miercuri, 3 martie 2021

GOGOȘI PUFOASE LA CUPTOR

Că-mi place mult blogul Beatriciei m-am mai spovedit pe aci. Într-una dintre vizite mi-o atras atenția rețeta ACEASTA. Iubesc gogoșile cumpărate, alea ieftine prăjite în uleiul neschimbat cu lunile. Au un gust al copilăriei pe care nu-l izbutesc acasă oricât de mare mi-ar fi truda. Că-n 10 ani am publicat doar două rețete de gogoși, vorbește corect despre cât de mare-mi fu zdroaba.  Urăsc să prăjesc orice și anul ăsta n-am trecut pe lista de sacrificii decât șnițele și cartofi pai. Pruncul îmi suflă să dau dezlegare și chifteluțelor, dar nu s-au gătat încă negocierile. 

Am mai testat în trecut rețete de gogoși la cuptor. N-am fost cucerită de niciuna dintre ele. Dimpotrivă.  În mintea mea gogoașă nu există decât în baia de ulei ziceam. Ceea ce am obținut astăzi, folosind ca punct de pornire rețeta Beatriciei, am renunțat la cremă și umplere, m-o purtat către niște gogoși de la Lidl, pe care le adora nepoțelul meu ăl mare. Erau umplute cu fructe de pădure. Când am înfipt gogoașa în gem, exact în timpurile alea m-au purtat simțurile. 



INGREDIENTE pentru 16 gogoși (7 centimetri)
➖ 190 grame lapte călduț
➖ 7 grame drojdie uscată (21 grame drojdie proaspătă)
➖ 60 grame zahăr
➖ 350 grame făină
➖ 1 ou
➖ 1/2 linguriță sare
➖ 50 grame unt topit și răcit
➖ opțional coajă de lămâie și portocală
➖ în plus 1 ou pentru uns aluatul
➖ și pentru tăvălit gogoșile: unt topit (50 grame), zahăr pudră



PREPARARE GOGOȘI LA CUPTOR

Am pornit cu pregătirea maielei. Într-un bol am amestecat drojdia uscată cu laptele călduț, 1 lingură de zahăr din cele 60 de grame și 3 linguri cu vârf din cele 350 grame de făină. Am acoperit vasul cu folie și l-am păstrat în loc cald 30 de minute. 

Ingredientele rămase le-am amestecat în vasul mixerului cu maiaua dospită și le-am frământat 10 minute cu paleta pentru aluaturi la viteză mică. Dacă se amestecă manual, această etapă este gata când aluatul se desprinde de pereții vasului și aceștia rămân curați. 

Aluatul uns cu ulei l-am lăsat la dospit în vasul acoperit cu folie până și-a dublat volumul. 90 de minute recomandă sursa. 

Pe blatul presărat cu puțină făină se întinde cu sucitorul aluatul în foaie de 1 centimetru grosime. Se decupează. Eu am folosit forma rotundă cu diametrul de 7 centimetri ca și Beatricia. 

Bucățile de aluat ce rămân după prima decupare se frământă și se întind din nou. 

Am așezat gogoșile la distanță pe tava de copt tapetată cu hârtie de copt. Pe cele care au fost reamestecate le-am pus într-o a doua tavă. Au nevoie de mai mult timp. 

✔ Am acoperit tăvile cu folie și am lăsat gogoșile să crească 30 de minute. 

După 15 minute  am deschis cuptorul la 180 de grade Celsius. 

Aluatul crescut l-am uns cu ou folosind o pensulă. 

Am băgat prima tavă la cuptor și am lăsat gogoșile până s-au rumenit. 10 - 15 minute zice cartea.

✔ Gogoșile coapte le-am lăsat să se răcească și le-am tăvălit prin unt topit și zahăr pudră. 


ALTE MENȚIUNI

  • Beatricia recomandă făină cu 12% proteină, pe ambalajul ce l-am găsit eu zicea 11% ș-am folosit 350 de grame față de cele 370 ale rețetei originale. 
  • Am adăugat coajă de lămâie și portocale în aluat pentru că nu-mi imaginez cu alte arome gogoșile. 
  • Nu obișnuiesc să înmoi drojdia uscată, doar o amestec cu făina, dar de astă dată cum zicea rețeta originală așa recomanda și producătorul. 
  • Am întins prea subțire aluatul, am avut 21 de gogosi față de cele 16 ale sursei. Cele pe care din greșeală le-am decupat de la început mai groase au crescut mai frumos și s-au copt mult mai pufoase. 
  • Pentru uns aluatul am folosit doar gălbenușul de la ou amestecat cu 1 lingură de lapte. 
  • Nu sunt deloc dulci, nici măcar după pudrare. Inițial voiam să renunț la ultimul pas imaginându-mi că astfel reduc caloriile. Dar făr de unt și zahăr pudră erau doar niște chifle nesărate. 
  • N-am idee de rămân pufoase și după câteva zile. Au dispărut toate rapid.
  • Pentru pofta ce-am poftit mă gândesc să le prăjesc data viitoare.  

 

Alte rețete de gogoși (de alea adevărate înecate-n ulei) din arhivă:

Din aluat opărit



Fără dospire



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu