La ciocolata albă de casă - AICI - povesteam că a fost prima într-un pachet dăruit oamenilor dragi ale căror praguri le-am călcat în vacanța din octombrie.
Ciocolata albă a făcut pereche cu cea neagră, iară biscuiții cu alune i-am alăturat unora cu fulgi de cocos. Pentru că nu mai știam ce formă să folosesc (darul a conținut 5 dulciuri plus sărățele) am modelat biscuiții în forma de scoică pentru madeleine. O am de vreo 3 ani de la Kaufland și e prima dată când o utilizez sub presiunea lui Fumio Sasaki. Expertul în minimalism recomandă în Adio, lucruri! (am scris ACI) ca obiectele care nu sunt folosite un an de zile să fie eliminate. Nici nu-mi ajung 365 de zile pentru câte forme și tăvițe am dosite, dar mă strădui să le scot spre lumină.
Ingrediente pentru 600 grame biscuiți:
- 200 grame unt (82% grăsime) la temperatura camerei
- 25 grame zahăr vanilat
- 100 grame zahăr brun
- 2 gălbenușuri
- 250 de grame de făină
- 100 grame alune prăjite și măcinate
- 3 grame sare
Preparare biscuiți cu alune
1. Untul moale tăiat cubulețe, făina cernută împreună cu sarea, alunele măcinate, zahărul brun și cel vanilat, cele 2 gălbenușuri se pun într-un bol. Se frământă scurt cu mixerul cât să se omogenizeze. Frământarea se poate face și cu mâna, tot rapid, făr de exces.
2. Am răsturnat aluatul moale pe o folie și l-am împachetat. 30 de minute l-am lăsat la frigider. Biscuiții se pot forma și imediat. Dacă aluatul s-a întărit mult după ce a stat la rece, se va înmuia repede de la căldura mâinilor.
3. După jumătate de oră, când se scoate aluatul de la rece, se aprinde cuptorul la 175 de grade Celsius.
4. Se taie sau se rup bucăți din aluat. Am observat că am nevoie de 10 grame pentru a umple fiecare scoică și am împărțit tot aluatul astfel.
5.Biscuiții i-am copt timp de 15 minute, la 175 de grade, până s-au rumenit.
6. După coacere am lăsat biscuiții 5 minute să se răcorească în formă, apoi i-am scos și am continuat formarea și coacerea până am terminat aluatul. Deși pare complicat, mi-a plăcut foarte mult să-i modelez. Sigur, asta nu-nseamnă că nu-mi caut încă o formă identică.
ALTE MENȚIUNI
- Aluatul de astăzi l-am modelat mai întâi sub formă de cornulețe tăvălite prin zahăr pudră. Când s-o ivit ocazia de a repeta rețeta, mi-am testat damblaua de a încorpora zahărul în aluat și a renunța la cel exterior suplimentar. Biscuiții au ieșit mai puțin fragezi decât cornulețele, tot dulci pentru gusturile mele, dar delicioși datorită combinației perfecte alune - zahăr brun.
- AICI cornulețele de la care am pornit înlocuind cocosul cu alune.
- Deși o trecut o lună de la întâlnirea cu Adio, lucruri!, încă-s sub mirajul minimalismului. Întregul cadou l-am gândit cu scopul de a consuma cât mai multe dintre ingredientele ce le am deja prin casă. De aceea am folosit doar 100 grame unt 82% grăsime (pe care l-am cumpărat) și 80 grame untură (căpătată de la mama).
- Am folosit zahăr brun, și ăla căpătat (bogdaproste. G.!), pentru că ador aroma sa în dulcegării. S-o lipit perfect de alune.
- Se pregătesc atât de repede și de ușor, sunt atât de surprinzători, încât își merită pe deplin eticheta rețetei de colecție.
- De la același aluat de cornulețe, anul trecut am făcut biscuiți cu iaurt, alune și ciocolată. AICI rețeta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu