Ingrediente pentru un chec (850 grame)
- 3 ouă
- 200 grame zahăr
- 250 grame smântână
- 250 grame făină
- 5 grame praf de copt
- 50 grame nuci tăiate subțire
- 50 grame stafide
- un praf de sare
- esență de lămâie și portocale, vanilie
- 25 grame nuci caramelizate
- Înainte de a pregăti checul și de a aprinde cuptorul la 180 de grade am hidratat stafidele. Le-am acoperit cu apă caldă peste care am presărat esențe. Înainte de a le folosi le-am scurs bine.
- Gălbenușurile cu aromele și zahărul se mixează. Cartea zice se freacă într-un vas 15 -20 minute. Deh, ce timpuri! Eu le-am bătut cu mixerul încercând să dizolv granulele de zahăr. Am adăugat apoi smântâna și am amestecat scurt.
- Într-un alt vas am bătut albușurile spumă tare cu sarea.
- Peste gălbenușuri am adăugat treptat și alternativ făina amestecată cu praful de copt și albușurile bătute. Am folosit mixerul la viteză mică.
- La final am încorporat nucile tăiate subțire și stafidele scurse. Se obține o compoziție groasă, dar curgătoare și extrem de fină.
- În forma acoperită cu hârtie de copt am turnat aluatul, l-am nivelat și acoperit cu nucile caramelizate.
- Eu l-am copt 60 de minute la 180 de grade Celsius până a trecut testul scobitorii. De crapă astfel la copt este gata când pe suprafața respectivă aluatul este uscat. Să nu-l ard ar fi trebuit să-l acopăr deasupra cu hârtie de copt câteva minute înainte de scoaterea din cuptor. Cartea spune 30 - 40 minute la foc potrivit pentru coacere.
- După coacere l-am lăsat 5 minute în tava în care s-a copt și apoi l-am scos pe un grătar.
- Se taie doar când este complet răcit.
- Volumul recomandă scoaterea pe o farfurie lungă și pudrarea cu zahăr.
Alte mențiuni
✔ Este un chec dens. Nu e umed.
✔ Se păstrează înfoliat și rămâne proaspăt mai multe zile.
✔ Este mediu de dulce. Am redus zahărul de la 250 de grame la 200.
✔ Am folosit o smântână foarte grasă cumpărată de la piață.
✔ În carte s-a omis de la ingrediente praful de copt. Am adăugat jumătate de pachet în făină. La sursă era dizolvat în câteva picături de lămâie. Pare să fi fost suficient.
✔ Am copt checul într-o tavă de cozonac. A fost prea mare pentru cât aluat am avut. Teoria zice ca aluatul să umple 3/4 din forma în care se coace.
✔ În carte stafidele sunt spălate bine și scurse de apă.
Alte rețete de chec, vreo 20, inclusiv primul episod al seriei, se găsesc accesând eticheta lor, ACEASTA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu