marți, 14 ianuarie 2020

CHEC DIN ALBUȘURI CU MAC ȘI COCOS

Mă tot gândeam cum să mai sucesc cea mai grozavă rețetă din albușuri, dacă tot mi-au rămas multe în congelator de la sărbători. M-am fixat repede pe fulgii de cocos și căutam ceva care să spargă albul integral. Mi-am amintit de cel mai bun chec cu lămâie din lume, cel cu mac (AICI e arhivată rețeta), și gata combinația câștigătoare.


INGREDIENTE pentru un chec (750 de grame) ce l-am copt în tava cu dimensiunile 29 x 10 centimetri:
  • 8 albușuri
  • 200 grame zahăr
  • 100 grame făină
  • 50 grame fulgi de cocos
  • 25 grame mac
  • 150 grame unt topit și răcit (am avut cu 82% grăsime)
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • zeamă de lămâie -  30 grame (3 linguri)

PREPARARE chec din albușuri cu mac și cocos
  • Am aprins cuptorul la 180 de grade.
  • Am bătut cu mixerul la viteză mare albușurile cu sarea. Când am obținut o spumă albă și nu translucidă (poza de mai sus), am adăugat zahărul, vanilina și am continuat baterea până bezeaua a devenit lucioasă, fermă. Nu trebuie să fie foarte tare, pe paletă se lasă ca un plisc de pasăre.
  • Am adăugat făina cernută, fulgii de cocos și macul. Le-am încorporat cu ajutorul celei mai mici viteze (1/8). Uneori folosesc paleta sau mâna pentru a încorpora ingredientele uscate prin mișcări circulare, ușoare, de jos în sus. 
  • Am turnat untul topit și răcit în care pusesem zeama de lămâie. Am amestecat tot cu mixerul la viteza de jos. Compoziția este mai moale decât la checul cu gălbenușuri. 
  • În forma tapetată cu hârtie cerată am turnat și nivelat întreaga compoziție. Am făcut două checuri, unul din 8 albușuri și cel de al doilea din 4. 

  • În cuptorul încins am copt checul 45 de minute la 180 de grade până s-a aurit și a trecut testul scobitorii.
  • După 5 minute l-am scos din formă pe un grătar la răcit.
  • L-am lăsat nepudrat, neglazurat.


ALTE MENȚIUNI
  • Este o rețetă pe care o iubesc. Se pregătește rapid, nu-i cea mai scumpă dintre toate, checul rezistă proaspăt o săptămână. 
  • De Moș Nicolae l-am congelat și n-am observat mari schimbări. 
  • Ca și în versiunile anterioare am redus cantitatea de zahăr, din 300 am folosit doar 200 de grame. Le-am refăcut după câteva zile cu jumătate din cantitatea de zahăr, 150 de grame este pe gustul meu, nu foarte dulce, dar suficient de dulce.
  • Am renunțat complet la a folosi coaja de la lămâile nebio. De aceea apare azi singur sucul de lămâie. 
  • Sunt porțiuni mai galbene în secțiunea checului copt pentru că untul topit între timp s-o întărit și l-am folosit așa, nereușind omogenizarea integrală. Poza cu untul topit este de când am refăcut rețeta pentru a-l dărui, deci făr de poze cu secțiunea. 
  • Ori nu l-am copt suficient, deși scobitoarea era curată, ori din alte motive, când l-am scos din cuptor s-o lăsat. Când l-am repetat deși am crescut timpii de coacere, tot s-a prăbușit ușor. Cred că va trebui să cresc cantitatea de făină, deși îmi place foarte mult cât de pufos este. 
  • Eu l-am tăiat cam cald căci mirosea ispititor. Este extrem de pufos și de aromat. 
  • Sunt la a treia versiune a checului din albușuri și niciodată n-am testat varianta originală. E musai de verificat curând. 
  • Prima dată am făcut checul cu untură, deși substituirea unturii cu untul nu se face în raport de 1:1 eu așa am calculat. În teorie  100 de grame de unt se înlocuiesc cu 70 de grame de untură.   AICI rețeta în arhivă. Tot atunci am adăugat suplimentar nuci și ciocolată. 
  • A doua variantă a fost ACEASTA cu nuci și rahat. 
  • Într-un top aș vota cu această variantă cu mac pentru pufoșenie. Este mai puțin dulce decât celelalte și nedensă. Este preferata mea dintre cele trei. 
  • Voi mai reveni cu adăugiri la colecția aceasta, deja am albușuri la congelator de la un lemon curd și niște dulcețuri care mi-au ieșit prea lichide, să văz numai cum le împreunez. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu