vineri, 12 martie 2021

CHEC CU SMÂNTÂNĂ

 

➽ Proiectul Fiecare vineri din martie are checul ei (2)

Pentru un dar cu ață alb-roșie mi-am ales din volumul Dulciuri de casă, ediția din 1985, un chec cu smântână. Mi-a plăcut foarte mult ce-o ieșit. Am decis să merg pe rețeta originală la care am adăugat arome de portocale, lămâie și nuci caramelizate.



Ingrediente pentru un chec (850 grame)

  • 3 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 250 grame smântână
  • 250 grame făină
  • 5 grame praf de copt
  • 50 grame nuci tăiate subțire
  • 50 grame stafide
  • un praf de sare
  • esență de lămâie și portocale, vanilie
  • 25 grame nuci caramelizate

PREPARARE CHEC CU SMÂNTÂNĂ
  • Înainte de a pregăti checul și de a aprinde cuptorul la 180 de grade am hidratat stafidele. Le-am acoperit cu apă caldă peste care am presărat esențe. Înainte de a le folosi le-am scurs bine. 
  • Gălbenușurile cu aromele și zahărul se mixează. Cartea zice se freacă într-un vas 15 -20 minute. Deh, ce timpuri! Eu le-am bătut cu mixerul încercând să dizolv granulele de zahăr. Am adăugat apoi smântâna și am amestecat scurt. 
  • Într-un alt vas am bătut albușurile spumă tare cu sarea. 
  • Peste gălbenușuri am adăugat treptat și alternativ făina amestecată cu praful de copt și albușurile bătute. Am folosit mixerul la viteză mică.
  • La final am încorporat nucile tăiate subțire și stafidele scurse. Se obține o compoziție groasă, dar curgătoare și extrem de fină. 
  • În forma acoperită cu hârtie de copt  am turnat aluatul, l-am nivelat și acoperit cu nucile caramelizate.
  • Eu l-am copt 60 de minute la 180 de grade Celsius până a trecut testul scobitorii.  De crapă astfel la copt este gata când pe suprafața respectivă aluatul este uscat. Să nu-l ard ar fi trebuit să-l acopăr deasupra cu hârtie de copt câteva minute înainte de scoaterea din cuptor. Cartea spune 30 - 40 minute la foc potrivit pentru coacere.
  • După coacere l-am lăsat 5 minute în tava în care s-a copt și apoi l-am scos pe un grătar.
  • Se taie doar când este complet răcit. 
  • Volumul recomandă scoaterea pe o farfurie lungă și pudrarea cu zahăr. 



Alte mențiuni

Este un chec dens. Nu e umed. 

Se păstrează înfoliat și rămâne proaspăt mai multe zile. 

Este mediu de dulce. Am redus zahărul de la 250 de grame la 200. 

Am folosit o smântână foarte grasă cumpărată de la piață. 

În carte s-a omis de la ingrediente praful de copt. Am adăugat jumătate de pachet în făină. La sursă era dizolvat în câteva picături de lămâie. Pare să fi fost suficient. 

Am copt checul într-o tavă de cozonac. A fost prea mare pentru cât aluat am avut. Teoria zice ca aluatul să umple 3/4 din forma în care se coace. 

 În carte stafidele sunt spălate bine și scurse de apă. 


Alte rețete de chec, vreo 20, inclusiv primul episod al seriei,  se găsesc accesând eticheta lor, ACEASTA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu