Eu am pregătit
foile şi blatul cu vro 3 zile înainte de asamblarea prăjiturii.
Ingrediente pentru
cele două
foi exterioare cu cacao coapte în tava pătrată 24x24:
-
4 gălbenuşuri
-
100 gr zahăr
-
3 linguri ulei
-
2 linguri cacao – 5 gr
-
o linguriţă rasă praf de copt – 2 gr
-
115 gr făină + 25 gr + 2 linguri
pentru înfăinare la întindere
Am mixat
gălbenuşurile cu zahărul până la topirea acestuia, am adăugat uleiul şi am
continuat mixarea, apoi am încorporat făina (115 gr) cernută cu cacao şi praful
de copt. Pentru că Lissa zicea că tre să fie un aluat nelipicios şi pân la asta
să mai adaug făină, am mai pus o lingură cu vârf, adică 25 gr. L-am frământat
două minute cu mâna.
L-am împărţit în
două bile a câte 150 gr. Am decupat hârtia 24x24, am înfăinat pe rând fiecare
bucată de aluat, am întins-o cu sucitorul direct pe hârtie şi am copt câte 10 minute în cuptorul preîncins fiecare
foaie.
Cu făină suficientă nu se lipeşte
şi nu-i complicat de întins. Eu le-am copt în interiorul tăvii mari, deşi regula
îi pe fundu ăleia potrivite.
Pentru blatul
interior cu mac :
-
3 albuşuri
-
o jumătate de lingură cu apă
-
75 gr zahăr
-
2
linguri cu mac - 20 gr
-
o lingură jumătate cu făină – 35 gr
-
115 gr făină Saru mana, G! Am copiat tot de la foi.
N-am
idee de blatul mi-o ieşit cum trebe, am înţeles din comentariile Lissei că tre
să fie ca o bezea cu mac, la mine fu ca un pandişpan măcos. Fu delicios şi-n
varianta mea.
Am
mixat 10 minute albuşurile spumă tare la viteză mare, am adăugat treptat
zahărul continuînd mixarea, la final am adăugat făina cernută amestecată cu
macul, le-am încorporat la viteza cea mai mică a mixerului.
Am turnat
compoziţia în tava 24x24 acoperită cu hârtie de copt ş-am copt blatul 30 de
minute la foc mic.
Pentru
cremă
– Lissa a folosit un plic cu praf de budincă vanilată, eu am făcut
crema mea de vanilie cu unt la care am adăugat frişcă şi ciocolată albă:
-
3
gălbenuşuri
-
190
gr zahăr
-
375
ml lapte
-
40 gr
amidon
-
100
gr unt 80% grăsime
-
100
gr ciocolată albă
-
200
gr smântână pentru frişcă
- o păstaie de vanilie
Pentru pregătirea budincii am amestecat într-un ceaunel laptele, zahărul, gălbenuşurile şi amidonul. Am pus
compoziţia la foc mic cu seminţele şi păstaia de vanilie, amestecînd continuu pân la-ngroşare. Am îndepărtat-o de foc şi i-am adăugat untul cu
ciocolata albă. Am amestecat bine până la topirea completă a acestora ş-am
lăsat totul la răcit.
Am mixat smântâna frişcă, am adăugat câte o lingură de budincă răcită
până când am încorporat-o pe toată.
Pentru decoraţii :
-
80 gr
ciocolată albă
-
mac
Am topit ciocolata
pe aburi, am aşezat pe marginile matriţelor pentru nasturi seminţe de mac, am
turnat ciocolată topită cu linguriţa ş-am lăsat forma la-ntărit în frigider 15
minute, după care am scos toţi năstureii. I-am pregătit cu vro săptămână
înaintea prăjiturii şi i-am păstrat pe tabla de lucru într-o cameră răcoroasă.
Asamblarea
-
am înfoliat tava 24x24
-
am aşezat o foaie cu cacao
-
am acoperit-o cu 1/3 din cremă
-
am pus blatul cu mac
-
iară 1/3 cremă
-
foaie cu cacao
-
ultima parte de cremă
-
după ce am lăsat-o o noapte la
întărit, înainte de porţionare, am
aşezat din loc în loc năsturei.
Este una dintre
cele mai bune prăjituri pe care le-am mâncat eu în ultima vreme şi deşi toate
dulciurile mihaililor au fost delicioase, Kissu ăsta o fost printre preferatele tuturor,
dacă o zis şi Ştefănuţ, pentru prima dată în 6 ani, „ Maria, chiar ai făcut o prăjitură bună!” şi nu, nu se
referea la năsturei, apăi aşa tre să fi fost.
Desigur c-am uitat s-o cântăresc.
Mâine e zi de carte, duminică oi vedea.
Maria, tu mereu faci prajituri bune, deci nu stiu despre ce vorbeste Stefanut :D Desi, adevarul este ca nu am mancat prajitura facuta de tine. Asta trebuie remediata urgent! Deci, fa-te tu incoace, ca te pun eu la treaba :D
RăspundețiȘtergerePesemne c-ai uitat cum vara fac două zile pe drum, îşi imaginezi amu că după multe ceasuri ajung exact când tre să plec?:))))
Ștergere