luni, 15 iulie 2019

COZONAC CU LAPTE DE COCOS (rețetă de post)


Încă de când am făcut prima dată cozonacul pufos, ĂSTA,  am avut în cap varianta cu lapte de cocos. Îmi imaginasem și o umplutură pentru el, dar cum nu am avut în casă toate cele necesare, nici nu le-am cumpărat. Mă strădui să respect postul financiar mai ales în cazul dulciurilor dacă în restul ocaziilor nu-mi prea iese. Mai am o conservă cu lapte de cocos și-i posibil să revin repede și cu el umplut.  


INGREDIENTE PENTRU UN COZONAC
  • 550 grame făină 
  • 400 grame lapte de cocos (o conservă) călduț
  • 100 grame zahăr
  • 10 grame drojdie uscată
  • 10 grame sare
  • coajă de lămâie - fu un plic Dr Oetker
  • un praf de vanilină

PREGĂTIRE

  • Se începe cu opărirea făinii. Într-o cratiță cu fund dublu am amestecat bine 50 de grame făină cu 150 grame lapte din conservă. Am pus cratița pe foc, amestecând continuu, pân la primul clocot.  Probabil datorită grăsimii din lapte, s-a format un aluat opărit exact ca cel pentru ecleruri. Am lăsat făina la răcit în cratiță. 
  • Am cernut restul de făină (500 de grame) și  l-am amestecat cu drojdia uscată.
  • Peste făina cernută în vasul mixerului am adăugat toate celelalte ingrediente, inclusiv făina opărită și răcită. Pe viteză mică am lăsat aluatul la frământat 15 minute. Am obținut un aluat moale, nelipicios. 
  • Am mutat aluatul din bolul în care a fost frământat în altul uns cu puțin ulei. L-am acoperit cu folie și l-am lăsat să-și tripleze volumul în cuptorul rece. A durat 2 ore spre deosebire de zilele în care era gata în 30 de minute. 

  • Am împărțit aluatul dospit (avea 1.0 kilograme) în 3 bucăți egale, pe care le-am frământat ușor și le-am întins, pe rând, sub formă de dreptunghi.
  • Fiecare dreptunghi l-am împăturit aducând marginile lungi spre mijloc. Sulul astfel obținut l-am rulat. 

  • Toate cele 3 bucăți rulate le-am așezat în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt.
  • Am lăsat tava într-un cuptor rece până și-a dublat volumul cozonacul (a durat o oră). L-am uns cu apă.

  • În cuptorul preîncins, l-am copt la 180 de grade 45 de minute până când a trecut testul scobitorii. După primele 25 de minute l-am acoperit cu hârtie de copt, pentru a evita să-l ard. 
  • După 10 minute de la coacere, l-am scos din tava de copt pe un grătar și l-am uns cu miere de albine.

ALTE MENȚIUNI
  • Varianta cu lapte de vacă

  • Cea cu lapte și rahat, AICI în arhivă.


  • Nu este un cozonac dulce (nici cel cu lapte de vacă). Eu știam că noi îl vom mânca cu dulceață, altfel i-aș fi crescut cantitatea de zahăr. În poză este cu gem de corcodușe (rețeta în curând).


  • Deși la coacere mirosul de cocos a invadat nu doar curtea, ci și ulița, cozonacul nu are decât o aromă foarte slabă de cocos.
  • Este un cozonac pufos și-i potrivit pentru post, în alte condiții nu l-aș repeta în această variantă. 
  • Pozele cu pregătirea aluatului (doar colajul) pentru forma de cozonac sunt de la una dintre rețetele anterioare. În timpul preparării a fost apa oprită  și mi-ar fi fost imposibil să mă spăl pe mâini cu Borsec pentru toate pozele, am făcut-o doar pentru o parte.
La mulți ani, mămi!

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Bine că mi-ai amintit, am scris de vreo săptămână textul ăsta și-mi ieșise complet din cap Sfântul Ilie. Eu eram cu_comentatu pe biscuiții tăi exact când tu urai :)

      Ștergere
    2. Urări livrate înainte de termen, doar în capul meu e Ilie pe 15, în calendar îi pe 20, Așa ceva?!

      Ștergere