marți, 4 februarie 2020

GOGOȘI DIN ALUAT OPĂRIT



Când am văzut, într-unul dintre concursurile Chefi la cuțite, gogoși din aluat opărit mi-am amintit că am avut rețeta în cursurile de cofetar,  pe care le-am aruncat când mi-o intrat Marie Kondo în casă. Sunt foarte multe variante pe internet de la gogoși italiene, franțuzești până la ungurești se găsesc pocite la tot pasul. Mi le-o readus în atenție răsfoirea unei reviste, Magia dulciurilor nr. 7.


Pentru că-mi fu teamă să-ncerc rețeta prințesei Tiana am căutat-o pe blogul în care am deplină încredere. Am găsit-o.  AICI sursa. 

INGREDIENTE:

  • 250 grame lapte
  • 50 grame unt 80% grăsime
  • 25 grame zahăr
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • coaja de la jumătate de lămâie
  • 125 grame făină
  • 3 ouă
  • ulei pentru prăjit gogoșile
  • zahăr pudră, scorțișoară pentru tăvălit gogoșile


PREPARARE GOGOȘI DIN ALUAT OPĂRIT (25 bucăți)

  • Laptele, untul tăiat cuburi, zahărul, vanilia, coaja de lămâie și sarea le-am pus într-o cratiță cu fund dublu pe foc mediu până s-a topit untul și s-a dizolvat zahărul. Laptele era ajuns aproape de punctul de fierbere.
  • Am adăugat făina în bloc ș-am amestecat energic cu telul, oala în continuare pe foc, până tot aluatul s-a adunat într-un bulgăre și s-a desprins de pe pereții vasului. Am îndepărtat aluatul de flacără și 20 de minute l-am lăsat la răcorit.
  • Am încorporat câte un ou în compoziție amestecând bine înainte de a-l adăuga pe următorul. Am lăsat iară 30 de minute aluatul să se relaxeze.  L-am acoperit cu folie direct pe suprafață. 
  • Am încălzit la foc mediu într-o cratiță înaltă uleiul pentru prăjit. Cantitate suficientă pentru baie de ulei, vreo 3 degete. Gogoșile se prăjesc foarte repede, Diana recomandă o cratiță îngustă în care să turnăm 5 - 6 gogoșele. Cu o lingură trecută prin uleiul încins am luat aluat pe jumătate din ea. Să fiu sigură că  se desprinde repede de lingură am folosit în ajutor o linguriță trecută și ea prin ulei. La fiecare nouă gogoașă am uns lingura și lingurița.  
  • Le-am prăjit câteva minute pe fiecare parte până s-au rumenit.
  • Le-am scos cu ajutorul unei palete pe hârtie absorbantă.
  • Le-am tăvălit prin zahăr pudră cernut cu o linguriță de scorțișoară. 

ALTE MENȚIUNI
  • Am făcut deja de două ori gogoșile acestea. Chiar dacă sunt mai migăloase decât cele din aluat dospit, sunt extrem de fine și de gustoase. Le recomand a fi consumate calde. 
  • Când le-am testat întâia dată ceva am făcut greșit c-am ratat aluatul opărit. Cel mai probabil din cauza cântarului care se pusese pe dat erori la tot pasul. Dacă tot am avut compoziția pregătită am decis să o prăjesc. Gogoșelele nu s-au dat întoarse în baia de ulei așa că am copt vreo 50 de bucăți câte două, timp în care le țineam pentru prăjire cu lingurițele și cu forța pe a doua parte. Am păstrat aluatul în frigider și am prăjit vreo 3 zile din el. B. s-o plâns la fiecare tură că-s prea puține pentru cât de bune sunt. Au fost 50 pentru că le-am turnat în baia de ulei cu o linguriță, ca pe găluști. 
  • Și a doua oară au fost câteva gogoșele îndărătnice, dar fu floare la ureche să le țiu cu forța în ulei, deja eram antrenată. 
  • În laborator Moad adăuga ouăle păstrate la rece direct în compoziția opărită. Aceștia sunt pașii și în revistă. Tot la ziar nu există pauza de relaxare de după încorporarea ouălor, gogoșile fiind prăjite imediat. 
  • Cantitățile ingredientelor diferă ușor. Ce nu este scris în poză la lista ingredientelor este apa. 300 ml sunt prevăzuți în rețeta detaliată. 
  • Soul de zmeură din Magia dulciurilor o presupus pasarea fructelor proaspete cu zahărul. 
  • Dacă-mi amintesc corect rețeta din cursul de cofetar, aluatul era cu cacao și după prăjire gogoșile erau tăvălite prin zahăr tos. Probabil le voi încerca aproximând pentru o compoziție neagră. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu