sâmbătă, 30 septembrie 2017

ÎNTÂLNIREA DIN PĂMÂNTURI - MARIN PREDA


Din Viața ca o pradă am rămas cu astă mărturisire-n minte: 
...mai mult îmi plăceau povestirile mele din Întâlnirea din pământuri, dure, reci, necruțătoare, peste care ochiul meu trecea cu privirea micșorată și impasibilă...
Întâmplarea a făcut (da, DD, eu am cumpărat-o, dar e mai frumoasă expresia cu întâmplarea) să am în setul predian achiziționat după lectura Jurnalului intim și Întâlnirea din pământuri.

Marin Preda a debutat cu nuvela Pârlitu în ziarul Timpul la 20 de ani. A continuat să scrie schițe și povestiri pe care le-a adunat în primul volum publicat șase ani mai târziu, în 1948, cu titlul Întâlnirea din pământuri. Doar Salcâmul, o povestire, a rămas nepublicat și avea să fie punctul de pornire pentru Moromeții. 

Pentru mine contează doar poveștile. N-aș ști să identific tehnici și subtilități literare. Am în cap scriitura când o poveste îmi place or ba, dar nu am identificat pilonii care-i asigură succesul la cititorul care sunt. De aia n-o contat că e o carte de debut. Nu-i văd neajunsuri care apoi, în restul volumelor, s-au șlefuit. La fel n-am sensibilități ce vizează  face propagandă comunismului prin subiectele de le abordează. 

E o carte dureroasă, bântuitoare. Nici n-am citit pân acuș ceva predian care să nu mă emoționeze pân la lacrimi. Povestirile, cincisprezece, paișpe,   sunt grupate în trei părți. Primele sunt centrate pe viața la țară, le urmează tema războiului, ultimele sunt despre colectivizare. Nici n-aș ști care mi-au plăcut mai mult.

  • Două, Colina și Amiază de vară, au un vag iz de povestiri fantastice. Am citit pe nerăsuflate despre tânărul pierdut în ceață chiar de nu-i nimic spectaculos în asta: nu levitează, nu este interogat de o pisică zburătoare și nici Dumnezeu nu-i surâde. În fapt, omu chiar orbecăie în negură. În Amiază de vară, editura a reușit performanța să tipărească paginile altei povestiri. Nu fu dificil de identificat filele corecte, dar fu frustrant. Inițial nu m-am prins că povestirea nu se sfârșește unde începe un nou titlu și m-am gândit la Alice Munro, doar la ea aș fi încântată pentru că o femeie care doarme este trezită de o alta și asta-i  toată povestea. Marin Preda adaugă tabloului și o mașină de cusut cu puteri neobișnuite. Acuș am văzut că de fapt Amiaza de vară apare ca titlu în ambele părți unde este tipărită povestirea. Cum naiba?! Măcar scriau la prima  pentru continuare mergi cincizeci de pagini mai încolo, ai să vezi semnalizarea. 
  • Restul de povestiri din prima parte are ca teme viața la țară: un duel pentru o aceeași fată iubită, o adunare de țărani, despărțirea de un animal drag, boala, violul. Parcă aș fi citit pagini nepublicate din Moromeții, erau exact aceleași personaje, în același cadru și timp. În acest sens viața la țară, nu că în mediul urban nu s-ar petrece violuri, dueluri, morți, ba chiar și adunări de țărani. 
  • Scrierile despre război sunt atât de detaliate încât e imposibil să nu vizualizezi filmul fiecărui rând: un soldat își depășește condiția de veșnic ratat într-o clipită de curaj, un altul, japonez , dovedește tenacități pe care poporul său le are de mii de ani.
  • În partea a treia, cu viața de după război și etapa confiscării terenurilor private, tot un film cu multe amănunte rulează. Drept e că nu am mari sensibilități pentru temă, dar fu interesant de citit despre politicieni ce nu diferă cu nimic de cei de-s pe televizoare azi, de oportuniști, de trădători și vinovați făr de vină, de disperați care zăresc speranța exact acolo unde ea lipsește cu desăvârșire. 
Am terminat cu domnul Preda pe anul acesta deși mai am în bibliotecă necitit unul dintre romanele trilogie. Sunt mulți autori ce-s pe lista lui musai pân la finele anului. Și pentru că în top 10 ajunge cu un singur titlu, las aci că Întâlnirea din pământuri mi-a plăcut mai mult decât Jurnalul intim, dar mai puțin decât Viața ca o pradă. Sper să prindă poziție în clasament fruntașa, deși habar n-am cum voi scoate doar zece titluri din cele douăzeci din acest moment. 

Câteva rânduri faine, sunt numeroase cele pe care le-aș fi copiat. Fragmentul e din scrierea Înainte de moarte, la pagina 82. Personajul, grav bolnav, îi cere cu insistență medicului să-i spună cât mai are de trăit. 
   -  Ce, n-am să trec toamna? întrebă bolnavul încet și adânc.                            -  Așa se întâmplă totdeauna, murmură doctorul, la fel de încet.                   Omul închise ochii, câteva clipe își mestecă mușchii feței , apoi, ca și când din el ar fi căzut o piuliță, brațele i se desfăcură, trupul i se îndoi ca un cerc, ridicându-se de jos, de pe așternut, și-și înfipse amândouă mâinile în gâtul doctorului. Fața i se înroșise cu pete vii de foc și, încordat, năvălise deasupra lui; îl strângea scrâșnind, încercând să-și înghită spumele și sângele închegat, ce-i ieșise pe buze. Horcăia. Doctorul aproape îl trânti la pământ.- De unde știi tu, mă? gâfâi cu turbare Stancu lui Stăncilă. Soarele și Dumnezeii mă-tii, de unde știi tu? Spune, de unde știi tu... Arhanghelii și steau'... De unde?... De unde?...   
  • Întâlnirea din pământuri, Marin Preda - editura Cartex Serv 2015, 339 de pagini. 
__________________
Am mai citit în 2017:
  1.  Shining - Stephen King
  2.  Colorado Kid - Stephen King
  3.  Misery - Stephen King
  4.  Supunere - Michel Houellebecq
  5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  6.  Visul - Emile Zola 
  7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
  8. Adio - Honore de Blazac
  9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
  10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
  11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
  12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
  13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
  14. Dragă viață - Alice Munro
  15. O mie de nopți - E.K. Johnston
  16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
  17. Să fii român! - Dan Puric
  18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
  19. Einstein - Francoise Balibar
  20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
  21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
  22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
  23. Galaad - Marilynne Robinson 
  24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
  25. Golem - Gustav Meyrink
  26. Noi - Evgheni Zamiatin
  27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  28. O vară la țară - J.L. Carr
  29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
  30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
  31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
  32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
  33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
  34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
  35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
  36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch
  37. Conversații cu Dumnezeu (vol. 2)  - Neale Donald Walsch
  38. Viața ca o pradă - Marin Preda 
  39. Conversații cu Dumnezeu (vol. 3)  - Neale Donald Walsch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu