vineri, 26 martie 2021

CHEC CU RAHAT

 

➽ Proiectul Fiecare vineri din martie are checul ei (4)

Acest episod (și cele 3 anterioare) este inspirat  din volumul Dulciuri de casă, ediția din 1985.  Ca de cele mai multe ori am ales rețeta pe baza ingredientelor pe care le aveam în casă. Am căpătat ouă de țară GALBENE. Nici de foloseam colorant nu ajungeam la o culoare atât de intensă. Am scăzut față de rețeta originală cantitatea unor ingrediente (zahăr, făină) și am crescut de la 100 la 150 de grame rahatul.  Revin la final cu detalii. 


Ingrediente pentru un chec
  • 4 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 200 grame unt la temperatura camerei
  • 100 grame lapte
  • 250 grame făină
  • 8 grame praf de copt
  • 150 grame rahat tăiat cubulețe și înfăinat
  • coajă de portocale
  • esență de vanilie, portocale
  • un praf de sare


Preparare chec cu rahat
În bolul mixerului am adăugat untul și zahărul. Am folosit viteza mare pentru a spuma untul și când zahărul s-a topit am adăugat gălbenușurile pe rând cu aromele  și la final laptele treptat. Compoziția arată în această fază ca o cremă tăiată, nu-i bai. 

Într-un alt vas am mixat tot la viteză mare albușurile cu praful de sare până s-a format o spumă fermă. Nu se obține bezeaua lucioasă ca atunci când albușurile sunt frecate cu zahărul, dar o spumă fermă da. 

Peste prima compoziție, cea a gălbenușurilor,  am încorporat la viteza cea mai mică simultan în mai multe tranșe albușurile bătute și făina cernută cu praful de copt. La final, prin câteva mișcări scurte, am integrat și rahatul. 



Am turnat aluatul în forma acoperită cu hârtie cerată. 
Am copt checul 50- 55 de minute la 180 de grade Celsius în cuptorul preîncins până a trecut testul scobitorii. Înainte cu 10 minute de scoatere am acoperit checul cu hârtie de copt pentru că deși suprafața era gata, interiorul era încă moale. La sursă se recomanda coacere 30 - 35 de minute la foc potrivit. 



Am lăsat checul 5 minute în formă să se răcorească, apoi l-am scos  pe un grătar la răcit. Se porționează ușor cu un cuțit zimțat. 




Alte mențiuni

✔ În varianta originală cantitățile erau: 
- 4 ouă
- 1 pahar zahăr
- 200 grame unt
- 2 pahare făină
- 1/2 pahar lapte sau sifon
- 1 pachet praf de copt
- 100 grame rahat
- vanilie, coajă de portocală sau de lămâie
  • Se menționează că rahatul trebuie tăvălit înainte prin făină (am uitat complet) pentru  a evita căderea la fund. 

✔ Tehnica de preparare este aceeași de la toate checurile din carte (foarte multe variante): se bat albușurile spumă, se amestecă celelalte ingrediente făr de făină. Apoi în compoziția gălbenușurilor se încorporează simultan albușurile și făina. Eu folosesc două mixere, cât standul spumează untul, cu cel de mână bat albușurile. Recomand a se inversa operațiunile de se folosește un singur mixer. Cu paletele curate prima dată se bat albușurile și se lasă deoparte. Apoi cu aceleași palete, într-un alt vas, se amestecă untul cu celelalte ingrediente. 
  
 Am copt checul într-o tavă de cozonac, ceva mai mare decât ar fi fost nevoie. Regula este ca aluatul să umple 3/4 din forma în care checul se coace, nu doar 1/2 ca la mine. 

✔  Este un chec dens (are o textură de cozonac), puțin umed, moderat de dulce chiar și cu rahat. 

✔ Am folosit o jumătate de fiolă esență de portocale. Rahatul a avut propriile arome intense și esența nu le-o răzbit. Bașca am adăugat și apă din flori de portocal, dar tot menta o câștigat. Am cumpărat un rahat pentru cozonac tăiat cubulețe și așa l-am folosit deși bucățile au fost cam mari. M-am trezit nu doar că tot a ajuns pe fundul tăvii, dar după coacere am avut multe dintre felii fără niciun gram de rahat. Asta performanță!

✔  L-am ținut înfoliat la rece vreo săptămână până l-am terminat. S-a menținut proaspăt întreaga perioadă. 





Alte rețete de chec, peste 25, inclusiv primele 3 episoade ale seriei, se găsesc AICI

  • S-o mai gătat o lună, s-o mai gătat un pas al marelui proiect. Tema pentru aprilie o am. Timpii mai tre să-i rezolv. 
  1. Ianuarie fu cu rulade, ACI arhivate.
  2. Februarie o defilat cu biscuiți sărați, pe ACI adunați. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu