luni, 3 octombrie 2022

CORNULEȚE CU FULGI DE COCOS

- Maria, am venit să-ți cer rețeta de la cornulețele de sâmbătă. Sunt preferatele mele! 

- Or fi! Acum o scriu pe blog și o iei de acolo.  


Pentru cea mai nouă aniversare din familie mi-am amintit de o rețetă ce o iubeam în laborator, cornulețele cu nucă.  ASTA-i rețeta. 


Varianta originală, care este cu miez de nucă,  am modificat-o apoi într-una cu fulgi de cocos și făr de lapte, ouă - AICI. La ea mi-or fugit poftele când am planificat dulcegăriile pentru A. și 44 de ani. 


Pentru că aveam în casă două nuci de cocos, mi-am propus să folosesc fulgi proaspeți. S-o dovedit că una era stricată la interior, iar pe cealaltă am rezervat-o pentru unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am nimerit vreodată. Rețeta în programul viitor pentru tortul cu ananas și cocos. 



Ingrediente pentru 650 grame cornulețe:

  • 200 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
  • 25 grame zahăr vanilat
  • 75 grame zahăr tos
  • 2 gălbenușuri
  • 250 de grame de făină
  • 100 grame fulgi de cocos
  • un praf de sare
  • pentru finalizare: 100 grame zahăr pudră

Preparare cornulețe vanilate cu fulgi de cocos

    Am obținut 650 grame de aluat și am copt cornulețele în două tăvi. 

    1. Pasul zero este aprinderea cuptorului la 150 de grade Celsius. Pentru că prefer să țin 30 de minute aluatul la frigider, parcă lucrez mai ușor cu el astfel, aprind cuptorul în momentul în care încep modelarea cornulețelor și nu atunci când pregătesc aluatul. În aste condiții, pentru mine pasul zero este uscarea fulgilor de cocos. Pentru că de multe ori i-am ars când am încercat să-i prăjesc în tigaie, de astă dată am încălzit cuptorul la 160 de grade. Am tapetat cu hârtie de copt tava aragazului și am întins în strat subțire fulgii de cocos. După foarte puține minute de stat la cuptor, fulgii albi și-au schimbat culoarea devenind ușor aurii. 

    Mare atenție! Se ard foarte repede, mai ales acolo unde stratul este cel mai subțire. 

    2. Untul moale tăiat cubulețe, făina cernută împreună cu sarea, fulgii de cocos,   zahărul tos și cel vanilat, cele 2 gălbenușuri, se pun într-un bol. Se frământă scurt cu mixerul cât să se omogenizeze. Frământarea se poate face și cu mâna, tot rapid, făr de exces. 

    3. Am răsturnat aluatul moale pe o folie și l-am împachetat. 30 de minute l-am lăsat la frigider. Cornulețele pot fi modelate și imediat. Dacă aluatul s-a întărit mult după ce a stat la rece, se va înmuia repede de la căldura mâinilor. 


    4. După jumătate de oră, când se scoate aluatul de la rece, se taie sau se rup bucăți din aluat care se modelează sub forma unor cilindri de grosimea unui creion. Fiecare cilindru se taie în bucăți de 5-6 centimetri lungime, care se modelează în formă de cornulețe.

    5. Cornulețele formate se așază în 2 tăvi acoperite cu hârtie de copt, cu o mică distanță între ele pentru că vor mai crește la copt puțin. 

    6. Se coc pe rând cele 2 tăvi în cuptorul preîncins la 150 de grade, timp de 12-15 minute până vârfurile cornulețelor sunt ușor aurii. De se lasă să se rumenească, cornulețele deja-s arse. 

    7. Pentru că imediat după coacere sunt foarte fragile, cornulețele se lasă 5 minute la răcorit în tava de copt. 

    8. Apoi se tăvălesc pe rând, cât sunt încă fierbinți, prin zahărul pudră și se așază într-o tavă până se răcesc complet.



ALTE MENȚIUNI

  • Cornulețele sunt delicioase, fine și fragede, aromate.
  • Rețeta din laborator era făr de ouă și cu o cantitate mai mare de unt. Am ales, încă de la începuturi,  să merg pe ingredientele doamnei Laura Laurențiu. ACEASTA e rețeta de-i zic eu originală.

  • Am pregătit două doze. Pentru una am folosit fulgi de cocos, la cealaltă alune. Voi publica separat varianta cu alune, pentru că-mi plac mult biscuiții rotunzi obținuți.  Mai rămâne să testez și versiunea cu fistic, când l-oi nimeri la reducere. 
  • Pentru a mai reduce din cheltuieli, am folosit doar 50 grame unt 82% grăsime și 100 grame unt 65% cu 40 grame untură. Procentul de grăsime influențează gradul de frăgezime al produsului final. Pentru că ale mele cornulețele știam că se vor evapora a doua zi după coacere, n-or contat schimbările. 
  • O parte din aluatul cu cocos l-am întins foaie cu grosimea de 0.5 cm și am decupat biscuiți pătrați cu latura de 3.5 centimetri. Fiind un aluat lipicios și moale, se lucrează cu bucăți mici. Pe blatul înfăinat am întins cu sucitorul aluatul și l-am decupat cu forma trecută prin făină. 

  • Cornulețele sunt tot mai fragede pe măsură ce trece timpul. Cam dulci pentru gusturile mele. Mă gândesc să cresc cantitatea de zahăr din aluat și să renunț la pudrarea finală. 
  • O parte din zahărul vanilat poate fi păstrată pentru a fi amestecată cu zahărul pudră la final. 
  • Cică în cutii închise etanș rezistă în spații răcoroase și 2- 3 săptămâni. Mă gândesc să pitesc câteva din cele pe care le am de pregătit zilele acestea, pentru a verifica teoria aceasta. 
  • Dintre variantele nucă, alune, cocos în topul meu pe prima poziție e cocosul. Alunele m-au surprins ș-au urcat pe doi. Probabil voi folosi și mix alune-nuci. 
  • Se pregătesc atât de repede și de ușor încât își merită pe deplin eticheta rețetei de colecție. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu