joi, 10 decembrie 2020

10 #CHESTIONAR

10/31 ➤ Provocarea lunii decembrie, 31 de povești pentru 31 de zile.

Mi-am dorit mult să răspund unui chestionar. L-am ales pe ăl mai celebru dintre ele, cel al lui Proust. N-aș zice că îi ce căutam, dar fu un exercițiu al cărui rezultat mă surprinde. 


1. Principala trăsătură a caracterului meu: Îs netedă, cum ar spune bunică-mea. Ș-apoi există și reversul: când nu mi-s calmă, îi Jale. De aia mare! 
2. Calitatea pe care o prefer la un bărbat: Camaraderia.
3. Calitatea pe care o prefer la o femeie: Camaraderia. Iubesc cuvântul acesta și e cel mai frumos dintre cele dăruite mie. 
4. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: Legăturile invizibile din rețeaua noastră făr de văz de cele mai multe ori și doar uneori cu sunet.
5. Principalul meu defect: Sârguința pentru perfecțiuni imposibile. 
6. Ocupația mea preferată: Să meșteresc. Orice. Două ceasuri am dat un cadru de geam cu vopsea vișinie. Azi.  Cadru mic. Trei ore am decupat la mulți ani-uri din fondant portocaliu. Ieri.  Un ceas aliniez sărățele crude. Mâine. 
7. Visul meu de fericire: Acum. 
8. Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: Boala. 
9. Ce-ați vrea să fiți? Mai femeie. 
10. Țara în care-aș vrea să trăiesc: N-am. Îmi aleg oamenii lângă care să trăiesc și mi-s în  țara care m-o ales. 
11. Culoarea preferată: Maro. Uneori albastru. Alteori verde. Cam niciodată roșu, galben. 
12. Floarea preferată: Trandafirul. Iubesc toate florile. În colecția personală de povești nu apare trandafirul. Au fost narcisele, bujorii, freziile personaje. Răspundeam în oracolele din copilărie că trandafirul și amuș mă crez, deși nu-i adevăr suprem. 
13. Pasărea preferată: Am văzut o barză neagră pe televizor. 
14. Prozatorii mei preferați: Astăzi mi-i dor de Haruki Murakami și mă doare Mo Yan. Citesc povestirile lui Mo Yan din volumul Femeia cu buchetul de flori și mi-i nădejdea în lumile lui Murakami. Acolo răul nu-i  real, chiar de doare identic. 
15. Poeții mei preferați: N-am. Îmi plac versurile scrise de nepoeți deși pe noptieră am cele 3 kile de poezie publicate  de Mircea Cărtărescu. Consum cu gramul zilnic și tot îmi asigură dureri de cap precum supradoza. 
16. Eroul meu preferat: Fratele mai mare care manifestă toleranță maximă față de fratele cel mic. 
17. Eroina mea preferată: Femeia care nu se sacrifică printre cratițe, aspiratoare, odrasle și care dintre toate astea își culege cu prioritate timpii Bucuriei. 
18. Compozitorii preferați: N-am. Eu și muzica în viața asta suntem neintersectabile, deși pe fundal YouTube îmi oferă, încă din vară,  Jerusalema. Varianta 10 ore legate. 
19. Pictorii preferați: Îmi plac mult tablourile izbutite de B. cu aparatul foto.  
20. Eroii din viața reală: Doamna B.. Să nu-ți pierzi mințile de câte ori Viața te trântește la podea, ba te și numără de K.O.. Ce victorie mai prețioasă?!
21. Eroinele din istorie: Măriuca dintr-o carte pe care mi-am cumpărat-o în copilărie de la un chioșc și pe care am regăsit-o apoi într-un mausoleu cu ziduri cenușii și ferestre rotunde. 
22. Ce detest cel mai mult: Promisiunile ce dispar în vorbe făr de fapte.
23. Personajele istorice pe care le detest cel mai mult: N-am și-s recunoscătoare Universului că nu m-o cărat în alți timpi și alte istorii. 
24. Fapta militară pe care-o admir cel mai mult: sacrificiul și credința că merită. 
25. Darul natural pe care aș vrea să-l am: ambiție. Nu multă. Oleacă acolo în plus. 
26. Cum aș vrea să mor: netedă. 
27. Starea de spirit actuală: Tristețe. Unui om drag i-o murit un om bun. Te-mbrățișez, Iona!
28. Greșeli care-mi inspiră cea mai multă indulgență: Cele recunoscute.
29. Deviza mea: Cea de azi, stoarce-l pe acum! E  singurul și cel mai bun. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu