joi, 20 februarie 2020

BRIOȘE CAPPUCCINO



  • (4/5) Săptămâna aceasta pe Zambetania vor fi 5 rețete de brioșe, după tortul publicat în 5 episoade (ĂSTA). 
Ca și alte două rețete ale seriei publicate deja,  brioșele Cappuccino au fost inspirate de catalogul Patiseria de acasă.  Am făcut ceva modificări pe care le pomenesc la final. 



Ingrediente pentru 16 brioșe (baza 5 centimetri, 70 de grame/buc.), cantități recomandate în carte pentru 14 brioșe de 6 centimetri:
  • Inimile din cremă de brânză
- 120 grame brânză de vaci grasă
- 20 grame zahăr
- 2 grame capucino (1/2 linguriță)
- extract de vanilie
- 50 grame ciocolată neagră topită
- 1 gălbenuș
  • Brioșe
- 400 grame făină
- 150 grame zahăr
- 12 grame praf de copt (2 lingurițe jumătate )
- 3 grame scorțișoară (1 linguriță)
- un praf de sare
- 10 grame capucino (dintr-un plic de 12.5 grame am pus jumătate de linguriță la cremă și restul la aluatul de brioșe)
- 100 grame unt topit
- 300 grame lapte
-1 ou + 1 albuș
- extract de vanilie
- 50 grame fulgi de ciocolată pentru decor

PREPARARE BRIOȘE CAPPUCCINO
  • Am pornit cu pregătirea cremei.  Am combinat toate ingredientele. Pentru o cremă mai fină ar fi fost grozav de le blenduream.
  • Pentru brioșe am combinat toate ingredientele uscate, făr de cafea și fulgi. Într-un alt vas am amestecat ingredientele umede și capucino. Peste compoziția lichidă am adăugat solidele și după ce am amestecat doar cât să le umezesc m-am oprit. Am obținut un aluat gros pe care abia am reușit să-l omogenizez cu telul. 
  • Am pus o lingură de compoziție în hârtia pentru brioșe, apoi o linguriță de cremă și iară o lingură de aluat cu care am acoperit crema.  
  • Am presărat fulgi de ciocolată. 
  • Le-am copt la 190 de grade în cuptorul preîncins timp de 25 - 30 minute (17 - 20 minute sunt recomandate la sursă).
  • Cât tava a fost la cuptor, restul de aluat a stat în bucătărie. 
  • După ce scobitoarea înfiptă în marginile brioșei a ieșit curată și am scos prăjituricile de la cuptor le-am lăsat 5 minute în formă pentru a se răcori și apoi le-am pus pe un grătar spre răcire. 

ALTE MENȚIUNI
  • Noi nu suntem consumatori de cafea, dar nu refuzăm niciodată un desert care să o conțină. Brioșele acestea n-au prea avut gust de capucino. Am și uitat să adaug esență de cafea, deși aveam.
  • În rețeta originală ingredientele pentru cremă erau blendurite și crema era servită separat. Mi s-a părut prea puțină pentru atâtea brioșe mari, i-am adăugat un gălbenuș și am copt-o.
  • La sursă fulgii de ciocolată erau încorporați în aluat. Eu am avut prea puțini pentru a respecta pasul acesta, dar s-a simțit că-i lipseau și din interior. 
  • O parte le-am congelat o săptămână (cartea zice că termenul limită pentru îngheț este 30 de zile). Parcă li s-au intensificat aromele după decongelare. Crema este foarte gustoasă, cum n-am observat când le-am copt. 
  • Pentru iubitori de cafea probabil le refac cu nes și cafea măcinată pentru un gust mai intens.
  • Sunt potrivite pentru a fi servite cu lapte, cafea. Eu tot cu niște compot de vișine le-am   preferat la micul dejun. 

CELELALTE EPISOADE ALE SĂPTĂMÂNII
  • Brioșele cu iaurt și cremă de ciocolată albă sunt ACI.
  • Cele cu lapte și fructe de pădure sunt ASTEA.
  • Preferatele mele cu gem sunt în arhivă AICI.
  • Brioșele cu mălai sunt programate pentru mâine să încheie seria.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu