Pe lista celor 15 Gdeserturi de la-nceputu’ anului erau
macaronşi. Pentru că-mi plac tare, pentru că-s a dracu de scumpi, pentru că la examenu' de cofetar s-o
prezentat 60 de bucăţi sub deviza “trebe respectate regulile, îs simpli şi
uşori făcubili!”, pentru că-n trecut i-am ratat şi pentru că rămân de la creme albuşuri de congelat. Crisa,
nu le-o dat macaronşilor aviz de producţie “de ce nu încerci biscuiţii
crăpaţi?!”. Răspunsu’, în mintea mea, era pentru că i-am ratat de două ori. În fapt, pentru că recomandarea venea de la
ea, era musai de executat.
De acea dată, cu reţeta de la Maya, i-am reuşit!
Întâia oară, deşi toată lumea i-o
lăudat, mie mi s-o părut prea “ca o turtă dulce veche”. Era prima tură, care arăta perfect, dar era
prea coaptă. Timpii cuptorului meu îs mult prea personalizaţi în raport cu cei
ai cuptoarelor standard. Cei care au şezut pe fundul cutiei pân la 3 zile după
eveniment, erau mi-nu-na-ţi!
I-am refăcut pentru vizita mamei
din martie. Şi apoi de încă vro douăj de ori cu diverse motive or ba (ba
comandă, ba musafiri neanunţaţi la G, ba Buna). Chiar şi pentru Virtual Hug
i-am pregătit cu gând de mărţişor or de Paşte pentru Maya.
Reuşita e simplă şi garantată de
se respectă la virgulă reţeta ei
(ciocolată cu conţinut ridicat de
cacao, timp de şedere aluat la frigider, timp scurt de coacere). Pentru o tavă îs de lucru cinşpe minute cu aluatul, pauză două ceasuri cu el la frigider şi încă cinşpe pentru modelat şi copt. La Auchan, Kandia de-o folosesc io îi şi cu puţin peste doi lei, deci toate duc la musai de-ncercat reţeta că-i spornică, rapidă, ieftină şi absolut delicioasă!
Scriu reţeta de bază pe care eu am personalizat-o în funcţie de oamenii dragi cărora le-am dăruit fursecurile (pentru R cu stafide, pentru mama cu nes şi cafea, o rămas la stadiul de plan interiorul din caise confiate - la stafide am scos din făină jumătatea cantităţii stafidoase, la câtă cafea fu, atâta făină minus). Mai visez să încerc un blat, dar încă nu i-am născocit crema potrivită.
Scriu reţeta de bază pe care eu am personalizat-o în funcţie de oamenii dragi cărora le-am dăruit fursecurile (pentru R cu stafide, pentru mama cu nes şi cafea, o rămas la stadiul de plan interiorul din caise confiate - la stafide am scos din făină jumătatea cantităţii stafidoase, la câtă cafea fu, atâta făină minus). Mai visez să încerc un blat, dar încă nu i-am născocit crema potrivită.
Pentru 20 de bucăţi la 12 grame –
aprox. 250 gr fursecuri coapte:
-
80 gr ciocolată amară 72-80% cacao – eu am avut Kandia
75% cacao
-
20 gr unt – la una dintre dăţi am dublat din neatenţie
untu, nu i-o dăunat prea tare, o rămas doar mai mult pe hârtia de copt
-
30 gr zahăr tos
-
1 ou
-
75 gr făină
-
1/2 linguriţă rasă praf de copt
-
un praf de sare
-
zahăr tos şi zahăr pudră pentru tăvălit (cca 25 gr din fiecare soi)
1. Am topit ciocolata ruptă în
pătrăţele pe baie de aburi. Când pe margini începe a se topi opresc focul.
Când
toate bucăţile sunt topite în întregime adaug untul şi amestec bine pân la
omogenizare. Asta-i ultima mea găselniţă
după ce într-una dintre ture am turnat ciocolata prea caldă peste ouă.
Iară n-aş zice că i-o dăunat, o fi de la rugăciunile de le slobozeam întru
reuşita comenzii. Ciocolata am lăsat-o
la răcit cât am mixat oul.
2. Oul (am observat că de oul e
mare aluatul rămâne mult prea moale, de e mic se întăreşte de nu se mai
lipeşte zahărul prin tăvălire, deci varianta optimă ar fi un ou mediu – 63 gr)
peste care am turnat un praf de sare l-am mixat bine cu zahărul pân şi-o dublat
volumul.
3. Ciocolata călduţă spre rece am
turnat-o peste ou şi am mixat uşor pân la încorporarea completă.
4. Am turnat făina cernută cu
praful de copt. Tot cu mixerul la viteză mică amestec şi făina. Se obţine un
aluat moale care se va întări cât trebe la frigider şi se va modela uşor.
5. Înfoliată compoziţia moale se
lasă la rece 2 ore or de pe o zi pe alta. Când musafirii lu G au anunţat la un
moment dat neprevăzut că ajung în 3 ceasuri, am lăsat la frigider doar un ceas
şi au crăpat foarte puţin.
6. După şederea la frigider am
cântărit câte o linguriţă de ciocolatoasă la 12 grame, 20 -21 bucăţi îmi ies la
final. Şi pentru că e nevoie de foarte puţin timp pentru asta şi io alte trebi
n-am şi pentru că-mi plac grozav egale
pentru pretenţioşii care gândesc “ş-un milimetru contează, Maria”.
7. Bucăţile cântărite le-am
rotunjit între palme, le-am tăvălit bine prin zahăr tos întâi şi apoi prin
pudră. Am încercat şi făr de tos. Nu rămâne crusta finală atât de pronunţată.
Important e să fie tăvălite bine, nu încărcate exagerat, dar nici scuturate
asemeni.
8. În tava mare a cuptorului am
aşezat hârtie de copt şi apoi biluţele fie turtite, fie ba. În ambele cazuri
crapă.
9. În cuptorul preîncins, nu la
temperatură mare (se caramelizează zahărul care intră-n contact cu hârtia).
Eu le coc fix 5
minute pe treapta de la mijloc la foc mediu spre mic.
10. Sunt foarte moi după coacere,
aproape poţi crede că-s crude. Nu-s! Trebe lăsate să se răcorească în tava de
copt, altfel sunt foarte fragile spre imposibil de mutat. Se păstrează în cutii
doar după ce sunt bine răcite, altfel se topeşte tot zahărul. De se lasă bine la răcit nu se usucă, doar crusta
se formează corect, iară interiorul rămâne moale şi umed.
Pentru că blogul Mayei este pentru
mine ăl mai frumos dintre blogurile
frumoase, ăl cu mai puţine vorbe pe lângă reţetă, ăl cu fotografii ce mă trimit
în bucătărie cu pohte instant, ăl cu sfaturi şi informaţii utile suplimentare,
îi dedic îmbrăţişarea virtuală a lu’ august.
Să ai o vacanţă cu multe zâmbete
şi bucurii, Maya!
Virtual hugu de august e găzduit
de Ştefania şi amu se face anu de când Crisa o născocit
provocarea aceasta ce mie mi-i cale să vorbesc despre oameni pe care-i
citesc cu multă admiraţie şi drag. Am gata şi îmbrăţişarea lui septembrie, pentru un
om virtual care există în viaţa mea cu efecte la modul cel mai real. Abia
aştept să povestesc, sper să nu se întâmple pe la Crăciun or mai târziu.
In sfarsit!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereSoro, credeam ca sunt sortiti si astia sa ramana nearatati pe blog :D Ce ma bucur ca m-am inselat :D
Fac si eu, ca doar aveam nevoie de un impuls :D
Păi cam fu ultima lor şansă, Crisa:)Am primit pe stoc obsesii noi:))))
RăspundețiȘtergereSi care sunt noile obsesii? Poate imi dai si mie obsesii noi :D
ȘtergereRulada! Tare faină e foaia ta, abia aştept să mai testez variante de umpluturi. Scriu mâine despre asta, desigur de găsesc net pe undeva. E mult mai spornică şi mai puţin calorioasă - n-am habar de-i aşa, oricum ciocolată cu zahăr nu-i!
ȘtergereNota 10!:)... Nu ma incumet!!!
RăspundețiȘtergereBa să te-ncumeţi, Coco! Am încercat să scriu toate relele de pot apare, tocmai pentru a demonstra că-i una dintre cele mai accesibile reţete. În cel mai nereuşit dintre cazuri nu-ţi iese crusta, asta nu diminuează cu nimic gustul final.
ȘtergereBine ca mi-ai amintit, de mult vroiam sa-i incerc si eu. Arata super
RăspundețiȘtergereDin păcate nu se vede gustu:))) O să vă placă! În raport cu macaronşii pe care tu i-ai testat cu succes, o să ţi se pară floare la ureche.
ȘtergereIMi lasa gura apa,trebuie sa le probez si eu acum cind am timp si ciocolata in casa.
RăspundețiȘtergereE musai Tori, numa ai grijă să fie ciocolată cu multă cacao!
Ștergere