miercuri, 22 octombrie 2014

Chec cu dovleac



         Dacă am început săptămâna cu reţeta de prăjitură cu prune şi dovleac, să fie tot dovleac şi pentru azi.
Am pornit de la o reţetă de a Laurei Adamache de chec cu dovleac, căreia i-am mai adăugat ce am mai avut prin casă. Sigur că m-o atras culoarea checului ei şi sigur că puteam jura că al meu nu va fi aşa în veci. Dovleacul  plăcintar sub formă de pară nu colorează de-i copt. Crud, n-am habar! Voi începe a cumpăra d’ ăla cât roata căruţii, mă rog, două spiţe, câte o felie.


Ingrediente pentru un chec, forma mea are 24x11 cm:
-         250 gr piur ede dovleac
-         240 gr făină
-         150 gr zahăr
-         1 ou
-         65 gr unt topit şi răcit
-         100 ml lapte
-         1 zahăr vanilat
-         1 plic praf de copt
-         sare
Eu am mai adăugat:
-         60 gr nuci pralinate măcinate - reţeta originală avea 15 gr fulgi de porumb
-         nucşoară, scorţişoară, coajă de portocală
-         1 pară tăiată cubuleţe

Am mixat oul cu zahărul, am adăugat untul, apoi dovleacul şi coaja de portocală, zahărul vanilat, sarea.
Făina cu praful de copt, scorţişoara, nucşoara cernute le-am adăugat în 3 tranşe, apoi am turnat laptele şi am continuat mixarea. La final am adăugat nucile şi para.


Am turnat compoziţia în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. Am copt checul 50 de minute în cuptorul preîncins la foc mediu.


Din păcate pentru checul acesta l-am pregătit în weekendul cu prăjitura castanoasă pentru oaspeţi de seamă. Când după şapte ceasuri de rătăcit prin oraş am ajuns acasă cu fetele fu perfect alături de o cană fierbinte cu lapte şi cacao, apoi însă o rămas uitat două zile într-o pungă de plastic şi s-o stricat. E un chec umed, para era foarte zemoasă, cred că din cauza asta şi desigur a faptului că nu l-am uitat în frigider, ci-n bucătărie. Oricum, îl refac, dovleacul îl am pe toate listele pân la Crăciun.
Vineri postez tartele restante de la platourile cu prăjituri asortate, sâmbătă şi duminică sunt programate două cărţi, ş-or mai fi trecut 7 zile.




6 comentarii:

  1. Simbata poate faci prajitura Noapte de Iarna .... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. A., sâmbătă mi-am programat o plăcintă cu mere şi brânză, e suficient de iarnă şi de noapte?!:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca da da :) ... mai ales cind va fi scoasa fierbinte din cuptor ... probabil ca va fi si cu scortisoara ca si aia e cu iarna

      Ștergere
    2. La carte nu-i cu scortisoara, dar bine ca mi-ai spus:) Nu va ninge, deci iarna nu va fi! Am zis! Bine, ca zilele trecute am eliberat locul pentru brad e pura coincidenta:)))

      Ștergere
  3. Hei ... "locul" pentru brad nu se poate elibera ... ala e "dealocului" in fiecare inima :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, bre A., acolo sedea un trandafir japonez! Amu sade intr-o lojie la Focsani.

      Ștergere