miercuri, 12 noiembrie 2014

Prăjitură cu foi de nuci şi cremă de cafea



            Mama iubeşte cafeaua. Mie mi-i indiferentă. În ultimii trei,  patru ani, i-am pregătit de vro cinci, şase  ori, fie sub formă de tort or doar de prăjitură,  o combinaţie de foi uscate cu nucă şi cremă de cafea (ambele îs reţetele Lissei, imediat ce le găsesc adaug linkuri, atâta le-am sucit că mi-i tare greu să mă dumiresc care-s cele de la care am pornit iniţial).
 
Prăjitura în varianta 4 foi, 4 straturi de ciocolată
Variantele anterioare au fost toate cu 4 foi, amu doar 3, dar am păstrat cantităţile de la 4 (pentru tava 24x24 cm).

Ingredientele pentru  foile  cu nuci:
-          200 gr nuci – am avut 100 miez de nucă + 100 migdale
-          150 gr zahăr
-          30 gr miere
-          2 ouă
-          50 ml lapte
-          275 gr făină + 3,4 linguri pentru înfăinare aluat la întindere
-          1 linguriţă rasă bicarbonat – 5 gr
-          1 linguriţă rasă praf de copt – 3 gr

Pregătire foi
De astă dată le-am copt cu 3 zile înainte de eveniment. Şi le-am păstrat înfăşate în hârtie şi acoperite c-un prosop într-o cameră răcoroasă. Vara le ţin în frigider.
Aluatul tre să stea o noapte la rece. De am vreme înainte de serviciu să fac aluatul, coc foile la întoarcere, de n-am timp îl ţin  de seara până dimineaţa  la frigider  or chiar 24 de ore de mă organizez prost.


Usuc nucile într-o tigaie la foc mic câteva minute, le macin.
Prafurile şi făina le cern împreună.
Amestec cu telul pară laptele, zahărul, ouăle, mierea şi adaug alternativ nuci şi făină până încorporez întregile cantităţi. Spre final, de nu mă mai descurc cu telul, folosesc o lingură. Torn aluatul într-o pungă de plastic şi-l ţin la frigider pân la coacere. E un aluat foarte lipicios, nu se lucrează tocmai uşor cu el, dar are o aromă minunată de zahăr ars cu gust desăvârşit de nuci.


 Împart aluatul în 3 bucăţi egale (3x 265 gr au fost astea).


 Ca să-mi uşurez munca şi să-mi păstrez zenu intact presar multă făină pe foaia de copt,  aluat şi sucitor. 



Eu foile astea de se coc pe dosu tăvii le coc în interiorul unei tăvi mai mari. În cazul acesta, foaia 24x24 am copt-o în tava mare a aragazului. Îmi e mai simplu aşa. 8-10 minute în cuptorul preîncins pentru fiecare foaie. În juma de oră am pregătit aluatul în 45 de minute am întins şi copt foile.





Ingredientele pentru  crema de cafea:
-          3 gălbenuşuri
-          100 gr zahăr
-          3 linguri cafea lichidă
-          2 linguriţe cafea solubila
-         500 ml smântănă pentru frişcă
-          1 plic gelatină
-          3 linguriţe ness

Pregătire cremă
Am acoperit într-un pahar gelatina cu apa şi am lăsat-o la înmuiat.
Am amestecat bine gălbenuşurile cu zahărul şi cafeaua. Compoziţia aceasta am pus-o la foc mic în ceaunel. De nu-l aveam disponibil foloseam o cratiţă pe baie de aburi. Am amestecat continuu pân s-o-ngroşat ş-am închis focul.
Am pus paharul cu gelatină într-o cană cu apă fierbinte.
Am bătut smântâna frişcă.
Peste frişcă am turnat budinca de cafea răcită, nessul şi gelatina dizolvată (călie, nu fierbinte). Am amestecat uşor pân la omogenizare.


Pentru decor
-       am găsit la o cofetărie din Bacău bomboane din ciocolată sub formă de boabe de cafea – 60 lei/kg, am avut 30 de grame - în trecut le-am decorat cu boabe de cafea
-          ness pentru pudrat

Asamblare şi decorare
Oricât de uscate ar fi foile, e suficientă o noapte de şezut împreunate cu crema şi se-nmoaie. Eu am făcut darurile vineri, joi seara am asamblat-o.  Despre cât am fost de năroadă pregătind foile toate, pentru 6 prăjituri,  în tava 24x24 şi despre cum n-am avut în ce le asambla într-unu dintre episoadele următoare.
-          tava 24x24 cm am acoperit-o cu folie
-          am decupat foile cât să-mi intre-n tavă
-          am aşezat o foaie coaptă
-          apoi 1/3 din cremă
-          iară foaie
-          iară 1/3 din cremă
-          foaie
-          1/3 cremă
-          ultimul strat l-am pudrat cu ness cernut şi boabe de ciocolată

Într-un ceas am făcut crema şi am terminat de asamblat. La final am avut 1.3 kg prăjitură.
În varianta veche,  de la care am găsit pozele, posibil Glista din ianuarie,  fiecare foaie de blat am acoperit-o cu ciocolată neagră amestecată cu ness şi apoi am turnat crema. Amu nu fu cazu, am avut alte ciocolatoase.


Eu iubesc prăjitura asta. Nu-i o variantă potrivită pentru un tort acoperit cu fondant or doar eu n-am reuşit să întăresc suficient crema. Foile le-am folosit în tinereţe la tortul carte (pe blog aci).

8 comentarii:

  1. Eu iubesc cafeaua ♥♥♥
    De Craciun, cand vii la mine, imi faci prajitura asta! Ok? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Craciun, cand vine curieru, iti aduce prajitura asta, bine?! Io-s cu sfantu Stefanut pe livrare atunci, sa fac un ocol cu monstruletu pe la voi?:)))

      Ștergere
    2. Bineinteles :D Te , pardon VA asteptam cu drag :D

      Ștergere
  2. Eu in loc de gelatina si frisca pun unt ca sa fie garantata intarirea cremei.Boabele de cafea le fac din pasta de ciocolata.Te pup si spor la prajitureala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am-+s în lucru cu fondantu, am terminat prăjiturelile, Tori. Deci, de la budinca aceea cu gălbenuşuri de-i pun lime îi crema cu lime, de-i pun cafea, îi cu cafea, de care cafea, Tori?

      Ștergere
  3. Eu folosesc ness frecat cu zahar(frecat f f bine cum o faci pt baut) si adaug si o lingurita de cappuccino dar toate exact cind pun pe foc cu laptele nu dupa,ca sa aiba timp sa se omogenizeze cu toata compozitia.Ii da si o culoare deosebita iar gustul il formezi in functie de raportul cantitate ness-oua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut ca mama face foile acestea pe tava intoarsa invers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu mi-i deloc la îndemână pe tava întoarsă. Mulţumesc, Tori, poate o mai fac de sărbători după reţeta ta!

      Ștergere