luni, 17 decembrie 2018

Cornulețe cu nucă și vanilie


Rețeta asta e în așteptare din martie. 
Deh, ăsta fu ritmu pe Zambetania anu ăsta. Două rețete, una-n Paște și alta-n Crăciun! Mai am de atunci restant un cozonac cu de toate, poate oi ajunge cu el de Paștele ălălaltu'. 

Este o rețetă foarte cunoscută în zona de-s amu. Am auzit de ea la muncă ș-am fost uimită să descopăr că este atât de comună. Pentru blog am pregătit varianta doamnei Laurei Laurențiu, ACEASTA. Cea din laborator diferă foarte puțin, nimic semnificativ în gustul final. 

Pe Zambetania am ajuns întâi cu versiunea cocos, pe care am modificat-o în martie pentru făr de carne-ouă-lapte. ACI arhivată rețeta. 




Pentru 650 grame de cornulețe  am pornit cu:

  • 250 grame făină
  • 100 grame miez de nucă prăjit și măcinat
  • 200 grame unt moale, nu-i musai 80% grăsime
  • 80 grame zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • extract vanilie
  • sare
  • 150 grame zahăr pudră pentru tăvălit cornulețele 

Facerea:

  1. Untul moale l-am spumat cu zahărul și sarea.
  2. Am adăugat gălbenușurile continuând mixarea. În laborator aluatul e făr de ouă.
  3. Peste compoziția aceasta am adăugat făina, nuca și la sfârșit aroma. G., sigur că merg de la-nceput toate-mpreunate. Eu evit astfel să mă trezesc cu bucăți întregi de unt în aluatul final.  
  4. Se obține un aluat moale, care se înfoliază și se lasă la rece 30 de minute. L-am păstrat și peste noapte, este mai dificil de modelat la început, dar se înmoaie repede de la căldura mâinilor. Doamna Laura Laurențiu l-a copt imediat după facere.
  5. Poate părea migălos de modelat cornulețele, dar nu este. Se întind cilindri de grosimea degetului mic (a unui creion) și se taie bucăți de 5 centimetri. Se subțiază capetele și se așează semilune pe tava acoperită cu hârtie de copt.  Pentru mine, care nu le poci vedea inegale, e simplu să le divid folosind grosimea a patru degete, făr de ăl mare. 
  6. Se coc în cuptorul preîncins la 150 de grade. 12-15 minute scrie doamna Laura Laurențiu. Eu le coc la 180 de grade pân li se auresc ușor marginile.
  7. Se lasă musai la răcorit 5 minute în tava de copt, altfel se rup fiind foarte fragile. 
  8. Se tăvălesc, nu fierbinți, ci după cele 5 minute,  prin zahăr pudră.
  9. Se păstrează în cutii închise. Înțeleg că rezistă și 3 săptămâni. Asta n-am dovedit-o,. Le savurăm imediat căci sunt delicioase. Recomand a se începe cel puțin cu de două ori doza de azi. 
Dintre toate mirosurile din laborator, cel de măcinat nucă prăjită este unul dintre cele mai ispititoare. Să mai zic cum îi ăla de la combinația vanilie-nucă prăjită?! Mi-nu-nat!

2019, te aștept cu nădejde multă! Mai sărac ca 2018 nu poți fi pentru blog. Mă rog, sper să nu existe primul an, după cei 9 duși, în care bilanțul să sune: zero rețete. 

La mulți ani, frate-miu! N-aș fi știut nicicând că fratele mai mic poate deveni ăl mai înțelept, ăl mai darnic și ăl mai special de nu ne(m)-ai fi ales. Tare mulțumesc!

2 comentarii:

  1. Am vazut si varianta cu fistic, asta am si eu in plan pentru Craciun, se fac repede si se consuma si mai repede. Va imbratisez! G

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am auzit de fistic, mă gândisem la migdale, ce idee grozavă fisticu! Spor! Ne-auzim cu urările :)

      Ștergere