miercuri, 19 octombrie 2022

CIOCOLATĂ ALBĂ DE CASĂ


Cât bucătăria-mi este cucerită de Făuritorul de grozăvii din fondant  pentru brioșe Halloween, să mai fac o-ncercare de resuscitare a blogului. 

Pentru trei pachete de dăruit în vacanța lui octombrie,  mi-am propus să folosesc doar dintre ingredientele ce le am în casă. Soluția se numește post financiar ș-o iubesc.  Primele două liniuțe pe listă au fost ciocolata de casă albă și cea neagră. Cumpărând doar făină de migdale și unt am izbutit să încropesc cinci produse.  Am adăugat și sărățele dulcegăriilor, prea sunt grozave.  Am fost aproape mândră de performanța finală. Aproape pentru că  a patra oară consecutiv am ratat macaronșii cu cacao.  Drept să zic, crăpați și făr de picioruș,   îmi par mai interesanți decât ăia perfecții. 

Am pornit de la rețeta ACEASTA de ciocolată albă cu trandafiri și fistic. Am modificat-o  în funcție de ingredientele și  cantitățile disponibile în cămara mea. 



Ingrediente pentru 600 grame ciocolată albă decorată

  • 100 grame zahăr
  • 25 grame zahăr vanilat
  • 75 grame apă
  • 100 grame unt 82% grăsime
  • 2 grame sare
  • 60 grame bombonele pentru decor 

Preparare ciocolată albă de casă

1. Se începe cu pregătirea formelor în care se va monta ciocolata. Se recomandă o tavă pătrată cu latura de 23 centimetri a fi tapetată cu hârtie de copt sau folie alimentară. Eu am uns cu unt moale o formă din silicon cu 6 minigugulufi și o formă pentru copt cele mai pitice brioșe. Am fost atentă să ung bine formele.  

2. Într-o cratiță cu fund dublu am cântărit zahărul și am adăugat apa. Pe foc mic se fierbe siropul până ajunge la 115 grade Celsius sau 10 minute din momentul primului clocot. 

3. Am oprit focul și în siropul fierbinte am adăugat untul și sarea. Am amestecat până la topirea untului. 

4. Am adăugat în ploaie, amestecând energic, laptele praf cernut. Pentru că oricât m-am străduit n-am putut evita formarea cocoloașelor de lapte praf, am  folosit blenderul de mână pentru a omogeniza compoziția. S-a transformat repede într-o ciocolată moale, foarte fină și extrem de cremoasă. 


5. Am turnat ciocolata în formele deja pregătite la pasul 1. 


6. Am decorat ciocolata cu bombonele roz și albastre. Le-am presat ușor pentru a se lipi de ciocolată. 



7. După ce compoziția s-a răcit, am lăsat peste noapte formele în frigider. 

8. A doua zi deși am avut mari emoții, ciocolata a ieșit cu ușurință din forma de silicon. Pentru forma din metal m-am folosit de o linguriță. 



ALTE MENȚIUNI

  • La ciocolata de casă nu se folosește lapte praf pentru bebeluși sau din cel cu zahăr în compoziție. Eu am avut Rarăul. 
  • Andreea în rețeta originală folosise 200 grame de fistic, pe care le-o adăugat în ciocolată înainte de montarea în formă.
  • Pentru a împiedica formarea de cocoloașe, la sursă laptele praf era încorporat în sirop cu mixerul. 
  • Ciocolata a avut o textură moale. Se observă în cele două poze cu secțiunea. De aș fi montat-o într-o tavă, probabil mi-ar fi fost mai greu s-o porționez astfel. Pentru că aveam nevoie de timp pentru a umple formele, fără ca ciocolata să se întărească rapid,  nu am fiert siropul cât era recomandat. N-am avut reclamații. 
  • Inițial mi-o părut rău că am folosit pentru decorare elemente din zahăr. Am adunat foarte multe și nu mai știu pe ce să le consum. Mă gândeam că am suplimentat aiurea zahărul. Decorul tare și ciocolata moale au creat o combinație mult mai potrivită decât aș fi pariat. Unele perluțe erau umplute cu ciocolată neagră. 
  • Ciocolata guguluf a fost prea mare în raport cu celelalte produse din pachet, așa că am tăiat-o în 5 și am așezat-o în forme de hârtie pentru bomboane (chese). 
  • La sursă se pomenește că la temperatura camerei, bine acoperită, ciocolata rezistă 2 săptămâni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu