Variantele
anterioare au fost toate cu 4 foi, amu doar 3, dar am păstrat cantităţile de la
4 (pentru tava 24x24 cm).
Ingredientele
pentru foile cu nuci:
-
200
gr nuci – am avut 100 miez de nucă + 100 migdale
-
150
gr zahăr
-
30 gr
miere
-
2 ouă
-
50 ml
lapte
-
275
gr făină + 3,4 linguri pentru înfăinare aluat la întindere
-
1
linguriţă rasă bicarbonat – 5 gr
-
1
linguriţă rasă praf de copt – 3 gr
Pregătire foi
De astă dată le-am copt cu 3 zile înainte de
eveniment. Şi le-am păstrat înfăşate în hârtie şi acoperite c-un prosop într-o
cameră răcoroasă. Vara le ţin în frigider.
Aluatul tre să stea o noapte la rece. De am vreme
înainte de serviciu să fac aluatul, coc foile la întoarcere, de n-am timp îl
ţin de seara până dimineaţa la frigider
or chiar 24 de ore de mă organizez prost.
Usuc nucile într-o tigaie la foc mic câteva
minute, le macin.
Prafurile şi făina le cern împreună.
Amestec cu telul pară laptele, zahărul, ouăle,
mierea şi adaug alternativ nuci şi făină până încorporez întregile cantităţi.
Spre final, de nu mă mai descurc cu telul, folosesc o lingură. Torn aluatul
într-o pungă de plastic şi-l ţin la frigider pân la coacere. E un aluat foarte
lipicios, nu se lucrează tocmai uşor cu el, dar are o aromă minunată de zahăr
ars cu gust desăvârşit de nuci.
Împart aluatul în 3 bucăţi egale (3x 265 gr au fost astea).
Ca să-mi uşurez munca şi să-mi păstrez zenu intact presar multă făină pe
foaia de copt, aluat şi sucitor.
Eu
foile astea de se coc pe dosu tăvii le coc în interiorul unei tăvi mai mari. În cazul acesta, foaia 24x24 am copt-o în tava
mare a aragazului. Îmi e mai
simplu aşa. 8-10 minute în cuptorul preîncins pentru fiecare foaie. În juma de
oră am pregătit aluatul în 45 de minute am întins şi copt foile.
Ingredientele
pentru crema de cafea:
-
3
gălbenuşuri
-
100
gr zahăr
-
3
linguri cafea lichidă
-
2
linguriţe cafea solubila
- 500
ml smântănă pentru frişcă
-
1 plic
gelatină
-
3
linguriţe ness
Pregătire cremă
Am acoperit într-un pahar gelatina cu apa şi am
lăsat-o la înmuiat.
Am amestecat bine gălbenuşurile cu zahărul şi
cafeaua. Compoziţia aceasta
am pus-o la foc mic în ceaunel. De nu-l aveam disponibil foloseam o cratiţă pe
baie de aburi. Am amestecat
continuu pân s-o-ngroşat ş-am închis focul.
Am pus paharul cu gelatină într-o cană cu apă
fierbinte.
Am bătut smântâna frişcă.
Peste frişcă am turnat budinca de cafea răcită,
nessul şi gelatina dizolvată (călie, nu fierbinte). Am amestecat uşor pân la
omogenizare.
Pentru decor
- am
găsit la o cofetărie din Bacău bomboane din ciocolată sub formă de boabe de
cafea – 60 lei/kg, am avut 30 de grame - în trecut le-am decorat cu boabe de cafea
-
ness
pentru pudrat
Asamblare şi decorare
Oricât de uscate ar fi foile, e suficientă o
noapte de şezut împreunate cu crema şi se-nmoaie. Eu am făcut darurile vineri,
joi seara am asamblat-o. Despre cât am
fost de năroadă pregătind foile toate, pentru 6 prăjituri, în tava 24x24 şi despre cum n-am avut în ce
le asambla într-unu dintre episoadele următoare.
-
tava 24x24
cm am acoperit-o cu folie
-
am decupat
foile cât să-mi intre-n tavă
-
am aşezat
o foaie coaptă
-
apoi 1/3
din cremă
-
iară foaie
-
iară 1/3
din cremă
-
foaie
-
1/3 cremă
-
ultimul
strat l-am pudrat cu ness cernut şi boabe de ciocolată
Într-un ceas am făcut crema şi am terminat de
asamblat. La final am avut 1.3 kg prăjitură.
În varianta veche, de la care am găsit pozele, posibil Glista din ianuarie, fiecare foaie de blat am acoperit-o cu
ciocolată neagră amestecată cu ness şi apoi am turnat crema. Amu nu fu cazu, am
avut alte ciocolatoase.
Eu iubesc prăjitura asta. Nu-i o variantă potrivită pentru un tort acoperit cu fondant or doar eu n-am reuşit să întăresc suficient crema. Foile le-am folosit în tinereţe la tortul carte (pe blog aci).
Eu iubesc cafeaua ♥♥♥
RăspundețiȘtergereDe Craciun, cand vii la mine, imi faci prajitura asta! Ok? :D
De Craciun, cand vine curieru, iti aduce prajitura asta, bine?! Io-s cu sfantu Stefanut pe livrare atunci, sa fac un ocol cu monstruletu pe la voi?:)))
ȘtergereBineinteles :D Te , pardon VA asteptam cu drag :D
ȘtergereEu in loc de gelatina si frisca pun unt ca sa fie garantata intarirea cremei.Boabele de cafea le fac din pasta de ciocolata.Te pup si spor la prajitureala!
RăspundețiȘtergereAm-+s în lucru cu fondantu, am terminat prăjiturelile, Tori. Deci, de la budinca aceea cu gălbenuşuri de-i pun lime îi crema cu lime, de-i pun cafea, îi cu cafea, de care cafea, Tori?
ȘtergereEu folosesc ness frecat cu zahar(frecat f f bine cum o faci pt baut) si adaug si o lingurita de cappuccino dar toate exact cind pun pe foc cu laptele nu dupa,ca sa aiba timp sa se omogenizeze cu toata compozitia.Ii da si o culoare deosebita iar gustul il formezi in functie de raportul cantitate ness-oua.
RăspundețiȘtergereAm vazut ca mama face foile acestea pe tava intoarsa invers.
RăspundețiȘtergereMie nu mi-i deloc la îndemână pe tava întoarsă. Mulţumesc, Tori, poate o mai fac de sărbători după reţeta ta!
Ștergere