miercuri, 29 octombrie 2014

Biscuiţi fragezi cu lămâie

       Sâmbăta ce trecu m-am jucat c-o reţetă de-a Paulei Gafiţescu (asta). Ca să reuşesc toate reţetele pe care le am salvate de pe blogul ei (se mai adaugă şi cele de-i atrag atenţia lu’ G.) îmi mai trebe vro două  vieţi.  De  n-o  îmbrăţişam  virtual cu  alte ocazii,  asta  ar  fi  fost  o  reţetă  fericită.  Şi  făr  de virtual hug  tot tre să zic că io dulcegării mai perfecte ca acolo n-am văzut. De comparat ce fel mi-o ieşit mie biscuiţii şi cum arată perfecţii.


Am pregătit jumătate din cantitatea  ingredientelor reţetei de bază ş-am avut 27 de biscuiţi  tăiaţi cu decupatoarele floare de 4, 5, 6 cm.

Ingrediente:
-         100 gr unt moale
-         175 gr făină
-         50 gr zahăr – eu am pus 42 gr zahăr tos + 8 gr zahăr vanilat
-         coaja de la o jumătate de lămâie
-         ½ lingură zeamă de lămâie – iniţial am văzut pe ciorna mea coaja şi zeama de la o lămâie, deci am pus zeama de la jumătate, apoi am citit 1 lingură, dar deja-i făcusem - au ieşit  intens acrii şi mi-au plăcut – 10 ml am folosit eu
-         în reţeta originală mai era esenţă de cocos -  n-am avut, n-am pus


Pentru decorat:
-        75 gr ciocolată albă pentru lipit bomboanele şi pentru năstureii
-       fulgii de cocos eu i-am înlocuit cu bomboane filutki (30 de lei kg la Auchan), decoraţii  pentru tort scrie pe bombonelele colorate (2 lei punguţa la Carrefour).


Untul moale l-am mixat cu zahărul, apoi am adăugat zeama şi coaja de lămâie şi la final făina cernută. Pentru că la mixer aveam un aluat sfărâmicios, l-am frământat cu mâna 5 secunde ş-am avut ce se vede. Paula zice că un aluat lipicios, moale, al meu fu nelipicios, moale. Seamănă foarte tare cu aluatul care are printre ingrediente borş (la consistenţă şi mod de desprindere după pereţii vasului). L-am înfoliat şi lăsat un ceas la frigider.


Am întins pe blatul înfăinat foaie de 0,5 cm şi am decupat cu ce ziceam. Paula a spus că tre să aibă 1 cm foaia, mie îmi fu teamă că-mi rămân cruzi la interior (după coacere aveau 1,5 cm grosime). I-am aşezat în tava acoperită cu hârtie de copt.
I-am copt în cuptorul electric 10 minute la 180 grade pân li s-o bronzat fundu. O tavă i-am uitat pân li s-o aurit marginile şi parcă mi-au plăcut mai mult aşa. I-am lăsat 10 minute să se răcească în tava de copt şi abia apoi i-am mutat pe un grătar. 

La decorat m-am jucat după cum se vede:


-         ultimii 4 biscuiţi i-am copt cu bomboana filutki ,  cei din dreapta în poză- perpeliţii. Bomboana s-a întărit foarte tare. Restul bomboanelor sunt lipite cu ciocolată albă


-       decoraţiile pentru tort le-am ales pe culori, mă rog, doar o parte, că-i migăleala naibi, tot cu ciocolată albă topită pe aburi  le-am lipit



-         există la chioşcurile de ziare o revistă care se numeşte Perfecte din cuptor şi care costă 20 de lei. Nu are nimic în ea, vro 5 reţete mari şi late, dar uneori are cadouri interesante. La primul număr care a costat 6 lei mi-am cumpărat tava din silicon pentru macaronşi, la al doilea matriţa din silicon pentru nasturi (eu aveam una la 45 de lei pe care nu pot folosi fondantul, nu ştiu asta ce relaţie are cu el, năstureii din ciocolată ies perfecţi) şi la al treilea număr mi-am cumpărat formă din silicon pentru copt popcakes. O testez pentru Mihaili. Era bine de mă ducea mintea să fac năstureii din ciocolată neagră, nu m-o dus!



Pentru că la mine dezlegarea la zahăr e la sfârşitul săptămânii, jumătate dintre biscuiţi i-am pus în cutie de tablă. Mi-ar plăcea să înlocuiesc cu ei turta dulce de la brăduţi (reţeta pe blog aici), tocmai pentru că şi royalul este dulce. Chiar ar merge bine cu fulgii de cocos din varianta originală de decorare a Paulei şi decupaţi cu steluţe.



Pentru mine fu o reţetă surprinzătoare, făr de ou, făr de praf de copt, am mâncat unii dintre cei mai fragezi biscuiţi ai tuturor timpurilor zambetane. Îi refac, probabil tot pentru 8 noiembrie, cu migdale şi cocos or caise.


Cu siguranţă era loc pentru mai frumos decoraţi, dar de aştept să se întâmple asta, aşa pe la Paştele Cailor, iară pierd o reţetă minunată.
Vineri decorarea brioşelor cu morcov, tot o reţetă de-a Paulei pe care am abuzat-o pe anu ăsta, dar sunt semne că m-am vindecat. N-am făcut-o decât o dată pe octombrie la cutia misterelor. 

Notă: cam trei zile o rămas perfect proaspeţi în cutie, apoi s-o cam usucat.

4 comentarii:

  1. Sarut mana!!!
    Daca zici tu ca sunt buni, atunci trebuie sa-i incerc si eu :D
    Imi plac mult nastureii de ciocolata ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu mi-am cumparat matrita si pot sa-ti spun ca se intelege foarte bine cu fondantul. Trebuie doar presarata cu putin amidon sau zahar pudra. Poti sa vezi nasturii la torturi pentru copii 2 la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere