luni, 29 septembrie 2014

Minibriose cu dovleac pentru Cutia misterelor de septembrie



        Cand am citit prima data, neatenta desigur, lista Ioanei pentru acest episod de cutia misterelor, am vazut lapte in fata ochilor si am gandit o reteta  de lapte cu  orez si dulceata de  dovleac,  cu care ma vedeam defiland simultan si  la Cutia misterelor de septembrie si la Virtual Hug de octombrie. Nu era lapte, era smantana s-am anulat gandul 2 in 1.
Ingredientele din cutia lu' septembrie is: portocale, pere, linte, cartofi, ceapa, carne de curcan, smantana (dulce/acra), oua, ghimbir, orez, DOVLEAC - ingredientul obligatoriu si vedeta.


Sambata am pregatit un chec cu dovleac pornind de la blatul tortului cu morcov si adaptandu-l celor catorva noi ingrediente misterioase. Cum checul fu crud, ca io asa is de desteapta incat un chec de 15 centimetri inaltime il verific cu varful scobitorii de-i copt, renuntasem la provocarea de luna asta. Apoi, mi-am amintit ca in luna in care eu am fost gazda, Ioana a fost singura care a reusit din doua retete sa foloseasca toate ingredientele mele (care teoretic nu puteau fi combinate - ciocolata, cascaval, pepene rosu). Asa ca duminica de dimineata am pornit acelasi drum dovedit crudos , dar la nivel mini sa fiu sigura ca nu mai ratez.


Deci, fie pentru un chec, fie pentru 90 de minibriose (900 gr),  fie pentru un blat de 24x24 or 15 briose, iaca ingrediente:
- 200 gr dovleac - cu care am inlocuit morcovul
- 3 pere
- coaja de la o portocala
- 1 lingura ghimbir ras
- 135 gr zahar
- 275 gr faina
- 1/2 plic praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
-  un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
-  50 gr smantana - au inlocuit iaurtul
-  50 ml apa - la reteta cu morcov erau lapte
- 100 ml ulei
- 2 oua

Pentru decorare: zahar pudra, smantana dulce, dovleac copt


1. Am ras coaja de portocala, dovleacul (dintr-unul de 1 kg am luat o parte pentru briose, restul l-am pus la copt,  cat am pregatit eu compozitia a fost gata), ghimbirul si am taiat cubulete perele decojite.




2. Am mixat usor ouale cu zaharul, apoi am adaugat lichidele.



3. Am turnat razaturile si perele, am mixat in continuare si am adaugat fainurile cernute.


4. Am umplut chesele si am copt cate 20 de minute in cuptorul preincins la temperatura medie.


5. Am decorat doar cateva, restul le-am pus la congelator, imi sunt de folos la sfarsitul saptamanii. O parte le-am pudrat cu zahar, o alta am decorat-o cu smantana indulcita si moturi de dovleac copt razarit mic.




Deci, iara is doar cu jumate din lista 6/11, uf! Astept episodul in care sa folosesc toate misterioasele!
Sunt grozave briosele astea, mie-mi sunt de mare folos pe platourile de prajituri asortate pentru ca sunt spornice si oarecum ieftine. O sa apara intr-una dintre zile pe zambetania si cele cu morcov de la nunta 1 si cele cu fructe de padure de la nunta 2. Mai tre sa ma vaicaresc cu tractorasul si tortul croitorie, sa trimit o imbratisare ce se vrea emotionanta pan la lacrimi, mai sunt vro 2 carti, timp nu mai e. 


Actualizare octombrie 2014
- pentru decorarea minibrioselor la unul dintre platourile cu prajituri asortate am folosit glazura din zahar pudra si zeama de lamaie (se amesteca bine zaharul cu atata zeama cata este nevoie pentru a obtine o compozitie curgatoare) si floricele  dovleac copt trecut prin miere de albine. Din cauza mierii glazura s-a topit partial si briosele s-au insiropat minunat. E o varianta mai grozava decat cea a decorarii cu frisca.

2 comentarii:

  1. Timp iti faci daca vrei, asa ca lasa plangerile si treci la scris :D
    Briosele mini arata faine di tat ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Postarea asta a avut nevoie de 3 ore, Crisa! Deci, n-am de unde! Oricum, io zic bogdaproste si pentru amaratu ala de stick ce-l mai am inca o saptamana cu banda lui ingustata cu tot:))

      Ștergere