Dacă am început săptămâna cu reţeta de prăjitură cu prune şi dovleac, să fie tot dovleac şi pentru azi.
Am pornit de la o
reţetă de a Laurei Adamache de chec cu dovleac, căreia i-am mai adăugat ce am
mai avut prin casă. Sigur că m-o atras culoarea checului ei şi sigur că puteam
jura că al meu nu va fi aşa în veci. Dovleacul
plăcintar sub formă de pară nu colorează de-i copt. Crud, n-am habar!
Voi începe a cumpăra d’ ăla cât roata căruţii, mă rog, două spiţe, câte o felie.
Ingrediente pentru
un chec, forma mea are 24x11 cm:
-
250 gr piur ede dovleac
-
240 gr făină
-
150 gr zahăr
-
1 ou
-
65 gr unt topit şi răcit
-
100 ml lapte
-
1 zahăr vanilat
-
1 plic praf de copt
-
sare
Eu
am mai adăugat:
-
60 gr nuci pralinate măcinate -
reţeta originală avea 15 gr fulgi de porumb
-
nucşoară, scorţişoară, coajă de
portocală
-
1 pară tăiată cubuleţe
Am
mixat oul cu zahărul, am adăugat untul, apoi dovleacul şi coaja de portocală,
zahărul vanilat, sarea.
Făina
cu praful de copt, scorţişoara, nucşoara cernute le-am adăugat în 3 tranşe,
apoi am turnat laptele şi am continuat mixarea. La final am adăugat nucile şi
para.
Am
turnat compoziţia în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. Am copt checul 50
de minute în cuptorul preîncins la foc mediu.
Din
păcate pentru checul acesta l-am pregătit în weekendul cu prăjitura castanoasă
pentru oaspeţi de seamă. Când după şapte ceasuri de rătăcit prin oraş am ajuns
acasă cu fetele fu perfect alături de o cană fierbinte cu lapte şi cacao, apoi
însă o rămas uitat două zile într-o pungă de plastic şi s-o stricat. E un chec
umed, para era foarte zemoasă, cred că din cauza asta şi desigur a faptului că
nu l-am uitat în frigider, ci-n bucătărie. Oricum, îl refac, dovleacul îl am pe
toate listele pân la Crăciun.
Vineri
postez tartele restante de la platourile cu prăjituri asortate, sâmbătă şi
duminică sunt programate două cărţi, ş-or mai fi trecut 7 zile.
Simbata poate faci prajitura Noapte de Iarna .... :)
RăspundețiȘtergereA., sâmbătă mi-am programat o plăcintă cu mere şi brânză, e suficient de iarnă şi de noapte?!:)))
RăspundețiȘtergeresigur ca da da :) ... mai ales cind va fi scoasa fierbinte din cuptor ... probabil ca va fi si cu scortisoara ca si aia e cu iarna
ȘtergereLa carte nu-i cu scortisoara, dar bine ca mi-ai spus:) Nu va ninge, deci iarna nu va fi! Am zis! Bine, ca zilele trecute am eliberat locul pentru brad e pura coincidenta:)))
ȘtergereHei ... "locul" pentru brad nu se poate elibera ... ala e "dealocului" in fiecare inima :)
RăspundețiȘtergereNu, bre A., acolo sedea un trandafir japonez! Amu sade intr-o lojie la Focsani.
Ștergere