Am pregătit jumătate din cantitatea ingredientelor
reţetei de bază ş-am avut 27 de biscuiţi
tăiaţi cu decupatoarele floare de 4, 5, 6 cm.
Ingrediente:
-
100 gr unt moale
-
175 gr făină
-
50 gr zahăr – eu am pus 42 gr
zahăr tos + 8 gr zahăr vanilat
-
coaja de la o jumătate de lămâie
-
½ lingură zeamă de lămâie –
iniţial am văzut pe ciorna mea coaja şi zeama de la o lămâie, deci am pus zeama
de la jumătate, apoi am citit 1 lingură, dar deja-i făcusem - au ieşit intens acrii şi mi-au plăcut – 10 ml am
folosit eu
-
în reţeta originală mai era esenţă
de cocos - n-am avut, n-am pus
Pentru decorat:
- 75 gr
ciocolată albă pentru lipit bomboanele şi pentru năstureii
- fulgii de cocos eu i-am înlocuit
cu bomboane filutki (30 de
lei kg la Auchan ), decoraţii pentru tort scrie
pe bombonelele colorate (2 lei punguţa la Carrefour ).
Untul moale l-am
mixat cu zahărul, apoi am adăugat zeama şi coaja de lămâie şi la final făina
cernută. Pentru că la mixer aveam un aluat sfărâmicios, l-am frământat cu mâna
5 secunde ş-am avut ce se vede. Paula zice că un aluat lipicios, moale, al meu
fu nelipicios, moale. Seamănă foarte tare cu aluatul care are printre ingrediente borş (la consistenţă şi mod de desprindere după pereţii vasului). L-am înfoliat şi lăsat un ceas la frigider.
Am întins pe blatul
înfăinat foaie de 0,5 cm şi am decupat cu ce ziceam. Paula a spus că tre să
aibă 1 cm foaia, mie îmi fu teamă că-mi rămân cruzi la interior (după coacere
aveau 1,5 cm grosime). I-am aşezat în tava acoperită cu hârtie de copt.
I-am copt în
cuptorul electric 10 minute la 180 grade pân li s-o bronzat fundu. O tavă i-am uitat pân li s-o aurit marginile şi parcă mi-au plăcut mai mult aşa. I-am lăsat 10 minute să se răcească în tava de copt şi abia apoi i-am mutat pe un grătar.
La decorat m-am
jucat după cum se vede:
-
ultimii 4 biscuiţi i-am copt cu
bomboana filutki , cei din dreapta în
poză- perpeliţii. Bomboana s-a întărit foarte tare. Restul bomboanelor sunt lipite cu
ciocolată albă
- decoraţiile pentru tort le-am
ales pe culori, mă rog, doar o parte, că-i migăleala naibi, tot cu ciocolată
albă topită pe aburi le-am lipit
-
există la chioşcurile de ziare o
revistă care se numeşte Perfecte din cuptor şi care costă 20 de lei. Nu are
nimic în ea, vro 5 reţete mari şi late, dar uneori are cadouri interesante. La
primul număr care a costat 6 lei mi-am cumpărat tava din silicon pentru
macaronşi, la al doilea matriţa din silicon pentru nasturi (eu aveam una la 45
de lei pe care nu pot folosi fondantul, nu ştiu asta ce relaţie are cu el, năstureii
din ciocolată ies perfecţi) şi la al treilea număr mi-am cumpărat formă din
silicon pentru copt popcakes. O testez pentru Mihaili. Era bine de mă ducea mintea să fac năstureii din ciocolată neagră, nu m-o dus!
Pentru mine fu o reţetă surprinzătoare, făr de ou, făr de praf de copt, am mâncat unii dintre cei mai fragezi biscuiţi ai tuturor timpurilor zambetane. Îi refac, probabil tot pentru 8 noiembrie, cu migdale şi cocos or caise.
Cu siguranţă era loc pentru mai frumos decoraţi, dar de aştept să se întâmple asta, aşa pe la Paştele Cailor, iară pierd o reţetă minunată.
Vineri decorarea brioşelor cu morcov, tot o reţetă de-a Paulei pe care am abuzat-o pe anu ăsta, dar sunt semne că m-am vindecat. N-am făcut-o decât o dată pe octombrie la cutia misterelor.
Notă: cam trei zile o rămas perfect proaspeţi în cutie, apoi s-o cam usucat.
Sarut mana!!!
RăspundețiȘtergereDaca zici tu ca sunt buni, atunci trebuie sa-i incerc si eu :D
Imi plac mult nastureii de ciocolata ♥♥♥
Va fi mare dragoste cu nastureii astia, am zis!
ȘtergereSi eu mi-am cumparat matrita si pot sa-ti spun ca se intelege foarte bine cu fondantul. Trebuie doar presarata cu putin amidon sau zahar pudra. Poti sa vezi nasturii la torturi pentru copii 2 la mine pe blog.
RăspundețiȘtergereOi, ce veste minunată, Ramona!
Ștergere