecutiv, am avut 2 creme diferite!!!!!
Jumatate din zahar se arde, cealalta jumatate se mixeaza cu untul moale si oul. Cand zaharul dintai si-a schimbat culoarea in carameliu se indeparteaza de pe foc si se adauga repede, dar cu grija, mixatura si se amesteca energic. Mie faza asta nu-mi iese, mi se caramelizeaza zaharul si apoi e chinu naibi sa-l retopesc. Deci in zaharul ars s-a incorporat toata compozitia de unt+ou+1/2 zahar, se pune iara pe foc mic, amestecand continuu, pan se ingroasa. Cand se-ngroasa se indeparteaza de foc si se amesteca cu nuca macinata. Eu cu ea calda umplu nucile, mi se intareste de-o astept sa se raceasca. Nu-i grav de se-ntareste, asezata pe foc mic se-nmoaie iara usor.
A doua oara, tocmai pentru ca ma chinuisem juma de ceas sa retopesc bucatile de zahar caramelizat, am turnat compozitia cu unt treptat, am amestecat usor, iara am mai turnat si tot asa, pan am incorporat-o pe toata. Pentru ca n-am mai avut nuci, am amestecat-o c-o mana din marginile (le-am faramitat) ramase de la coji. Asta o iesit inchisa la culoare si cu gust usor diferit, mai mult de zahar ars decat de caramel. Posibil sa fi si ars zaharul dintai mai tare. Ma dumiresc io zilele astea cand le refac pentru nunta 2 (cu timp mai lung de sedere).
Cand eram copil aveam interdictie la trebi in bucatarie, accesul ne era liber doar la bilutit cojile astea, deci posibil pe undeva de aia sa le iubesc asa de tare. Oricum, deja de doi ani is unele dintre vedetele cele de seama ale listelor mele.
Saru'mana, Crisa!
In episodul viitor bebelusul far de vorbe, ca-i prea mult de scris la retete de prajituri si n-am vreme.
Eu iubesc nucile astea. Mereu cand am ocazia le mananc cu placere, adica le dau gata pe toate. Asta probabil pentru ca nu am forma de nuci si profit si eu cand pot :) In concluzie tare bine ti-au iesit si tare mare pofta mi-ai facut, insa e o pofta buna de pus in cui ca altceva nu am ce sa fac cu ea :)
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa Maria!
Dar acum se gasesc pe aproape toate drumurile formele astea, Paula! Si pe internet:) Cat despre pofte-n cui, al meu nu mai duce cate retete i-am pus in carca de pe blogul tau:)))
ȘtergereAstea sunt iubite si la mine si sunt cerute, cu insistenta as adauga, la fiecare eveniment. Deja sunt specialista in modelat sferele mici de coca :D
RăspundețiȘtergereCe ziceai de mine si de restantele mele? :))
Bre, Criso, la dumneata e restanta in avans, ceea ce nu-i taman ca la mine:))))
ȘtergereDoamneeeeee, dar tu chiar ai rabdare. Am facu o data cu mama cand eram copil si de atunci never ever. Bune sunt dar migaloase
RăspundețiȘtergereDoar par consumatoare de timpi, nu-s deloc asa, sunt foarte spornice.
RăspundețiȘtergere