miercuri, 17 decembrie 2014

Prăjitura Snickers

 Am mai făcut cândva prăjitura asta, după reţeta de aci. Nu mi-o plăcut că fu cu blat înalt şi cremă caramel puţină.
Întâia încercare
Când am repetat-o de mihaili am uitat în ce tavă probasem şi iar am avut blat înalt - deşi l-am făcut din 4 albuşuri, nu din 6, cremă caramel puţină., aşa c-o arhivez amu.
 
A doua facere
Pentru tava 24x24 cm şi un kilogram de prăjitură am avut:
Pentru blat
-         4 albuşuri
-         70 gr zahăr
-         4 gr praf de copt
-         140 gr nuci şi migdale măcinate
-         65 gr făină
-         15 gr griş

Pentru crema caramel
-         200 gr zahăr
-         6 gălbenuşuri
-         200 gr unt
-         200 gr miez seminţe de floarea soarelui, nuci şi migdale tăiate grosier – n+am avut nuci suficiente şi nici n-am găsit în noaptea aia şi am folosit 150 gr seminţe coapte de floarea soarelui - mie mi-a  plăcut grozav



Pentru stratul de ciocolată alba
-         180 gr ciocolată albă

Pentru glazură şi decorare
-         200 gr ciocolată neagră
-         eu am adăugat la decorat 50 gr fulgi de ciocolată



Blatul


Am mixat albuşurile c-un praf de sare bezea, am adăugat treptat zahărul şi am continuat mixarea la viteză mare  pân la topirea acestuia şi încă 5 minute.
Cu mixerul la viteză mică am încorporat uscatele.


Am turnat compoziţia în tava acoperită cu hârtiede copt şi am copt blatul în cuptorul preîncins 30 de minute pân o trecut testul scobitorii.


 Cât blatul s-o copt am ras ciocolata albă ş-am ţinut-o la frigider.


Peste blatul cald am întins ciocolata răzărită.



 Crema caramel
 Eu am avut blatul pregătit cu vro două zile înainte, păstrat în cameră răcoroasă, împachetat în hârtie şi acoperit cu ştergare.
Am caramelizat la foc mic cele 200 gr de zahăr, am adăugat cu mare atenţie untul, apoi gălbenuşurile mixate înainte 2 minute, am amestecat continuu şi  când compoziţia s-o-ngroşat am oprit focul şi adăugat seminţele şi nucile. Uşor călduţă am turnat-o peste blatul cu ciocolată albă.



După ce s-o răcit caramelul, am topit ciocolata neagră pe aburi, apoi am presărat fulgii de ciocolată. Înainte de tăiere cică trebe 20 minute de congelator, io n-am mai făcut asta.



Iubesc caramelul ăsta cu miez sărat de seminţe şi mai tare, dar nu-mi place blatul, e prea uscat şi-s prea multe ciocolate pentru gusturile mele.



Ne citim vineri când expediez o îmbrăţişare ultimă pe anu ăsta cu una dintre cele mai delicioase prăjituri ale lui. De voi avea vreme înainte de Anu Nou, de Crăciun n-am, mi-am ales cel mai complicat tort posibil pentru Ştefănuţ,  voi face o retrospectivă a prăjiturilor, fu un an bun pentru ele.

4 comentarii:

  1. Eu inca o am in asteptare, dar acum, dupa ce am citit parerile tale, parca nu-mi mai vine sa o fac :) Vedem :)

    RăspundețiȘtergere
  2. De ai o reţetă mai bună se merită! Pentru mine fu prea mult dulce, dar crema asta caramel, nu i identică celei de la nuci, aş putea să o mănânc făr să mă satur vrodată.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si dintisorii nu sufera ?! Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi dinţii şi silueta, nici nu ştiu unde-i mai mare paguba:)

      Ștergere