luni, 21 decembrie 2020

21 #OAMENI DE FUM

21/31 ➤ Provocarea lunii decembrie, 31 de povești pentru 31 de zile
  • Tot scotocesc printre scrisori virtuale căutând inspirație pentru proiectul acesta special. Cum nu-i vreme pentru cuvinte noi, le scot de la naftalină pe cele trecute. Textul ce urmează l-am scris în 2008 unui bărbat a cărui dată de naștere o am și eu în buletin. Nu-mi amintesc de-n noaptea respectivă am împărțit, printre altele, și cea mai cruntă beție din viața mea. 


Oameni de fum

Îi frumos locul acesta. Și muzica.

Nichita mă privește din două laturi. Îmi place mai mult colțul din care îi simt și mirosul țigării ce o ține în vârful buzelor.   Mi-s dor în frumusețea versurilor sale "Femeie, spune-mi, dacă am să te întâlnesc într-o zi și am să-ți sărut talpa piciorului nu-i așa că după aceea o să șchiopătezi puțin de teamă să nu-mi strivești sărutul?". Îi răspund lui Nichita  la temere că-i zadarnică. Femeile de aci fie șchiopatează din cauza alcoolului, fie peste lungimea celor 10 centimetri de toc sărutul îi protejat veșnic.

Din oameni iese fum și intră spumă. Mult fum. Multă spumă. Mă-ntreb de nu cumva au conducte prin care se scurge tot ce intră și le hrănește rădăcinile făcându-i prizonierii locului.
Ei scot fum. Ne imaginez pe funia din fumugeria bunicii unde slanele puse la afumat se scurg in secunde, slanele sau oasele, după caz.

Spuma ce intră îi înrădăcinează. Fumul ce iese îi înalță.

Am văzut și femei de două luate câte două. Nu asta mi-o rămas pe retină, oamenii fără mască îs frumoși oricum, ci privirile celorlalți ca la circ. Nu-mi place circul. Nu-mi plac măștile. Și nu ca la circ privitu, ci ca pe gaura cheii.

Vorba din popor zice "nu beau, nu fumez, dar suma viciilor este constantă".
Cum s-ar traduce asta? Dacă nu beau, nu fumez, fac altceva așa încât cumulat să ajung la dimensiunea alcoolului și a țigărilor consumate de cel de lângă mine? De el renunță la țigară va crește un alt viciu așa încât nivelul sumei sale să fie cel anterior? Adică, cum dracu se echivalează? Cât sex tre să fac să am suma egală cu cel care fumează trei pachete de țigări și bea șase beri? Cred că timpul e unitatea de măsură corectă, deși subiectivă. Dacă o persoană face asta în 5 ore fac sex 5 ore, da' dacă o alta lichidează aceeași măsură în două zile?!

Viciul  e orice dependență (poate imorală, nesănătoasă, ilegală) de ceva și nu doar de  cei trei sfinți: alcoolul, sexul, țigara. Cum ar zice artistu: "Că strângi timbre, sau că tragi pe nas, / Că nu poți fără femei, sau că pui ierburi în atlas./ Poți să le spui oricum, eu le numesc vicii. / Atâta timp cât cantitatea îți provoacă delicii."

Îs dependentă de nimic. Aș aștepta etern, eventual cu mâinile încrucișate pe chept, să-mi pice para mălăiață...

Mai am un singur gând. Cum am arăta după  sevrajul viciilor constante or ba?Zdrobiți? Luminoși? Albi or negri?
Rezultatul ar fi ca și fără de aste rele inima tot fumurie ne crește.

Hai, noroc!
 


__________________

În arhiva seriei:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu