vineri, 9 iunie 2017

CUM SE CURĂȚĂ URMELE DE ADEZIV DE PE OBIECTE



Am foarte multe obsesii legate de casă: fiecare lucru să fie pe locul lui, chiuveta de la bucătărie să nu aibă vase murdare,  coșul de rufe pentru spălat să nu fie supraplin. De aici am dezvoltat o serie de alte idei fixe: obiectele de același fel depozitate în același spațiu au o anumită ordine și oricare alta îmi activează butonul de pornit aranjatu, cel mai înspăimântător exemplu e probabil aliniatu pe culori a cârligelor pe culme. Grav pentru dat un diagnostic, căci pentru mine e relaxare și bucurie să le văz grupate pe familii de culori. 

Dintre toate fixațiile una este cea care mă agresează ori de câte ori se petrece: etichetele pe borcane, vase, cutii cu varianta mult mai urâtă, cea a urmelor rămase după încercări eșuate de îndepărtare a acestora.

Din 2011, de când am aterizat în casa cea nouă, am avut o continuă luptă cu etichetele de pe obiectele sanitare și electrocasnice. În 2017, la predarea apartamentului, nu câștigasem decât foarte puține bătălii pe direcția aceasta. 

Chinu naibi fu anu ăsta să curăț urmele de adeziv de pe obiectele scoase la vânzare. Încercările mele repetate au lăsat pe ghivece, farfurii, vaze, obiecte decorative urme de adeziv care de care mai urâte. Am încercat cu spălătorul de sârmă, acetonă, spirt. După vro 3 luni de efort făr de rezultate, l-am întrebat pe Google. Ce-o fi fost în capu meu de am făcut asta atât de târziu, n-am habar a spune. Domnul Știetot m-o trimis ACI și m-o salvat. 

Știți momentul ăla din Mr. Bean când  la examen o oră nu rezolvă nimic pentru că habar n-are și-n ultimu minut întoarce pagina din greșeală, găseșete alte probleme și-ncepe a scrie rezolvări cu două pixuri și două mâini? Apăi așa eram eu, mai aveam câteva zile în casa cea nouă și o grămadă de situații de rezolvat cu soluția Laurei. Nu le-am salvat pe toate, că nu mai fu vreme, dar am lăsat bilet toate etichetele și urmele de etichete se șterg cu ulei alimentar.

Câteva dintre obiectele curățate, au fost mai multe, mult mai multe:
  • CENTRALA - este cea care mi-o mâncat sufletu în anii ăștia și care mi-o scos câte un Offf! din toată inima la fiecare vedere. Avea un clei întărit pe două suprafețe foarte mari ale feței. Am încercat cu detergent de vase, burete abraziv, pân la urmă am reușit să o zgârii cu un cuțitaș și m-am lecuit în a mai încerca. 


  • ARAGAZUL - tot cu buretele umed de vase am încercat de câteva ori pân să abandonez. 


  • Tot din categoria aceasta o fost frigiderul. Da, toate obiectele din casă au fost noi, deci etichetate. N-am reușit să-i fac poze pentru că n-am avut habar cum să focalizez aparatul. Și pentru cele de sus fu chinu naibi să obțin fotografia de după.
  • Tot făr de poze îs toate obiectele sanitare. Aveau un adeziv aplicat în strat gros, după ce cu apă am curățat hârtia o rămas el. Am verificat doar pe un picior de chiuvetă și am văzut că funcționează soluția Laurei.
  • La un moment dat, din prea multă inspirație, am lipit ușițele de la apometre cu scotch. Să mai zic ce urme au rămas după ce am încercat să le curăț c-un burete abraziv verde? Le-o salvat uleiul.
  • GHIVECE - sunt cele cărora le datorez găsirea metodei. De n-ar fi fost ele atât de îndărătnice, n-aș fi ajuns la exasperare. În poze sunt cele de plastic, dar identic le-am curățat și pe cele ceramice.
  • O mai fost testate marginile astea de parchet, care la rândul lor aveau zgârieturi de burete sârmos. 

  • N-am testat urmele de Super Glue, aveam  pe parchet și pe termopanul ferestrelor. 
  • CUTIA METALICĂ - am făcut poza de după înainte de a o fi curățat perfect. 


METODĂ PENTRU CURĂȚAT URMELE DE ADEZIV DE PE OBIECTE

  1. Se unge suprafața de curățat cu ulei alimentar.
  2. Se umezește o cârpă cu ulei, eu am folosit discuri demachiante.
  3. Se freacă ușor cu discul urmele ce urmează a fi eliminate.
Unele dintre urme dispar foarte ușor, altele mai greu. Pentru cele dificile am lăsat un timp uleiul să acționeze și apoi fie am frecat cu forță, fie am repetat operațiunea până am obținut rezultatul dorit. Din câte îmi amintesc cele mai mari bătăi de cap le-am avut cu niște etichete de borcane. 

Sper să vă fie de folos această soluție, chiar de nu suferiți de boala zeroetichete. 

Mai există o soluție care o salvat multe dintre obiectele scoase la vânzare și care o făcut și ceva pagube colaterale. Când voi ajunge să o refolosesc, revin cu imagini și vorbe. 

ACTUALIZARE 2020

  • Este o metodă pe care eu încă o verific cu succes pe tot felul de obiecte. Mulțumesc pe astă cale tuturor celor care o încearcă. În cei 3 ani care au trecut metoda nu a funcționat doar pentru îndepărtatul urmelor de adeziv de pe termopan. 
  • De ceva vreme pe obiectele mai ușor lipite funcționează detergentul de vase Sano sau soluția lor pentru spălat geamuri. Umezesc obiectul, îl ung cu detergent de vase sau îi pulverizez soluția de geam și insist cu partea abrazivă a unui burete de vase până când se curăță. 
  • Știu că am început prin a folosi dischetele demachiante, dar este mult mai ușor cu un burete normal de vase. 

40 de comentarii:

  1. Eu n-am nicio problema cu etichetele de pe borcane. Le refolosesc oricum :D
    M-am chinuit si eu cu adezivul de cateva ori si cele mai bune rezultate le aveam cu Cif crema si burete abraziv de vase (partea abraziva a buretelui). O sa tin minte chestia asta cu uleiul si o incerc si eu la urmatoarea batalie cu lipiciul negricios :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ți-o fi cu nepăsarea, io am o obsesie atât de cruntă că-mi vine și prin beciurile vecinilor să scot etichetele :)

      Ștergere
    2. Pai te bagam la mine in beci, dar daca ai contramandat...

      Ștergere
    3. Doamnă, pregătește-te de oaspeți!

      Ștergere
    4. Hai ca am probat solutia asta "uleioasa" :D Mai, merge! Si inca foarte bine! Chiar si pe lipici vechi de nu stiu cand exact :D
      Merci de pont!

      Ștergere
    5. Și eu o testez pe diverse obiecte doar ca să o verific :))))

      Ștergere
    6. Functioneaza! Multumesc din suflet,acest lipici a fost un adevarat cosmar pentru mine.... ani de zile.

      Ștergere
    7. Te înțeleg atât de bine. Și eu sufăr de etichetatită cronică:))

      Ștergere
    8. Încercată după un sfert de oră de draci și frecat pe un vas de sticlă nou pe care erau 3 (treeeeiiii!!!) etichete prinse cu o tonă de lipici zdravăn. Indicația dvs. a fost prima găsită pe net. Încercată. În 10 secunde au dispărut toate urmele nedorite de adeviz. Mersi din suflet!

      Ștergere
    9. Vă mulțumesc pentru mesaj. Ați avut noroc cu cele 10 secunde, semn că lipiciul nu fu chiar zdravăn :)

      Ștergere
    10. Eu nu cumpăr nici o soluție,pun borcane, sticle Intr o oală mare cu apă, detergent de vase,clor și fierb.se dezlipesc numaidecât.uleiul s a scumpit.

      Ștergere
    11. Mulțumesc pentru soluția ta împărtășită public.

      Sigur că cele mai multe etichete cad în apă caldă. În textul meu era recomandarea pentru etichetele îndărătnice, pentru lipiciul ăla urâcios care rămâne după ce eticheta se desface. Și nu pare pentru ele clorul o soluție.

      La fel, sfatul meu, nu viza doar sticle și borcane. Ai exemple în poze, pe niciunul dintre respectivele obiecte nu le-aș putea fierbe cu clor.

      Ș-apoi uleiul e ulei, îl poți folosi pe cel în care ai prăjit cartofii, nu-ți trebuie musai ulei curat. Oricât s-ar scumpi, ș-o va lua razna prețul în perioada următoare, este nevoie de doar câteva grame.

      Ștergere
  2. https://www.dedeman.ro/ro/solutie-pentru-curatare-resturi-de-adeziv-0-25l/p/5008116

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandare, pare de luat în seamă. Bine ai venit pe Zambetania!

      Ștergere
  3. E cam scump la ddmn 40 si ceva de lei un recipient cam mititel.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am găsit cu 10 lei la Lidl.

      Ștergere
    2. Compozitie material: amestec de hidrocarburi, surfactanti, glicol eter

      Hidrocarburi inseamna uleiuri sau grasimi, iar glicol eter e probabil vreo forma de dizolvant de oja ca sa dizolve urmele de ulei ramase.
      Nu imi permit dar nici nu m-a lovit trasnetul sa dau 34 lei la dedeman si nici la 10 lei la lidl. Multumesc de articol, m-a ajutat sa scap de urmele de lipici de pe un ghiveci de flori. La inceput am incercat cu hartie igienica si ulei si nu se curata dar cum am folosit o bucata de carpa imediat a inceput sa se curete.
      Ar trebui sa monetizati blogul dna Maria, daca nu stiti cum atunci cereti sfatul pe clubptc.net e un forum cu romani pentru castigat bani online.

      Ștergere
    3. Mulțumesc pentru comentariu, Cristi! Încă nu am folosit sprayul de la Lidl, tot pe varianta cu ulei alimentar merg. Pentru sfaturi blogăristice am specialistul acasă, chiar dacă nu se vede pe Zambetania asta :)

      Ștergere
    4. Multumesc din suflet ptr.idee draguta,pe plastic a fuctionat nemaipomenit,dar pe lemn nu a mai functionat tot la fel😥dar daca mai ai si alt secret tot asa de miraculos te rog spunemi si mie.Multumesc din suflet caci ptr.plastic am gasit solutia.Multe idei si ganduri bune.😘

      Ștergere
    5. Sfatul meu e să ai răbdare cu lemnul, poate nu are efect la fel de rapid ca pe obiectele din plastic, dar va funcționa cu siguranță. Aștept vești.

      Ștergere
  4. LOOL CHAIAR A MERS MULTUMESC MULT TE APRECIEZ ENORM

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar acum am incercat si este adevarat chiar merge cu ulei ms mult de pont

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai reușit, Laura! Eu după 3 ani încă experimentez. Ultima dată am scăpat cu ulei de urmele unor benzi izolatoare nesuferite rămase pe parchetul din sufragerie.

      Ștergere
  7. Super! Recunoscătoare pentru pont! Am înnebunit cu câteva etichete. Acum le-am dat gata! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-adevar a dat rezultate. Metoda este foarte simpla si eficienta.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, funcționează de cele mai multe ori. Sunt și excepții, dar foarte puține. De cele mai multe ori se rezolvă doar cu răbdare și repetare cazurile ce par imposibile.

      Ștergere
    2. Am incercat sa scot urme de adeziv de pe o suprafata metalica. Recunosc ca nu am crezut ca merge, dar A FUNCTIONAT PERFECT! Multumesc!

      Ștergere
    3. Eu îți mulțumesc pentru confirmare, Ileana! Dacă pe unul dintre obiectele verificate pe viitor pare să nu funcționeze, insistă. Sunt foarte puține cele care rezistă uleiului cu adevărat. Eu în anii ăștia doar niște tocuri termopan n-am reușit să le curăț perfect.

      Ștergere
  9. A functionat neasteptat de rapid. Multumim mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. A funcționat foarte bine ! Nici nu ma astepatam , de ceva timp tot aveam problema asta și am încercat cu ff multe soluții dar în zadar , acum totul este curat și fără lipici ! Mulțumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Eu ultima reușită am avut-o folosind întâmplător o soluție antimucegai.

      Ștergere
  11. Cu ce ziceați că se poate curăța o ușă de PVC de resturi de adeziv neindepartate la timp? Că nu reușesc de nici un fel..... mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate, am și scris la finalul textului, nu am găsit soluția. De aveți răbdare, insistați cu metoda uleiului. Eu m-am lăsat repede păgubașă, deși teoria zice că ar trebui să funcționeze. Succes!

      Ștergere
  12. pregatiti borcanele cu urme de lipici ca la sterilizarea pt compoturi .le scoateti din apa si cat sunt fierbinti frecati insistent lipiciul cu o carpa cu ulei .pe cele mai rezistente le frecati si cu nisip .metoda imbatabila

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunată idee! Am uitat că pe când eram copil, bunica spăla toate îndărătnicele cu nisip or cenușă. De-ar fi doar borcanele cu lipici nesuferit, chiar ar fi simplu.

      Ștergere