I-am mai dedicat prietenei mele un episod de Virtual hug în mare pripă
atunci – aci pe zambetania. Amu cică-i mai pe îndelete. Nu-i, căci
am reţeta scrisă pe 3 pagini de word şi
făr de declaraţia de dragoste. Or, e dovedit deja că
de când mi-am promis să scurtez vorbele, ele-s de trei ori mai multe.
Mie nu mi-i greu să mă lipesc de oameni, mi-i doar imposibil să rămân
lipită. Cum de relaţia noastră 99% virtuală e atât de trainică îi încă mare
mister. Or, poate taman ăsta-i
secretu?! Ia să cercetez!
Crisa va râde de-i spun că-i înţeleaptă, asta cică vine după patruzeci de
ani şi la ea îs lipsă (nu Crisa zice de nivelu patruzeci, cercetătorii ăia
britanici parcă).
Eu am întâlnit în viaţa mea doar doi oameni care să râdă cu inima, doi
oameni femei. Prima fu doamna B. –
despre care am scris mult prea puţin aci. Ia să mă-nvrednicesc io să-i dedic un
V.H.! Şi a doua fu Crisa. De prima dată când am auzit-o vorbind la telefon am
recunoscut râsul ăsta sănătos din toată fiinţa. Să mai spui că atunci când am
întâlnit-o zâmbea cu ochii cum nu-mi fu dat să văz?! Nu mai spui!
Că e caldă şi generoasă şi degrabă răsfăţătoare de fumeie adunată de pe drumuri lungi în casa ei , nici
asta nu voi scrie.
Oi, cât de multe mai am nescrise despre ea! Nefăcute nici nu mai spui
câte-s.
Crisule, tare te iubesc! Bine?! Fie ca lumina sfintelor sărbători ce ne bat în
prag să vă găsească…
Eu am montat
prăjitura în tava 24x24 cm şi a avut 1,5 kilograme la final. Am repetat-o în
tava 17x26 din exact aceleaşi cantităţi dar cu 4 foi şi 3 straturi de cremă.
Foile albe – 3 bucăţi a câte 24x24 cm
Nu m-am priceput,
ca şi la restul reţetelor, să micşorez cantităţile de la tava 25x35 pentru tava
24x24. Am crezut că 70% îi numai bine şi
la cremă chiar fu, la foi mi-ar fi fost mai uşor cu mai mult aluat. Mai uşor în
sensul că aş fi obţinut foi mai drepte, din fericire pentru mine marginile alea
nedrepte au fost singurele pe care am apucat să le gust.
Ingredientele mele pentru foi:
-
60 gr unt
gras
-
1 ou
-
35 gr zahăr
-
3 linguri lapte
-
210 gr făină
-
5 gr amoniac
Am mixat untul (am
uitat să-l scot anterior din frigider, deci l-am folosit tare tăiat cubuleţe)
spumă cu zahărul, am pus oul, laptele
şi amoniacul, la final am adăugat făina. La mixer am obţinut un aluat
firimicios, după care l-am omogenizat două minute cu mâinile şi gata. L-am înfoliat şi lăsat juma de ceas la
hodină în bucătărie. Tare fain aluat.
După şedere l-am împărţit în 3 bile de 125 gr fiecare. Abia a doua oară am
văzut pe reţeta Crisei că se împarte aluatul în bile şi alea se lasă la hodină.
Io după ambele variante încercate, vă spui că nu contează.
Am tăiat hârtia de 24x 24 cm şi m-am străduit a întinde cu sucitorul, cât mai uniform, fiecare bucată de aluat înfăinată bine. Le-am copt în tava mare, câte 10 minute în
cuptorul preîncins, că fundu lu’ aia potrivită
era ocupat cu alte foi, pân li s-o bronzat uşor marginile, dar foile au rămas
albe. Io nu-mi prea bat capu
cu foile astea de le zice de copt pe fundu tăvii şi-n interiorul uneia mai mari
se coc identic.
Nu-mi mai amintesc exact dar cred că le-am pregătit cu vro 3 zile înainte
de asamblare. Le-am păstrat împachetate în hârtie şi acoperite cu ştergare
într-o cameră răcoroasă.
Pentru stratul portocaliu am avut 350 gr gem
de portocale – reţeta pe blog aici. Înainte de asamblare şi de a pregăti crema l-am pus la fiert cu o ceşcuţă de apă şi l-am
lăsat să dea în două, trei clocote. Am uns două dintre foi cu el fierbinte. În
a doua variantă, cea cu 4 straturi, am avut 450 gr gem de portocale şi deşi fu
tot cu jumătate de pahar cu apă, o făcut mai mult sirop, care sirop o înmuiat
foile şi mi-o plăcut varianta aceasta însiropată. Oricum, foile sunt atât de
fragede şi se înmoaie de la cremă, că nu-i niciun sirop musai decât pentru
complicăceală.
Pentru decoraţiuni – am pregătit jeleul de
lămâie, c-o zi înainte de asamblare exact ca în reţeta de aici de pe
zambetania, dar nu s-o închegat în matriţa de trandafiri. Drept e că am
îndepărtat din coaja albă, dar parcă mai făcusem aşa. Acolo o fi pectina?! Las
că ultima dată n-am mai îndepărtat nimic, drept pentru care voi căuta o reţetă
de jeleuri cu gelatină când mi-o mai trebui. De trei ori consecutiv le-am
ratat.
Pentru cremă:
-
550 ml
lapte
-
30 gr
amidon
-
1 ou
-
160 gr
zahăr + 15 gr zahăr vanilat
-
175 gr unt
80% grăsime la temperatura camerei
-
1 lămâie
Am amestecat amidonul, oul şi zahărurile cu 100
ml lapte. 450 i-am pus la fiert în ceaunel. Când ăstia de pe urmă au dat în
clocot am adăugat la foc mic amestecul de amidon şi am amestecat continuu pân
s-o-ngroşat. Am lăsat budinca astfel formată la răcit. A doua oară am uitat de
împărţitu laptelui, le-am omogenizat bine pe toate de la început şi pe
principiul foc mic, amestecare continuă, am avut acelaşi rezultat.
N-am folosit coaja de lămâie, trebea răzărită. Am stors sucul de lămâie. S-o nimerit una
cu foarte mult, din câte-mi amintesc au fost peste 50 ml.
Am mixat untul moale spumă, i-am adăugat
treptat câte o lingură de budincă rece continuînd a mixa pân la încorporarea
totală a acestuia. La sfârşit
am adăugat şi toată zeama de lămâie.
Am pregătit crema exact înainte de asamblare.
Pentru montat prăjitura am înfoliat tava 24x24 ,
am decupat marginile la foi să încapă în tavă şi apoi :
-
am aşezat
o foaie
-
am
uns-o cu gem de portocale
-
am turnat
jumătate de cremă
-
am
aşezat a doua foaie cu strat de gem
-
am
acoperit-o cu restul de cremă
-
peste
cremă am pus ultima foaie albă
Am acoperit ultima foaie cu folie, i-am aşezat un fund greu s-o preseze
ş-am lăsat-o la rece pentru întărit (pe balcon şi s-o făcut cam bocnă crema,
dar a doua zi s-o înmuiat bine prăjitura lăsată la temperatura camerei).
Înainte de a o porţiona am pudrat-o cu zahăr şi am aşezat jeleurile de
lămâie neîntărite.
Eu când făceam crema de lămâie pentru tortu cu fondant foloseam budinca
cu 3 gălbenuşuri, asta e o cremă identică la gust, numai că mai ieftină.
Am asamblat-o joi şi vineri am dăruit-o. Fetele au
mâncat-o sâmbătă şi duminică, deci e perfectă pentru a o pregăti cu câteva zile
înainte. Ultima dată am
pregătit de miercuri special pentru sâmbătă. O parte am congelat-o pentru Buna.
La fel am procedat şi cu trei sferturi din salamul de biscuiţi. Înainte de ziua în care mi-au trebuit le-am scos din congelator şi le-am lăsat
la dezgheţat în frigider. Nicio diferenţă. Tare aş vrea să testez varianta
aceasta c-un tort, dar mi-i frică să nu fac iară vro boacănă taman la
tortu lu Ştefănuţ.
E o reţetă minunată, mă-ndoiesc că-i cineva p’ aci
care să nu ştie asta.
Săru mâna, Crisule !
Mulţumesc, Alexandrinei Stefaniei (iertare, Stefy, pentru zăpăceală!), gazda îmbrăţisărilor de episod desfăşurat pe doi ani 16 decembrie 2014- 15 ianuarie 2015!
Şi amu adăugiri la spartu târgului, că oricum am făcut un mare ghiveci din postarea asta. Ghiveciul, specialitatea mea!
- Într-una dintre filele de jurnal ale Crisei era scris cum că-s gata cutiile de cadouri "oi, doamne, Dumnezeule mare, fata asta iară o să-mi trimită ceva fain şi io nimic!"
- Când o sosit mesajul cum că-i Moşu pe drum "oi, doamne, Dumnezeule mare, fata asta o să-mi trimită ce-mi tare lipseşte!"" Aci m-ai sunat Crisule pentru un ceas întreg, iaca ce făceam io!
Când ne-am despărţit în zorii ăia, şi tu aveai nedumeriri de-mi fu bine or ba, ţi-am mărturisit că nu-s deloc obişnuită să fiu răsfăţată dar că mă poci învăţa şi cu asta de n-am de ales, amu tot asta ţi-aş spune, om drag.
Şi amu adăugiri la spartu târgului, că oricum am făcut un mare ghiveci din postarea asta. Ghiveciul, specialitatea mea!
- Într-una dintre filele de jurnal ale Crisei era scris cum că-s gata cutiile de cadouri "oi, doamne, Dumnezeule mare, fata asta iară o să-mi trimită ceva fain şi io nimic!"
- Când o sosit mesajul cum că-i Moşu pe drum "oi, doamne, Dumnezeule mare, fata asta o să-mi trimită ce-mi tare lipseşte!"" Aci m-ai sunat Crisule pentru un ceas întreg, iaca ce făceam io!
Când ne-am despărţit în zorii ăia, şi tu aveai nedumeriri de-mi fu bine or ba, ţi-am mărturisit că nu-s deloc obişnuită să fiu răsfăţată dar că mă poci învăţa şi cu asta de n-am de ales, amu tot asta ţi-aş spune, om drag.
Asa elogiu n-am mai citit pana acum :D De ti-ai propus sa ma inmoi toata la inceput de zi plina tare, iata ca ai reusit. Iar de ti-ai propus sa-mi faci ziua faina, atunci si asta ti-a iesit :D
RăspundețiȘtergereStii ca si eu te iubesc, nu? :D
Sa ai sarbatori frumoase si anul nou sa-ti aduca tot ce vrei in dar! :*
.... fie ca lumina sfintelor sărbători ce ne bat în prag să vă găsească….:)))
ȘtergereFoarte mult imi place prajitura asta, cu gem de caise nu merge ,nu am de portocale si vreau sa fac 4 foi cum ma sfatuiti ? o seara buna.
RăspundețiȘtergereEa la origine este făr de gem, eu iniţial l-am gândit ca o pată de culoare pe gemu ăla. Pân la urmă o schimbat gustul prăjiturii prin adaos de dulce. De nu vreţi gust intens de lămâie aş zice să folosiţi gemul de caise, de vă place însă mai acrie, renunţaţi cu totul la improvizaţia mea gemoasă. Şi-n 3 foi şi-n patru este o prăjitură înaltă, dacă pentru asta vă doreaţi musai 4. Atenţie la foi, sunt extrem de fragile! Mi-am dorit să vă fiu de folos, sper că nu v-am încurcat mai mult:)
ȘtergereSa ai sarbatorile pe care ti le doresti Marie! La multi ani!
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Danu! Tortulesc şi de Crăciun şi de Anu Nou, deci îs fix cum mi le doresc:)
ȘtergereMultumesc tare mult pt raspuns, va doresc sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereGănduri bune şi la mulţi ani!
ȘtergereFoarte frumoasa postare!
RăspundețiȘtergereSunt absolut convinsa ca sunteti doua femei marinimoase si de treaba!
Mulţumim, Lori! Să-ţi fie anul minunat!
Ștergere