luni, 1 iulie 2019

FURSECURI CU LAVANDĂ


- Hei, Maria! Ai învățat să faci poze!
- Nu, B.! S-o nimerit una grozavă într-o sută.



Poate cel mai frumos dar, despre care am aflat să-l facă mirii invitaților, este cel despre care voi povesti în continuare. B. o fost la o nuntă (da, slavă cerului, mi-am găsit partenerul care să nu mă amendeze cu astfel de momente) de la care s-o-ntors c-un săculeț de lavandă ș-un borcănel cu șerbet de lavandă. Nici n-am desfăcut dulcegăria s-o gust pân n-am avut vreme să fac aste fursecuri. Din momentul în care am văzut darul am știut că una dintre rețetele testate va fi aceasta (AICI varianta cu șerbet de trandafiri din 2016). 





INGREDIENTE FURSECURI CU LAVANDĂ
(600 de grame de fursecuri umplute, 40 bucăți)
  • 150 grame unt (82% grăsime) la temperatura camerei
  • 120 grame zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 200 grame făină
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • 100 grame șerbet de lavandă pentru umplere fursecuri

PREPARARE FURSECURI CU LAVANDĂ




1. Am mixat spumă untul moale cu zahărul până la dizolvarea acestuia din urmă. Am adăugat gălbenușurile cu sarea și vanilina continuând baterea cu mixerul. La final am adăugat și făina cernută. Am mixat scurt până la omogenizarea aluatului.
2. Aluatul înfoliat (poza 1) trebuie să stea o oră la frigider.
3. Pentru că eu sunt cu capul și am tot timpul din lume să-mi împlinesc toate damblalele am împărțit aluatul (avea 500 de grame) în bucăți de 12 grame fiecare.
4. Am rotunjit fiecare bucată de aluat (de mărimea unei cireșe) și am așezat-o în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. În  fiecare  bilă, folosind  coada unei linguri de lemn, am format o adâncitură pentru umplutură (Poza 3).    
5. În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt fursecurile până li s-au aurit marginile, 9 - 10 minute (Poza 4).
6. Le-am lăsat la răcit în tavă. Sunt foarte fragile fierbinți. 
7. După răcire le-am umplut cu șerbet și le-am decorat cu lavandă.




ALTE MENȚIUNI
  • Când am gustat șerbetul am comentat că are gust de săpun. O aromă foarte puternică de lavandă m-o omorât instant. Nu pot descrie cât de desăvârșit este în combinație cu aluatul acesta fraged. Atât de mult se anulează din intensitatea uleiului esențial încât se identifică ușor din împreunarea lor și vanilia. 
  • Mi-am dorit să refac aceste fursecuri pentru darurile pascale. Nu mai fu vreme atunci. Cum am rămas cu caramelele cumpărate, cu levănțică am umplut doar câteva fursecuri (1/4), pentru restul urma să folosesc bomboanele din aprilie (ACI varianta umplerii cu caramel). Îmi doresc să testez și alte rețete cu șerbetul acesta, n-aș umple un lighean de biscuiți cu el oricât de minunați ar fi aceștia. Pruncii m-au scutit de o treabă, au mâncat toate fursecurile simple, făr de adaos. Le mulțumesc și pe astă cale, în numele kilogramelor ce le am în plus,   pentru că din juma de kil de fursecuri am avut acces la o bucată două bucăți. 
  • Eu am pregătit aluatul cu o zi înainte și l-am lăsat la frigider peste noapte. O fi din ăst motiv, o fi pentru că l-am copt câteva minute, sigur e că mi-au ieșit unele dintre cele mai fragede fursecuri pe care le-am gustat vreodată.
  • Mi-ar plăcea să testez aluatul cu aromă de lavandă sau sub forma unor biscuiți cu lămâie. Pentru un dar special o să-i încerc c-un jeleu de fructe.
  • Ce mi-o plăcut grozav la șerbetul acesta (voi cerceta producătorul) fu faptul că n-au folosit colorant. Eu n-aș fi lăsat un șerbet de lavandă alb, dar sunt fericită când alții se pot abține. Par curate ingredientele folosite
  • Oi, tre să mai încerc și eu câteva arome pentru șerbetul de casă! Asta-i pofta ce mi-o rămas după ăst experiment. 
  • Un fursec umplut cu șerbet s-o rătăcit prin frigider vreo săptămână. L-am scos și l-am băgat în cuptor cu gândul să-l deguste careva. L-am uitat pe acolo încă vreo 3 zile. L-am dezumplut și l-am pozat cu altă umplutură (rețeta în programul viitor, cândva). Am scris despre călătoria ultimului fursec cu lavandă doar pentru a accentua că era la fel de fraged ca atunci când l-am scos din cuptor (prima scoatere din cuptor, după coacere, desigur). 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu