- (5/5) Săptămâna aceasta pe Zambetania au fost 5 rețete de brioșe, după tortul publicat în 5 episoade.
Tot căutând în catalogul Patiseria de acasă o nouă rețetă de brioșe m-am oprit la cele cu mălai. Am mai folosit în urmă cu niște ani mălaiul pentru brioșe de post, AICI rețeta, și-mi amintesc că, deși au fost minunate și le-am tot avut în gând, de repetat nu le-am mai repetat.
Ingredientele necesare pentru 27 mini-brioșe (4 centimetri, 30 de grame), în carte erau pentru 8 brioșe cu baza de 6 centimetri:
- 200 grame făină
- 150 grame mălai
- 75 grame zahăr
- 10 grame praf de copt
- 1 linguriță de sare
- 1 ou
- 300 grame lapte
- 65 grame ulei
- extract de vanilie
- coajă de portocală
- fulgi de porumb
- Ca și în cazul celorlalte rețete publicate din Patiseria de acasă, brioșele respectă o singură regulă. Se amestecă separat ingredientele umede de cele uscate și apoi se combină. Într-un bol se amestecă făina, mălaiul, praful de copt, sarea.
- Într-un castron se bate oul cu laptele și uleiul. Eu am adăugat pentru aromă extract de vanilie și coajă de portocale ce trebuia hidratată.
- Peste ingredientele uscate se adaugă cele umede. Se amestecă ușor și puțin, doar cât acestea să se înmoaie.
- Am umplut 3/4 din chesele de brioșe. Deși cresc, nu există riscul de a curge în tavă.
- Le-am presărat cu fulgi de porumb mărunțiți, deși aceștia nu existau în rețeta care m-a inspirat.
- La 200 de grade le-am copt 20 de minute în cuptorul preîncins. La sursă erau 16 - 18 minute. Am introdus o scobitoare în centrul brioșei și când aceasta a ieșit curată brioșele au fost coapte.
- Cât tava cu brioșe a fost la cuptor, compoziția rămasă a așteptat în bucătărie eliberarea formelor.
- După coacere le-am păstrat 5 minute în tava de copt și apoi le-am scos la răcit pe un grătar.
ALTE MENȚIUNI
- Am ales să le fac aromate, de aceea am adăugat vanilie și portocală, deși aceste ingrediente nu existau în carte.
- Când am completat cu fulgii de porumb, care iară nu-s în rețeta originală, m-am gândit doar la aspect. S-au dovedit cu rost pentru când am servit brioșele cu lapte. Mi-au plăcut mult și alături de compot cu vișine, preferatul meu.
- Compoziția a fost mai lichidă decât în cazul celorlalte brioșe ale căror rețete au avut aceeași sursă. Am avut emoții căci nu-mi plac cantitățile de genul 3/4 cană, 1/3 cană și mă gândeam c-am modificat proporțiile cu aproximări. Brioșele coapte au o textură perfectă.
- O parte le-am congelat o săptămână. Au fost, după decongelare, mult mai aromate și mai proaspete decât cele care au rămas trei zile la temperatura bucătăriei.
- Brioșele nu sunt dulci de aceea s-au potrivit și cu brânză, gem sau compot la micul dejun.
- Nouă ne plac foarte mult, sunt pufoase, aromate și diferite de brioșele dulci. Să mai mâncăm niște mămăligă zicea B. și eu eram de acord cu el.
- După brioșele cu gem supranumite turtă dulce, acestea sunt pe locul 2 între preferatele mele dintre cele 5 rețete ale săptămânii ce astăzi se încheie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu