sâmbătă, 16 septembrie 2017

CONVERSAȚII CU DUMNEZEU (vol. 2) - NEALE DONALD WALSCH


S-au aliniat planetele atât de strâmb pentru dorința mea de a citi cele trei volume ale Conversațiilor înainte de a le dărui. Glumesc, DD, știu că eu le-am ordonat anapoda. Singură m-am pornit în misiuni imposibile: în șapte zile, din care una-s pe drum, să termin și de vopsit casa și de bibilit bebeluș și de tortulit ciocolatos și de gătat cele aproape o mie de pagini iluminatorii și de povestit despre ele. 

Primele două volume, peste cinci sute de pagini, le-am citit în cele trei trenuri CFR și în cele 16 ore pe care le necesită parcurgerea în România lui 2017 a distanței de 752 kilometri. 

Spre deosebire de primul volum al Trilogiei, în care interviul, acordat de Dumnezeu lui Neale Donald Walsch, a fost despre probleme personale privind viața omului ca individ, acesta are ca teme viața colectivă pe planetă. După un an de la scrierea primei cărți, Supremul l-a chemat la raport pe autor pentru noul dialog. 
...Ca și în volumul I, procedeul prin care această informație "a sosit" a fost remarcabil de simplu. A fost suficient să scriu pe o foaie albă de hârtie o întrebare - orice întrebare...de obicei prima întrebare care-mi venea în minte - și, de-abia o terminam de scris, când răspunsul mi se forma în cap, ca și când Cineva mi-l șoptea în ureche. Scriam după dictare!... pag. 17
A fost o lectură mai facilă, la fel de captivantă, dar nu m-am mai oprit la fiecare rând să-mi notez ceva interesant după cum s-o petrecut faptele la cel dintâi interviu. E plin de idei fascinante, dar eu nu prea am îngrijorări privind Pământul. Știu că se va duce dracu totu curând. Am speranța că nu voi trăi apocalipsa în viața asta, ci în următoarea. Da, DD, nu există Dracu, dar dacă tot va pieri lumea, poți face concesie termenului?!

Pe foarte scurt, câteva dintre răspunsurile care mi-au atras atenția:
  • Sufletul îți vorbește prin sentimente. Ascultă-ți sentimentele. Urmează-ți sentimentele. 
  • Evenimentele și experiențele sunt oportunități atrase către voi - create de voi în mod individual sau colectiv, prin conștiență. Conștiența creează experiența.
  • Cea mai mare provocare pentru voi ca ființe umane este de a Fi Aici, Acum, de a înceta să mai inventați!
  • Nu există alt timp în afara timpului de acum; nu există alt moment în afara momentului de acum.
  • V-AM TRIMIS NUMAI ÎNGERI.
  • Când vei învăța să dai necondiționat (adică, să iubești necondiționat) atunci vei învăța să primești necondiționat. 
  • Ceea ce-i faci tu altuia, ție îți vei face; ceea ce nu reușești să faci pentru alții, pentru tine însuți nu reușești să faci; durerea altuia este durerea ta, iar bucuria altuia este bucuria ta.
  • Voi toți sunteți preoți. Absolut fiecare dintre voi.
  • APĂRĂ-MĂ DOAMNE DE CEI CARE TE URMEAZĂ.

Tot pe sinteză înainte și câteva dintre ideile cele uluitoare care cu siguranță ar sminti vro câțiva dintre oamenii bisericoși or ba de-i am în preajmă:
  • Toți călătoriți (n.m. călătorie în timp), de fapt o și faceți în mod obișnuit, de regulă în ceea ce numiți stare de vis. Majoritatea nu sunteți însă conștienți.
  • Hitler a mers în rai. Se referă în primul rând la faptul că nu există iad, ci doar rai, deci altundeva n-avea unde ajunge. Apoi are în vedere realitatea  că Hitler  a fost susținut de milioane de oameni în ceea ce a făcut odios, nu doar de către germani, ci și de alte nații care au știut ce se petrece și au acceptat prin neimplicare, experiența Hitler a fost posibilă ca un rezultat al conștienței de grup. Cum moartea e considerată unul dintre lucrurile formidabile, Creatorul spune că evreii exterminați  s-au bucurat de ăst dar. Moartea, lucru formidabil, are în vedere că viața este veșnică și prin moarte doar se schimbă forma.  Haha, am ajuns să explic ce-o vrut să zică Dumnezeu. Știu că nu-i digerabil a citi Hitler a mers în rai, dar este splendidă motivarea sentinței. Mai era pe acolo că nu a făcut rău, tocmai pentru că rău și bine sunt relative și nu noțiuni intrinseci.    
  ...dragostea lui Dumnezeu și compasiunea lui Dumnezeu, înțelepciunea lui Dumnezeu și iertarea lui Dumnezeu, intenția lui Dumnezeu și scopul lui Dumnezeu sunt destul de încăpătoare pentru a cuprinde cea mai odioasă crimă și cel mai odios criminal. 
  • De secole întregi oamenii i-au condamnat pe Adam și Eva. Se spune că ei au comis Păcatul Originar. Adevăr vă spun Eu vouă: A fost Binecuvântarea Originară. Se are-n vedere că celor doi le datorăm cunoașterea celor două posibilități, a binelui și a răului, deci a liberului arbitru.
  • Acordă-ți plăceri din abundență și vei avea de dat altora plăceri din abundență. Doamne, capitolul despre sex este fabulos. Am citit relaxată deplin toate temele: masturbarea, sexul Tantric, homosexualitatea, numărul partenerilor și durata relației, a vorbi despre sex copiilor de timpuriu, la nivelul lor de înțelegere. Pentru prima dată, Dumnezeul lui Walsch nu a mai avut tonul ăla poruncitor, aspru, sacadat, tunător cu care mi l-am imaginat în copilărie, ton în care i-am citit și primul volum. Ci blând, răbdător, zâmbitor, vocea lui DD din viața mea de azi. Concluzia la care Supremul ajunge este aceea că de s-ar vorbi despre sex deschis, făr de rușine și frică, de s-ar face sex făr de rușine, vinovăție și frică, violurile și crimele sexuale ar dispărea. 
 ÎNCĂLCAȚI DECENȚA. Aș pune cu siguranță un astfel de afiș în fiecare dormitor.  
  • Apoi se discută despre un guvern mondial care să asigure pacea lumii și din banii care nu s-ar mai cheltui pentru apărare să capete hrană  întreaga populație a planetei muritoare de foame. Peste un trilion de dolari, la nivelul lui martie 1994 când a fost scris interviul, ar fi economisiți din neefectuarea de cheltuieli militare.   Fu iară o splendidă speculație, probabil utopică. Neale Donald Walsch a fost multă vreme ziarist și capitolele dedicate politicii sunt cele în care s-a implicat foarte mult, cum glumea Dumnezeu pe seama sa s-a atacat, înfuriat, argumentat cât n-a făcut-o în restul temelor la un loc. Sunt multe adevăruri crunte despre marile interese care stopează orice încercare timidă de rezolvare a unor astfel de probleme globale.
  • Nu decimarea pădurilor tropicale ori reducerea stratului de ozon le consideră Dumnezeu cele mai grave probleme ale mediului înconjurător, ci degradarea rapidă a solului cauzată de cultivarea lui intensivă.
  • Mai există și o teorie a banilor la vedere. Toată lumea știe cât câștigă toată lumea. Producătorii afișează costurile pe etichetele pe care vânzătorii scriu prețurile finale. Astfel, zice Dumnezeu, dispar toate conflictele cauzate de bani, incompatibilitățile angajator-angajat, controversele vânzător - client. Eu mai mult maimuțăresc aici frumusețea acestor idei încercând să le bifez în cât mai puține cuvinte. 
  • Extratereștrii îs printre noi, da-s toți de ăia buni. Dovada e dată de faptul că în cadrul acestui proces de evoluție care a durat un miliard de ani, de-abia acum la 75 sau 100 de ani a apărut o imensă ''explozie de comprehensiune''? Nu-l simți ca ieșit din tiparul obișnuit faptul că mulți oameni de pe planetă au fost martorii dezvoltării tuturor lucrurilor, de la radio la radar și electronică, în timpul vieții lor? Ați prins ideea: extratereștrilor le datorăm progresul, ei au venit cu acele cunoștințe la care omenirea n-o ajuns de bună voie și prin propriile puterințe. Și, da, Dumnezeul lui Walsch merge pe mâna lui Darwin în ceea ce privește evoluția oamenilor din forme inferioare de viață cu punctul de pornire la miliarde de ani în urmă. Vorbește și despre Adam și Eva, da nu prea explică cum se ajunge la compatibilitate între cele două teorii.
  • Tot în aria temei extratereștrilor se vorbește despre Isus făcând parte din astă nație. Pe mine nu m-o șocat niciuna dintre afirmații, sunt atât de frumos argumentate sau infirmate încât de amorul artei n-am avut interes pentru adevărul adevărat.
  • Toate religiile lumii cer oamenilor și-i învață să se îndoiască de propriile capacități, doar astfel dețin controlul altfel ai revendica toată puterea pe care o ai. 
...întotdeauna, disconfortul e un semn al evoluției. Viața începe acolo unde se sfârșește zona noastră de confort... pag. 277
V-AM TRIMIS NUMAI ÎNGERI - nu cred să fi citit în viața asta ceva mai frumos.

  • Conversații cu Dumnezeu * Un dialog neobișnuit * (volumul 2) de Neale Donald Walsch tipărit la editura For You în 2009, 283 de pagini. 
__________________
Am mai citit în 2017:
  1.  Shining - Stephen King
  2.  Colorado Kid - Stephen King
  3.  Misery - Stephen King
  4.  Supunere - Michel Houellebecq
  5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  6.  Visul - Emile Zola 
  7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
  8. Adio - Honore de Blazac
  9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
  10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
  11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
  12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
  13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
  14. Dragă viață - Alice Munro
  15. O mie de nopți - E.K. Johnston
  16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
  17. Să fii român! - Dan Puric
  18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
  19. Einstein - Francoise Balibar
  20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
  21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
  22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
  23. Galaad - Marilynne Robinson 
  24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
  25. Golem - Gustav Meyrink
  26. Noi - Evgheni Zamiatin
  27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  28. O vară la țară - J.L. Carr
  29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
  30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
  31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
  32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
  33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
  34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
  35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
  36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch

2 comentarii:

  1. Fata, incept sa ma simt intimidata de lista asta de la sfarsit care se tot lungeste :D
    Dupa ce am citit "spovedania unui preot ateu" am observat ca imi este peste mana sa ma mai inchin. Cartea nu mi-a placut pana la final, dar mi-a confirmat cateva idei care incoltisera in mintea mea. Acum vorbesc cu Doamne Doamne doar in secret, si fara sa insist prea mult, ca sa nu ma cert prea tare pentru ca nu reusesc sa renunt la ceva ce mi se pare doar o obisnuinta, nu o certitudine.
    Apoi te citesc pe tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am și eu pe listă Spovedania aia. M-am gândit mult la tine, dacă ți-ar plăcea trilogia asta, pân la urmă am hotărât că nu. Dar cred că merită să arunci ochii pe formatul electronic ce se găsește la liber. Eu n-am reușit în cele trei părți, ultima e în programul viitor, să scriu cât de mult îs marcată de cartea asta.

      Ștergere