vineri, 19 martie 2021

CHEC CU GLAZURĂ DE CACAO

 

➽ Proiectul Fiecare vineri din martie are checul ei (3)

Acest episod este inspirat  tot din volumul Dulciuri de casă, ediția din 1985.  Ca de cele mai multe ori am ales rețeta pe baza ingredientelor pe care le aveam în casă. Am umblat la cantități,  am înlocuit două produse (stafide, nuci) cu migdale și am accentuat mult aroma de portocale. 


Ingrediente pentru un chec
  • 4 ouă
  • 75 grame cacao
  • 250 grame zahăr
  • 150 grame unt
  • 100 grame lapte
  • 200 grame făină
  • 8 grame praf de copt
  • 100 grame migdale mărunțite
  • coajă de portocale
  • esență de vanilie, portocale
  • un praf de sare


Preparare chec cu glazură de cacao
Untul, laptele, zahărul și cacao se pun într-o cratiță pe foc. Cartea zice a se așeza cratița pe o tablă și a se amesteca cu o lingură de lemn continuu. Eu am folosit un  vas cu fund dublu și am amestecat cu telul până compoziția s-a îngroșat ca o smântână. Se lasă la răcit. 150 grame am păstrat separat pentru a glazura checul după coacere.

Într-un vas am amestecat gălbenușurile, partea din amestecul răcit nerezervată pentru glazurare, aromele, coaja de portocală.

În bolul mixerului am bătut albușurile la viteză mare cu sarea până am obținut o spumă fermă. 

Peste albușurile bătute am încorporat la viteza cea mai mică amestecul gălbenușurilor. Apoi cu ajutorul unei spatule prin mișcări lejere de sus în jos am încorporat făina cernută cu praful de copt și la final migdalele. 


Am turnat aluatul în forma acoperită cu hârtie cerată. 
Am copt checul 45 - 50 de minute la 180 de grade Celsius în cuptorul preîncins până a trecut testul scobitorii. Înainte cu 10 minute de scoatere am acoperit checul cu hârtie de copt pentru că deși suprafața era gata, interiorul era încă moale. La sursă se recomanda coacere 25 - 30 de minute la foc potrivit. Și se atrăgea atenția de a nu-l usca, ci a-l scoate moale. 


Am lăsat checul 5 minute în formă să se răcorească, l-am scos din formă și l-am acoperit fierbinte cu glazura păstrată și încălzită ușor. 


L-am lăsat până a doua zi să i se întărească glazura. 
Se porționează ușor cu un cuțit zimțat. 



Alte mențiuni

În varianta originală cantitățile erau: 
- 400 grame zahăr
- 100 grame cacao
- 200 grame unt
- 1 pahar făină
- 1/2 pahar lapte
- 1 pachet praf de copt
- 50 grame stafide
- 50 grame nuci măcinate
- coji de portocală din dulceață
  • Se menționează că stafidele și nucile pot fi înlocuite cu 1/2 pahar de făină. 

Tehnica de preparare este aceeași de la toate checurile din carte: se bat albușurile spumă, se amestecă celelalte ingrediente făr de făină. Apoi în compoziția gălbenușurilor se încorporează simultan albușurile și făina. Eu le-am sucit în funcție de cum am avut vasele și mixerul libere.
  
 Am copt checul într-o tavă de cozonac, ceva mai mare decât ar fi fost nevoie. Regula este ca aluatul să umple 3/4 din forma în care checul se coace, nu doar 1/2 ca la mine. 

✔  Este un chec dens, puțin umed, foarte ciocolatos și moderat de dulce. Seamănă perfect cu negresa. 

Am folosit o jumătate de fiolă esență de portocale. Aroma este ușor de identificat în checul final. Nu știu să zic o combinație mai grozavă decât cea a ciocolatei cu portocala. Poate cea a cafelei, o variantă pe care-mi doresc s-o testez curând. Am folosit coajă de portocală uscată, pe care am rehidratat-o. Nu-mi amintesc marca, da-i cumpărată de la Kaufland în plic mare de 10 grame parcă. 

✔  L-am ținut înfoliat la rece vreo săptămână până l-am terminat. Am avut dezlegare la chec doar la gustarea de la 10. S-a menținut proaspăt întreaga perioadă. 

Inițial îmi imaginasem că din cauza glazurii va fi greu de consumat cu mâna. Glazura se întărește, nu există niciun risc. 

La sursă glazura nu este acoperită cu nimic. Eu am presărat porumb caramelizat, dacă tot îl aveam pe lista de lichidat. 




Alte rețete de chec, peste 25, inclusiv primele 2 episoade ale seriei, se găsesc AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu