sâmbătă, 6 decembrie 2014

Prăjitură de post cu nuci şi unt de arahide


De nu scriu reţetele când le pregătesc, pân le vine rându la publicare, habar nu mai am ce-am făcut. Asta-i pregătită pentru 19 noiembrie, deci teoretic nu-i justificată amnezia. Zambetania astă misiune o avut-o dintâi, să-mi memoreze încercările,  amu,  iaca,  nici aci nu mai ajung cu ele.

Îs salvată, mi-am găsit ciornele!

Blatul este unul pe care eu îl iubesc tare la dulciurile de post. Încerc multe alte variante, mărturii are blogu destule, din păcate cele mai multe îs eşecuri măreţe. O să revin cu tortul pentru Teo pe care l-am ratat din cauza blaturilor şi a uneia dintre creme cum n-am făcut-o niciodată în anii ăştia. Am reuşit performanţa de a fi necomestibil.


Foile cu nucă şi cacao
-         100 ml ulei
-         150 gr zahăr
-         130 ml apă
-         175 gr făină
-         100 gr nuci uscate şi măcinate
-         10 gr cacao
-         ½ plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie
-         esenţă de rom
-         un praf de sare – desigur c-am scăpat juma de dozator, în viaşa asta nu mă voi lecui că esenţele şi sarea se adaugă cu linguriţa.

Crema cu unt de arahide
-         240 gr unt de arahide
-         175 gr margarină pentru creme la temperatura camerei
-         50 gr zahăr pudră

Pentru decorat
- 50 gr ciocolată neagră


Am copt o singură foaie în tava mare a cuptorului,  27x30cm, ş-am tăiat-o în două. E o foaie crăpăcioasă, da-i extrem de gustoasă şi de-i acoperită cu o glazură or cu cremă, nici nu se bagă de seamă defecţiunile.



Am mixat la viteză mare uleiul cu zahărul până la topirea acestuia din urmă. Am adăugat treptat apa şi romul tot mixînd. În compoziţia aceasta cu structură de maioneză am încorporat c-un tel restul ingredientelor ş-am turnat-o în tava de copt  acoperită cu hârtie. Deşi pare foarte puţină, va creşte mult. La foc mediu am copt-o 20 de minute pân o trecut testu scobitorii curate. După răcire am tăiat-o.

Pentru cremă am mixat margarina cu zahărul pudră ş-am adăugat câte o lingură din untul cu arahide pân l-am încorporat pe tot. A fost cam multă margarină, data viitoare mai adaug 50 de unt  arahidos şi scad 75 de margarină.



Pentru asamblare am turnat jumătate din cremă pe prima foaie, am acoperit-o cu cea de a doua pe care am întins cât de uniform m-am priceput restul de cremă, peste care am răzărit ciocolată.. Am lăsat-o la rece o noapte  înainte de porţionare. 




Am avut 1 kg de prăjitură, este extrem de săţioasă şi-n varianta de frupt n-aş înlocui decât margarina cu unt. Este delicioasă!



L-am întrebat pe blog la ce alte dulciuri am mai folosit reţeta aceasta de blat şi mi-o răspuns că astea-s împricinatele:
 - cele dintâi îs fursecurile de la care am pornit - reţeta aci


 - apoi, tot o variantă foi, cremă, tot de post, dar cu nuci pralinate şi glazură - aci pe blog 


- o primă variantă de tort - cu budinci de griş şi cacao - aci în arhivă reţetoasa


- regele torturilor de post din toate vremile, cel cu bomboane din griş - aci 


 Cu siguranţă mai găsesc de mai caut. Pe lista lu anu ce vine singuru musai pentru blog este despre indexarea reţetelor, mama lor!


Ce amuzant e dumnezeul reţetelor, uneori caut în 10 reviste şi 20 de bloguri câte o variantă pe care o ratez de 5 ori la rând şi alteori, cazul reţetei de faţă, deschid o carte pe un raft de hipermarket, îl rog pe Cătă s-o pozeze, refuză pe motiv că nu-i corect, mi-o trimit SMS şi gata, o am bază salvatoare de nădejde veşnic. 

Na, că-n loc s-o programez pentru luni, am publicat-o! Să-mi fie de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu