PREPARARE BISCUIȚI CU UNT ȘI CARTOFI
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Cartofii cubulețe se acoperă cu apă și se fierb până când trece furculița prin ei. Se pasează.
- Se amestecă într-un bol piureul de cartofi, făina, untul moale, sarea, piperul și usturoiul.
- Deși cartea zice că se va obține un aluat tare, eu am avut unul moale, lipicios. Nu am completat cu făină.
- Aluatul se răstoarnă pe folie alimentară, se împachetează în ea și se păstrează la rece o oră.
- Se întinde foaie cu grosimea de 1 centimetru cu ajutorul sucitorului pe blatul înfăinat cu măsură. Nu-i cea mai ușoară misiune, aluatul o rămas lipicios după ce o șezut la rece, dar nici nu-i pe atât de complicat.
- Am decupat pătrate cu latura de 7 centimetri, pe care le-am tăiat pe una dintre diagonale pentru a obține 2 triunghiuri. Am obținut 18 pătrate dintr-un aluat ce a cântărit 600 de grame.
- Am bătut oul cu un praf de sare și am uns aluatul.
- L-am presărat jumătate dintre biscuiți cu mac, jumătate cu susan.
- Pe tava acoperită cu hârtie cerată i-am așezat. Nu se lățesc la copt, nu este nevoie de spațiu mare între ei.
- I-am copt 20 - 25 de minute la 180 de grade până s-au rumenit.
ALTE MENȚIUNI
➤ Am adăugat usturoi, piper (lipseau la sursă) doar pentru că-mi plac foarte mult în combinația cartofi - aluat sărat. Cu greu m-am abținut să nu completez și cu ceapă. Fu o idee grozavă asta a condimentelor. Se poate folosi și usturoi proaspăt. Se va fierbe și pasa împreună cu bucățelele de cartofi.
➤ În carte nu este specificat procentul de grăsime al untului. Presupun că funcționează și cu cel mai slab, eu am avut 82%, de vreme ce este menționat că poate fi substituit cu margarină.
➤ În rețeta originală sunt folosite două lingurițe de sare la formarea aluatului și înainte de coacere este uns cu ou și presărat cu sare și chimen.
➤ Făina mea fu tip 550 și ziceam că-mi fu teamă să completez până la obținerea unui aluat tare, specific sărățelelor. Data viitoare însă așa voi face.
➤ Am găsit pe internet o rețetă asemănătoare în care cartoful este înlocuit, în aceeași cantitate, cu brânză dulce de vaci bine scursă de zer. Mi-ar plăcea să reduc untul, dar încă nu știu cum.
➤ La sursă aluatul este tăiat sub formă de fâșii (10 centimetri lungime, 1.5 lățime) ș-atunci produsul copt e numit saleuri.
➤ Am pozat biscuiții când erau fierbinți (altfel riscam să le am doar urma). După răcire straturile aluatului s-au definit mult mai limpede, aproape ca la un foietaj.
În arhivă, celelalte două rețete ale seriei:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu