Am început lista lu’ 8 noiembrie (
daruri pentru 7 noiembrie) cu ciocolata de casă. Sor’ mea o pofteşte. Că ea tot cere cremă de zahăr ars
cam de când l-o născut pe Ştefănuţ, adică numa’ de vro 6 ani, îi altă poveste.
Încercasem de vro
două ori ciocolata după reţeta tipărită pe cutia de lapte praf, cum nu-mi
amintesc rezultatele, posibil să nu fi fost dezastruoase. Amu l-am întrebat pe
google, m-o trimis la Edith
(reţeta ei aici), m-am executat.
Am pregătit ciocolata duminică pentru vineri, pe criteriul
acesta al meşteririi în avans am şi ales-o.
Am folosit doar jumătate din cantităţile reţetei originale, am uitat a
cântări la final câtă ciocolată am avut.
Ingrediente:
-
75 ml apă
-
100 gr unt
-
250 gr
lapte praf
-
25 cacao
-
175 gr
zahăr
-
75 gr
nuci: arahide, migdale, miez de nucă, la Edith era doar miez de nucă
Am mai adăugat :
-
50
gr merişoare + caise deshidratate
-
esenţă
de rom
1. Fructele
uscate le-am lăsat în apă călduţă şi rom un ceas. Caisele le-am tăiat în 6.
2. Nucile
le-am uscat într-o tigaie şi le-am tăiat grosier.
3. Am
fiert apa (am măsurat 75 ml din cea cu rom în care s-au hidratat fructele
uscate) cu zahărul şi cacao pân la primu clocot, 5 minute.
4. Am
închis focul, am adăugat untul şi am
amestecat până s-a topit.
5. Am
adăugat jumătate din laptele praf, nucile şi fructele rehidratate (câteva le-am
aşezat pe fundul uneia dintre matriţe). Am amestecat bine şi am continuat să
adaug din laptele praf până am avut o compoziţie curgătoare, dar nu moale. N-am
avut decât 250 gr lapte praf, aş mai fi adăugat vro două linguri peste.
6. Am
turnat ciocolata în formele de silicon căpătate de peste mări şi ţări. Un rest
l-am pus într-o caserolă micuţă.
În
juma de ceas fu gata tot. La restul de şase prăjituri nici foile nu le-am gătat
în timpu ăsta.
Am
lăsat-o o noapte la rece. N-am reuşit cu mare uşurinţă să le scot din forme, de
aceea le-am pus înainte 15 minute la congelator, motiv pentru care apoi au
transpirat bine. Data viitoare folosesc lapte praf în plus.
N-aş
mai adăuga fructele deshidratate, eventual doar pentru decorat, oricum în
interior nu-s vizibile, îs gustabile însă.
Mai
îs 6 reţete de prăjituri cu foi şi creme, apoi e gata lista pentru sfinţii
de-au fost. De reuşesc până miercuri să descurc pozele, n-am decât vro şase creme de-mperecheat cu vro zece foi şi trei glazuri, revin cu reţetă.
Buna dimineata, la toata Ciocolata aia de Casa.... :)
RăspundețiȘtergereFuse si se duse, A! Nu mai e nici macar un gram misoscropic (conform limbajului stefanutian). Poate ne citim pe carti la sfarsitul saptamanii (de ma organizez mai bine decat saptamana ce trecu). Zile bune!
ȘtergereYummmy, ciocolata de casa e o ispita la noi acasa. Ispita pentru sotul :D
RăspundețiȘtergerePaula, la mine-i ispită ciocolata de casă cumpărată, aduce mai mult cu gustul copilăriei:))))
Ștergere