De nu scriu
reţetele când le pregătesc, pân le vine rându la publicare, habar nu mai am ce-am făcut. Asta-i pregătită pentru 19 noiembrie, deci teoretic nu-i justificată
amnezia. Zambetania astă
misiune o avut-o dintâi, să-mi memoreze încercările, amu, iaca, nici aci nu mai
ajung cu ele.
Îs salvată, mi-am
găsit ciornele!
Blatul este unul pe
care eu îl iubesc tare la dulciurile de post. Încerc multe alte variante,
mărturii are blogu destule, din păcate cele mai multe îs eşecuri măreţe. O să
revin cu tortul pentru Teo pe care l-am ratat din cauza blaturilor şi a uneia
dintre creme cum n-am făcut-o niciodată în anii ăştia. Am reuşit performanţa de
a fi necomestibil.
Foile
cu nucă şi cacao
-
100 ml ulei
-
150 gr zahăr
-
130 ml apă
-
175 gr făină
-
100 gr nuci uscate şi măcinate
-
10 gr cacao
-
½ plic praf de copt stins cu zeamă
de lămâie
-
esenţă de rom
-
un praf de sare – desigur c-am
scăpat juma de dozator, în viaşa asta nu mă voi lecui că esenţele şi sarea se
adaugă cu linguriţa.
Crema
cu unt de arahide
-
240 gr unt de arahide
-
175 gr margarină pentru creme la
temperatura camerei
-
50 gr zahăr pudră
Pentru decorat
- 50 gr ciocolată neagră
Am copt o singură
foaie în tava mare a cuptorului,
27x30cm, ş-am tăiat-o în două. E o foaie crăpăcioasă, da-i extrem de
gustoasă şi de-i acoperită cu o glazură or cu cremă, nici nu se bagă de seamă
defecţiunile.
Am mixat la viteză
mare uleiul cu zahărul până la topirea acestuia din urmă. Am adăugat treptat
apa şi romul tot mixînd. În compoziţia aceasta cu structură de maioneză am
încorporat c-un tel restul ingredientelor ş-am turnat-o în tava de copt acoperită cu hârtie. Deşi pare foarte puţină, va creşte mult. La foc mediu am copt-o
20 de minute pân o trecut testu scobitorii curate. După răcire am tăiat-o.
Pentru cremă am
mixat margarina cu zahărul pudră ş-am adăugat câte o lingură din untul cu
arahide pân l-am încorporat pe tot. A fost cam multă margarină, data viitoare
mai adaug 50 de unt arahidos şi scad 75 de margarină.
Pentru asamblare am
turnat jumătate din cremă pe prima foaie, am acoperit-o cu cea de a doua pe
care am întins cât de uniform m-am priceput restul de cremă, peste care am răzărit ciocolată.. Am lăsat-o la rece
o noapte înainte de porţionare.
Am avut 1 kg de
prăjitură, este extrem de săţioasă şi-n varianta de frupt n-aş înlocui decât
margarina cu unt. Este delicioasă!
L-am întrebat pe
blog la ce alte dulciuri am mai folosit reţeta aceasta de blat şi mi-o răspuns
că astea-s împricinatele:
- cele dintâi îs fursecurile de la care am pornit - reţeta aci
- apoi, tot o variantă foi, cremă, tot de post, dar cu nuci pralinate şi glazură - aci pe blog
- o primă variantă de tort - cu budinci de griş şi cacao - aci în arhivă reţetoasa
- regele torturilor de post din toate vremile, cel cu bomboane din griş - aci
Cu siguranţă mai găsesc de mai caut. Pe lista lu anu ce vine singuru musai pentru blog este despre indexarea reţetelor, mama lor!
Ce amuzant e
dumnezeul reţetelor, uneori caut în 10 reviste şi 20 de bloguri câte o variantă
pe care o ratez de 5 ori la rând şi alteori, cazul reţetei de faţă, deschid o
carte pe un raft de hipermarket, îl rog pe Cătă s-o pozeze, refuză pe motiv că
nu-i corect, mi-o trimit SMS şi gata, o am bază salvatoare de nădejde veşnic.
Na, că-n loc s-o programez pentru luni, am publicat-o! Să-mi fie de bine!
Na, că-n loc s-o programez pentru luni, am publicat-o! Să-mi fie de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu