miercuri, 30 decembrie 2020

30 # BISCUIȚI CU USTUROI

30/31 ➤ Provocarea lunii decembrie, 31 de povești pentru 31 de zile.

Când am testat din catalogul Patiseria de acasă biscuiții cu ceapă - AICI rețeta arhivată- i-am mutat pe lista experimentelor și pe cei cu usturoi. Cum de Crăciun n-am pregătit nimic și mi-am ospețit musafirii exact cu nimic, pe 28 parcă aș fi gustat ceva nou. Atât i-am gustat că până seară mai că nu mai fură. 


Ingrediente pentru 35 de biscuiți (5 centimetri), aproximativ 750 de grame:
- 300 grame cartofi curățați
- 4 căței de usturoi (15 grame)
- 100 grame unt moale
- 5 grame sare (1 linguriță)
- 5 grame piper (1 linguriță)
- 400 grame făină
- 10 grame praf de copt (1 plic)
- 100 grame lapte dacă este nevoie
- în plus: 1 gălbenuș, mix de semințe

Preparare biscuiți cu usturoi, cartofi și semințe:

- Am tăiat cartoful cubulețe cât de mici și l-am pus la fiert împreună cu usturoiul curățat. Apă doar cât să-i acopere fu. 
- Cât au fiert cartofii am amestecat într-un bol mai mare: făina, praful de copt, sarea, piperul. 
- Când s-au înmuiat cartofii, i-am scurs și i-am pasat împreună cu untul. 
- I-am adăugat peste făină și celelalte ingrediente uscate. Am amestecat ușor cu mâna și rapid am obținut un aluat omogen, nelipicios, neted. Dacă aș fi obținut o compoziție sfărâmicioasă, exact cum prevedea sursa, aș fi adăugat treptat lapte până rezulta un aluat omogen. 
-Am înfăinat un blat de lucru și am întins jumătate din aluat într-o foaie cu grosimea de 1 centimetru. Am folosit un sucitor. Este un aluat care se lucrează foarte ușor. Este pufos, se întinde bine și nu se lipește. 


- Am decupat cu forma de 5 centimetri biscuiți.
- I-am uns cu 1 gălbenuș amestecat cu o linguriță de lapte și i-am presărat cu semințe. A doua tavă am lăsat-o simplă. 


- I-am așezat cu distanță de un deget între ei pe tava de copt acoperită cu hârtie cerată.
- În cuptorul preîncins am copt biscuiții până s-au rumenit ușor. A durat 30 de minute în cuptorul meu care încălzește cum vrea el. În rețeta originală erau 12 minute. 


- I-am scos la răcorit pe un grătar și am copt cea de a doua tavă (plină doar pe jumătate) cu biscuiți făr de semințe. 


ALTE MENȚIUNI
  • În carte probabil au fost decupați dintr-o foaie mult mai groasă de-au rezultat 12 - 15 bucăți la 6 centimetri.
  • Am găsit la Unicarm, n-am fost atentă de la ce brand, mix de semințe: in, floarea-soarelui, dovleac pe care l-am completat cu semințe de susan. 
  • Presupun că n-am scurs bine cartofii de apa în care au fiert pentru că, după ce i-am pasat și amestecat cu făină,  nu mai fu nevoie să adaug deloc lapte pentru a omogeniza compoziția. 100 grame de lapte sunt în rețeta originală și se adaugă la sfârșit. Făina mea fu tip 550. 
  • Am scăpat ceva mai mult piper, am avut alb, și biscuiții au ieșit ușor iuți, ceea ce mi-o plăcut grozav deși eu nu sunt fanul condimentelor de niciun fel. Data viitoare cred c-am să completez și usturoiul cu praf. 
  • Repet ce-am mai scris:  11 - 12 minute e timpul de coacere în rețeta originală. La mine fură gata abia după 30 de minute la 230 de grade Celsius. 
  • Am copt două tăvi din 850 grame de aluat și cât prima tavă a fost în cuptor, cea de a doua a așteptat la temperatura camerei. 
  • Mi-am propus să-i testez și cu alte piureuri (conopidă, dovleac) întotdeauna îmi rămâne câte o porție de la cină. Voi reveni dară. Mai vreau și varianta cu semințe în aluat. 
  • Aparatul nu-mi mai focalizează secțiuni, dar biscuitul crește frumos și își formează exact ca la pâine straturile. 
  • O parte din biscuiți i-am copt simpli, făr de gălbenuș și semințe. Inițial mi-am spus că semințele doar i-au făcut mai arătoși, dar după răcire cei simpli parcă au mai pierdut din savoare. 
  • Se recomandă servirea lor în stare caldă. Spre deosebire de alte aluaturi la care gustul prafului de copt este foarte pronunțat când produsul este cald, eu la biscuiții aceștia nu l-am identificat. Oricum au fost gustoși atât calzi cât și reci. Cei care au rămas pentru a doua zi nu mi s-au mai părut din aceeași rețetă grozavă. 
  • Este o rețetă extrem de ușor de pregătit. De cartofii sunt tăiați cubulețe, cât se pregătesc celelalte ingrediente și tava pentru copt, se fierb imediat. Eu în piureul fierbinte am adăugat făina. 
  • Ca și în cazul biscuiților cu ceapă și aceasta este o variantă pe care o recomand din toată inima pentru o primă testare. Apoi gusturile nu se mai discută. Și catalogul Patiseria de acasă îl laud. Am pregătit deja zeci de rețete în cei doi ani de când l-am primit. Mă cam încurcă faptul că unitatea de măsură este cana, dar m-am obișnuit să adaug ingredientele treptat, atât cât este nevoie, făr de a respecta musai rețeta originală. 

Doi este foarte fericit ori de câte ori se pornește cuptorul. Slavă Cerului că nu se încălzește pe cât ar trebui! E suficient că-s toți (pisoii) perpeliți din săriturile pe plita încinsă a sobei.


 
__________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu