Întâia încercare |
Când
am repetat-o de mihaili am uitat în ce tavă probasem şi iar am avut blat înalt - deşi l-am făcut din 4 albuşuri, nu din 6,
cremă caramel puţină., aşa c-o arhivez amu.
Pentru tava 24x24 cm şi un kilogram de
prăjitură am avut:
Pentru blat
-
4 albuşuri
-
70 gr zahăr
-
4 gr praf de copt
-
140 gr nuci şi migdale măcinate
-
65 gr făină
-
15 gr griş
Pentru crema
caramel
-
200 gr zahăr
-
6 gălbenuşuri
-
200 gr unt
-
200 gr miez seminţe de floarea
soarelui, nuci şi migdale tăiate grosier – n+am avut nuci suficiente şi nici
n-am găsit în noaptea aia şi am folosit 150 gr seminţe coapte de floarea
soarelui - mie mi-a plăcut grozav
Pentru stratul de ciocolată alba
-
180 gr ciocolată albă
Pentru glazură şi decorare
-
200 gr ciocolată neagră
-
eu am adăugat la decorat 50 gr
fulgi de ciocolată
Blatul
Am mixat albuşurile
c-un praf de sare bezea, am adăugat treptat zahărul şi am continuat mixarea la
viteză mare pân la topirea acestuia şi
încă 5 minute.
Cu mixerul la viteză
mică am încorporat uscatele.
Am turnat compoziţia
în tava acoperită cu hârtiede copt şi am copt blatul în cuptorul preîncins 30
de minute pân o trecut testul scobitorii.
Cât blatul s-o copt
am ras ciocolata albă ş-am ţinut-o la frigider.
Peste blatul cald am întins ciocolata răzărită.
Crema caramel
Eu am avut blatul
pregătit cu vro două zile înainte, păstrat în cameră răcoroasă, împachetat în
hârtie şi acoperit cu ştergare.
Am caramelizat la foc
mic cele 200 gr de zahăr, am adăugat cu mare atenţie untul, apoi gălbenuşurile
mixate înainte 2 minute, am amestecat continuu şi când compoziţia s-o-ngroşat am oprit focul şi
adăugat seminţele şi nucile. Uşor călduţă am turnat-o peste blatul cu ciocolată
albă.
După ce s-o răcit
caramelul, am topit ciocolata neagră pe aburi, apoi am presărat fulgii de
ciocolată. Înainte de tăiere cică trebe 20 minute de congelator, io n-am mai
făcut asta.
Ne citim vineri când
expediez o îmbrăţişare ultimă pe anu ăsta cu una dintre cele mai delicioase
prăjituri ale lui. De voi avea vreme înainte de Anu Nou, de Crăciun n-am, mi-am
ales cel mai complicat tort posibil pentru Ştefănuţ, voi face o retrospectivă a prăjiturilor, fu
un an bun pentru ele.
Eu inca o am in asteptare, dar acum, dupa ce am citit parerile tale, parca nu-mi mai vine sa o fac :) Vedem :)
RăspundețiȘtergereDe ai o reţetă mai bună se merită! Pentru mine fu prea mult dulce, dar crema asta caramel, nu i identică celei de la nuci, aş putea să o mănânc făr să mă satur vrodată.
RăspundețiȘtergereSi dintisorii nu sufera ?! Ana
RăspundețiȘtergereŞi dinţii şi silueta, nici nu ştiu unde-i mai mare paguba:)
Ștergere