Prăjitură cu blat de morcov şi cremă de castane cu ciocolată |
Unu dintre sfinţii
onomasticaţi pe 8 noiembrie îi cu pohte de gravidă, chiar o mihailă gravidă îi.
O cerut musai prăjitura cu cremă de castane pe care o gustase de la Cutia misterelor - reţeta pe blog aci. Cum io
m-am deşteptat că multe ocazii nu-s pentru reţete noi, am refuzat-o categoric.
Vroiam să-ncerc foile cu miere, apoi m-am sucit că le folosesc la prăjitura cu
cremă de lămâie să-mplinesc aci pohtele duble castanoase, apoi iară m-am sucit
că io-i duce-o la maternitate ş-am ajuns de unde pornisem.
Temerea mea fu că nu-i potrivită crema pentru foi d’astea.
M-am învârtit după alte creme cu piure de castane, toate-s variaţiuni la cea
folosită pentru provocarea misterioasă.
Mi-o plăcut tare
ce-o ieşit!
Ingredientele
pentru foi
Am avut ca bază
reţeta găsită pe bucătăraş (aci) dar nu m-am priceput prea bine să reduc cantităţile proporţional pentru tava 24x24.
Pentru 1 kilogram
de aluat, deci 4 bucăţi a 250 de grame am folosit:
-
140 gr zahăr
-
70 gr unt
-
70 gr miere
-
70 ml lapte
-
575 gr făină
-
2 ouă
-
7 gr praf de copt
Pregătire foi
Eu
am copt foile marţi şi am asamblat prăjitura joi seară.
Le-am
făcut cam groase, motiv pentru care când le-oi repeta (se va întâmpla repede pentru Cutia misterelor), voi coace fix 5 din
aluatul acesta.
Am
topit la foc mic untul cu zahărul, laptele şi mierea. Când zahărul s-a dizolvat am lăsat la răcit compoziţia.
Am
mixat uşor ouăle, am adăugat untul dulce răcit şi treptat făina cu praful de
copt. La sfârşit am frământat cu mâna până aluatul s-a desprins de pereţii
vasului.
L-am împărţit în 4 bucăţi egale. Am înfăinat bine hârtia de copt,
sucitorul şi am întins fiecare bucată în pătrate de 24x24 cm. Cele care au
aşteptat coacerea celorlalte s-au întins mult mai uşor, motiv pentru care-l voi
lăsa la odihnă pe viitor vro juma de ceas.
Eu
le-am copt în interiorul tăvii mari a cuptorului. Între 10 şi 15 minute o durat
să se bronzeze marginile. Cuptorul fu preîncins.
Ingredientele pentru cremă
-
350 gr piure de castane – fu
cumpărat
-
300 gr smântănă pentru frişcă
-
360 gr ciocolată cu lapte
Pregătire cremă
Am pregătit de 3
ori crema câte 1/3 în momentul asamblării prăjiturii.
Prima repriză 120
ciocolată – 100 smântână – 115 piure.
Am topit pe aburi
ciocolata cu 25 gr smântână pentru frişcă. Am mixat frişcă restul de 75, am
adăugat piureul şi ciocolata topită şi le-am omogenizat uşor la viteză mică.
Identic am mai
procedat încă de 2 ori.
Pentru decor
-
300 gr castane proaspete
-
miere de albine
Vroiam
să le glasez, dar bine că nu m-am chinuit, 25% au fost stricate. Castane
cumpărate de la Billa
cu 20 lei kilogramul.
Fu
prima dată când am mâncat castane-castane şi nu piure vanilat. Am urmat toate
indicaţiile lui Adi Hădean de aici şi fu tare simplu. Am copt io amu vro 6 ani
o tavă vro juma de zi şi nu s-o întâmplat nimic bun cu ele să le facă oarecum
comestibile. Nu ştiu a spune cu ce le seamănă gustul, în capu meu fu a dovleac,
da' io nu mă pricep la d' astea.
Am
spălat castanele.
Le-am
acoperit 15 minute cu apă călduţă.
S-au
înmuiat bine, le-am scurs apa şi le-am tăiat orizontal burţile. N-am avut habar
de trebe adânc or superficial, deci le-am tăiat şi şi, s-o adeverit că trebeau
tăiate straşnic cele gâdilate doar.
Am
pus tigaia groasă teflonată la încins, am aruncat în ea castanele, am
acoperit-o c-un capac ş-am lăsat-o 5 minute la foc mediu. După 5 minute le-am
întors pe toate cu burţile de fuseră-n jos amu în sus. O cam ieşit fum şi-mi fu
teamă că le ard, dar mai trebeau lăsate încă 5 şi aşa.
Le-am scos pe un ştergar
umed, în care le-am învelit 5 minute, apoi le-am curăţat. De nu erau aşa multe
stricate, le mâncam pe toate în seara aia, aşa o trebuit să las 10 din cele 20
bune pentru decorat.
Asamblare prăjitură –
la final prăjitura o avut 2 kilograme
-
am acoperit tava 24x24 cu folie
-
am tăiat marginile foilor să-mi
încapă în tavă
-
am aşezat o foaie
-
am pregătit 1/3 din cremă şi am
turnat-o peste foaie
-
cât am pregătit eu următorul strat
de cremă am lăsat-o la rece făr de foaie în cap să se întărească bine
-
peste crema întărită am aşezat
foaia 2 şi stratul 2 de cremă şi identic am procedat şi la stratul 3 de cremă
şi foaia 4.
Glazura
Îmi pare tare rău
că nu mi-am notat unde am găsit-o. Am
avut vro 6 reţete de glazuri, pân la urmă am renunţat la cele mai multe. Asta e
grozavă căci aduce mult cu glazura oglindă, dar se pregăteşte mai rapid şi mai
simplu şi e mai ieftină.
-
150 gr unt
-
15 gr cacao
-
150 gr zahăr
-
esenţă de rom
Toate
la foc mic pân la primul clocot şi de acolo încă 3 minute de fiert. Am turnat-o
fierbinte pe ultima foaie. Din cauza luminii mele proaste de la miezu nopţii nu
se vede cât de faină fu.
După 2 ceasuri de rece am putut elibera tava
pentru următoarea asamblare. Că aşa m-am organizat io, minunata, cu toate foile
de aceeaşi dimensiune pentru încropit prăjiturile într-o singură tavă şi
aşteptat întărirea fiecăreia la minut.
Pe prăjiturile porţionate am aşezat castane
coapte trecute prin miere.
Foile se înmoaie, sigur nu ca cele din blat,
crema e aromată de la piureul vanilat, glazura nu-i extrem de dulce,
castanele-s castane.
- Maria,
ce reţetă era aia cu foi multe?
- O invenţie de-a mea! Şi mi-s tare mândră,
mai îmi trebe doar un făcător de dosar
pentru fonduri europene, nu ştii vrunu?!
Mâine, deşi e zi de carte, e programată una dintre cele mai frumoase lepşe la care am răspuns, tot Crisa-i vinovata desigur. Mai am 4 reţete cu foi dar decât să le scriu kilometric mai bine îmi înving lehamitea pentru fondant şi scap cu 3 poze întreaga săptămână ce vine.
Na ca ti-a disparut teama de prajituri cu foi :D Incet si sihur iti construiesti o lista pentru comenzi sarbatoresti :D
RăspundețiȘtergerePun pariu ca mai greu a fost pana te-ai pornit, ca vei fi greu de oprit :D
Ce-ami plac foile tale perfect drepte ♥♥♥ Le-ai intins pe hartie si apoi le-ai taiat marginile?
Asta am intentionat cu lista asta, sa-mi gasesc cateva retete pe care sa ma bazez pentru comenzi. Mi-au iesit drepte doar foile la care am avut suficient aluat (exact cum ai spus, intinse peste coala de hartie si taiate marginile), da-s multe pe care le-am facut transparente si tot nu mi-au ajuns pentru acoperit coala (in postarile urmatoare, desi am o presimtire ca ma apuca Mama lu Craciunu cu restul de 4). Pregatesc pentru Cutia misterelor tot foi, deci da, diagnostic corect:))
Ștergere