vineri, 17 octombrie 2014

Prajitura cu blat de morcov si crema de castane pentru Cutia misterelor de octombrie



Pentru mine vaz ca provocarea misterioasa se indreapta spre "in cate feluri ma pot juca cu blatul de morcovi". De aceea sunt atat de in grafic, termenul limita e sfarsitul lunii, si o durat o saptamana pentru ca am tot umblat dupa castane proaspete, n-am gasit, altfel eram gata de a doua zi de la lansarea ingredientelor de octombrie (ca pentru publicare mai am nevoie de inca sapte zile, e o alta poveste).

Am luat toata reteta de la tortul cu blat de morcovi si crema de branza, i-am zis saru' mana lu' gazda de luna asta,  care o numit in lista tot ce-mi trebea mie, i-am adaugat si crema ciocolatoasa de castane si gata, iaca!

Prajitura am montat-o in tava de 24x24 cm.

Am pregatit, pe rand,  3 foi de blat cu morcov.
Pentru fiecare foaie in parte am folosit cate:
-          225 gr morcov
-          135 gr zahar
-          275 gr faina
-          5 gr praf de copt
-          3 gr bicarbonat
-          un praf de sare
-          50 gr smantana
-          2 oua
-          100 ml ulei
-          50 ml apa
-          coaja de portocala

Mixate usor ouale cu zaharul, adaugate lichidele, apoi morcovul  cu portocala si la final faina cu prafurile. Compozitia turnata in tava acoperita cu hartie si coapta 20 de minute in cuptorul preincins.

Identic de 3 ori, pentru 3 blaturi.




Crema din piure de castane si ciocolata cu lapte:
-          150 ml smantana pentru frisca
-          180 gr ciocolata cu lapte
-          175 gr piure de castane
Am topit pe aburi ciocolata cu 50 ml smantana, am batut frisca restul de smantana. Am amestecat frisca, ciocolata topita si piureul.


Identic am facut crema cu ciocolata neagra, doar am inlocuit 180 gr ciocolata cu lapte cu 180 gr ciocolata amara. 




Crema de branza:
-          200 gr unt moale
-          400 gr crema de branza
-          150 gr zahar pudra
-          un praf de vanilina

Untul moale l-am mixat cu zaharul, treptat am incorporat si crema de branza, la final vanilina si am lasat totul o ora la rece. Dupa o ora am acoperit cu jumatate din compozitia crema de castane cu ciocolata neagra si cu cealalta jumatate crema de ciocolata cu lapte. 

Pentru decorare:
- o tableta de ciocolata cu lapte (80 gr) topita pe aburi cu doua linguri de apa si una de ulei
- morcov proaspat ras


Asamblarea:

- in capu meu pornisem blat-crema castane-blat-crema castane-blat- crema de branza, nu doar in capu meu si in fapte. Apoi, dupa ce am servita prajitura nedecorata oaspetilor mei de seama, m-am sucit, am dezasamblat-o si am adaugat crema de branza la interior. N-as zice c-am facut mare isprava sucindu-ma, dar macar vad si  alb in sectiune.

Pe oricare dintre variante, fie  decorarea cu crema de branza, fie aceasta cu ea la interior, dupa fiecare strat de crema se asteapta intarirea (jumatate de ora) si apoi se toarna a doua crema or se aseaza blatul. 

O mai refac, am vazut piureul de castane si la Billa (11 lei ), eu l-am gasit la Auchan dupa ce am buchisit toate borcanele cu gemuri si miere. Voi incerca sa obtin blaturi mai subtiri (coc in tava mare a cuptorului si decupez), in rest n-am nimic a modifica.


 Cutia misterelor o fost lansata de Cerasela (careia-i zic inca o data: tare multumesc pentru imbratisarea surpriza!) si este luna aceasta gazduita de Lucky cake, deschid paranteza, careia-i zic inca o data: tare multumesc pentru ingrediente: ciuperci, carne de pui, morcovi, ceapa, oua, branza, portocale, ciocolata, smantana si ingredientul vedeta  castana, deci 7 din 10, editia la care am reusit a folosi cele mai multe dintre ingrediente, amin! ura! inchid paranteza.

O singura data am mai mancat piure de castane (atunci la pachet cumparat), din fericire e pe zambetania experienta aceea partial ratata, uitasem complet de ea. Deci, multumesc blogule pentru amintiri! Amu ar fi interesant de combinat crema aceasta castanoasa cu aceea castanoasa, da' cu ce blat?! Nu-mi amintesc si de ce primisem flori pe 15 ianuarie ala,. Deci, nemultumesc, blogule ca n-ai retinut!


Blat bezea cu nuci si cacao, creme cu lapte condensat si piure de castane - reteta aci 
Urmeaza doua zile despre carti (una grozava tare si ailalta grozava deloc) si de luni oi vedea ce restante nuntoase mai ajung pe aci. Mi-i in pofta un cozonac cu prune, sa vedem de mi-i si-n fapte.

O altă reţetă cu piure de castane:
- aci pe zambetania

10 comentarii:

  1. Blatul cu morcovi inca nu l-am incercat la torturi. M-am rezumat doar la briose, dar asta nu inseamna ca nu este grozav ♥ Crema aia de castane imi ridica intrebari pentru ca nu-mi dau seama ce gust are, dar asta doar pentru ca nu am mancat castane pana acum, niciodata! Bune provocarile astea :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci, esti acasa?! Bine a venit! E fain tare piureul ala, ca-i plin de zahar si vanilie:))))

      Ștergere
  2. Unde gasesc crema ca sa pot sa o cumpar ,chiar sint curioasa sa vad ce gust are.???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piureul de castane, borcanul de la Raureni pe care-l vezi in postare Tori, eu l-am gasit pana acum la Billa, Auchan, Kaufland - 350 de gr in jur de 10 lei - pe la rafturile cu gemuri. E musai sa-l gusti ca apoi is sigura ca-l combini minunat:)

      Ștergere
  3. Nu am aceste magazine in zona,cind ajung in alt oras il caut sigur.Multumesc!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare tare faine dulciuri aveti , mai ales prajituri cu foi dupa care eu sunt topita ,si de torturi ce sa zic , un deliciu nici nu mai stiu pe care sa aleg, da am incercat si eu crema de castane foarte buna,deci sa traiasca prajitura cu alba cu gem de portocale ca asa am cunoscut un om cu maini de aur !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La sfârşitul mesajului, te rog, semnează-te, asta de mai eşti pe zambetania cu vorbe:) Deşi par înţeleaptă tare, îs tânără, zic că nu se cade să mă dumnevostriţi:) Şi da, două mâini de aur stângi nu-s ca două mâini stângi oarecare:)) Bun venit pe zambetania! Prăjitura aceasta, datorită morcovului şi castanelor, este şi printre preferatele mele de anul acesta.

      Ștergere
  5. Da asa fac mereu fara intentie, Gabriela ma numesc, am folosit si eu piure de castane dar din ala la pachet cred ca e foarte buna arata tare bine, daca o faci cu foi mai subtiri sa ne arati si varianta asta, felicitari pt blog e minunat !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit pe zambetania, Gabi! Există un tort cu lapte condensat şi piure castanos la pachet pe blog, drept să-ţi spun eu îl prefer pe acesta la borcan, este mult mai aromat, ceea ce înseamnă şi mai mult zahăr din păcate. Am adăugat la postarea aceasta linkuri către tort şi către prăjitura cu foi subţiri, că am şi de asta deja publicată:)) Să ai spor la trebi!

      Ștergere
  6. Multumesc frumos Maria ! Gabriela !

    RăspundețiȘtergere