luni, 14 decembrie 2020

14 #TORT CU DOVLEAC

14/31 ➤ Provocarea lunii decembrie, 31 de povești pentru 31 de zile.

De 6 decembrie (onomastica pruncului Nicolae) am decis să pregătesc un dar dulce și pentru un prieten aniversat pe 10. Cum toate torturile anului au fost cu ciocolată, mi-am dorit unul diferit. Am ales tortul cu morcovi al Beatriciei (ACESTA) pentru că este unul dintre preferatele mele. M-am sucit pe dovleac doar pentru că-l aveam copt când am pregătit rețeta. Pentru tortul copilului cu Pantera Roz n-am mai găsit cele câteva clipe necesare pozelor, atât de bine m-am organizat iară. Abia aștept sfârșirea anului acesta aflat doar sub demonstrația lui de ce să fie ușor când poate fi greu.


Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 26 centimetri, care a avut 2.7 kilograme

  • Pentru blat
- 6 ouă
- 300 grame zahăr brun
- 300 grame ulei
- 350 grame piure de dovleac copt
- 370 grame făină
- 270 grame miez de nucă
- 6 grame praf de copt
- 6 grame bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță sare
- 2 lingurițe scorțișoară
- 1/2 linguriță nucșoară
- vanilie, coajă de lămâie și portocală

  • Pentru cremă
- 850 grame cremă de brânză Philadelphia
- 75 grame zahăr pudră
- 175 grame smântână pentru frișcă
  • Pentru decorare: fulgi de caramel, fondant portocaliu, bufnițe din zahăr.

.


PREPARARE TORT CU DOVLEAC ȘI BRÂNZĂ

  • Eu am copt două blaturi pe care le-am tăiat în două pe orizontală obținând astfel cele patru bucăți pentru tort. Beatricia  a copt unul singur și l-a tăiat în 3 straturi mai groase.

  • 3 ouă, 150 de zahăr și vanilie le-am bătut 5 minute cu mixerul la viteză mare. 
  • Am încorporat 150 grame de ulei folosind o viteză mică. 
  • Am adăugat dovleacul piure (175 grame) și ingredientele uscate (scorțișoară 1 linguriță, 1/2 linguriță sare, coajă de lămâie și portocală, nucșoară, 3 grame bicarbonat, 3 grame praf de copt, 185 grame făină, 135 grame miez de nucă măcinat - e de preferat să fie dinainte amestecate într-un bol separat) și am omogenizat amestecul tot cu ajutorul mixerului pornit pe viteză mică. Se amestecă scurt până când sunt încorporate toate ingredientele. Se obține după o îndelungă omogenizare un blat dens și nu unul pufos. 
  • Am turnat compoziția în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. 
  • În cuptorul preîncălzit am copt blatul 40 de minute la 190 de grade până a trecut testul scobitorii. Beatricia recomandă, de se coace prea repede capacul, acoperirea acestuia cu hârtie de copt. Ea a copt un singur blat în 60 de minute la 180 de grade. 
  • După coacere, l-am lăsat 10 minute în formă și l-am scos pe un grătar.
  • Abia după ce s-a răcit bine, după câteva ore, l-am tăiat în două.
  • La fel am procedat și cu al doilea blat din jumătatea rămasă a ingredientelor. 
  • Pentru cremă am mixat brânza cu zahărul pudră și am adăugat smântâna pentru frișcă. Eu n-am folosit vanilie la cremă. 
  • Pentru asamblat tortul am întins pe primul blat 250 grame cremă, l-am adăugat peste cremă pe al doilea blat, iară 250 grame cremă, iară blat, cremă.
  • Pe ultimul blat, numărul 4,  am adăugat toată crema rămasă, 350 de grame. Am folosit-o pentru a îmbrăca și lateralele fără să insist a acoperi marginile blaturilor. 
  • Pentru decor am folosit fulgi caramel, fondant, bufnițe. 
  • Înainte de a fi servit e recomandat să șadă o noapte la frigider sau măcar câteva ore. 
  • Se porționează foarte ușor cu un cuțit bine ascuțit și cu lama lată trecută prin apă caldă. Deși feliile nu au groase, au avut stabilitate pentru a rămâne la verticală. 


ALTE MENȚIUNI

  • Este un tort minunat, care se pregătește și decorează mult mai ușor și rapid decât toate celelalte. 
  • Nucile pentru blat se taie grosier. Eu le-am măcinat căci bunica nu le poate mânca altfel. Între timp a renunțat cu totul la dulciuri și mi-o părut rău pentru textura pe care ar fi asigurat-o bucățile de nucă. 
  • Am redus cantitatea de zahăr la blat și la cremă față de rețeta originală. Tortul a fost mediu de dulce. La blat din 400 de grame am folosit 300. La cremă din 5 linguri am adăugat 70 de grame zahăr pudră. 
  • Am făcut un sirop cu zahăr ars și am umezit foarte puțin blaturile. N-aș zice că recomand. Au fost mult mai greu de manevrat și-n textura și aroma finale n-a avut niciun efect spectaculos.
  • Blaturile sunt foarte fragile. Îmi amintesc că am stricat unul în laborator doar încercând să-l manevrez făr de suport. 
  • Secțiunea am păstra-o vreo săptămână prin frigider până am reușit s-o pozez. S-a păstrat foarte bine, s-au evaporat mult aromele, dar gustul a fost în continuare delicios. Mă gândesc să-l coc sub formă de prăjitură cu câteva zile înainte de Crăciun. 
  • Am folosit pentru cremă jumătate de cantitate mascarpone, jumătate brânză (crema de brânză făr de adaosuri marca Kaufland) și foarte puțin zahăr. A fost o cremă ușor fadă, care a echilibrat extrem de bine blaturile foarte condimentate. 
  • Bufnițele din zahăr le-am găsit în magazinul de suprastocuri, din păcate lichidat între timp. Fulgii de caramel sunt de la supermarket de la raionul de esențe. 
  • Dintre cele două variante, morcovul rămâne în continuare preferatul meu. 


- La mulți ani, Gaspar, omule enciclopedie! Îți sunt recunoscătoare că ne ești încă prieten de nădejde. 

Sărbătoritul meu nu se numește Gaspar. Oma, care are 96 de ani, așa-și amintește și atunci așa l-am botezat cu toții recent.  


În arhiva seriei:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu