miercuri, 19 februarie 2020

BRIOȘE CU LAPTE ȘI DULCEAȚĂ


  • (3/5) Săptămâna aceasta pe Zambetania vor fi 5 rețete de brioșe, după tortul publicat în 5 episoade (ĂSTA). 
Încurajată de succesul rețetei publicate ieri, reușită în sensul c-am rămas repede cu zero brioșe de la un stoc inițial de 29 bucăți, mi-am zis să mai risc cu testarea și a altei rețete din catalogul Patiseria de acasă. Bine-am făcut!


Ingrediente pentru 18 mini-brioșe (cu baza de 4 centimetri, 60 grame/buc.) pornind de la cantitățile recomandate la sursă pentru 10 brioșe cu baza de 6:
  • 1 ou
  • 150 grame zahăr
  • 150 grame lapte 
  • 85 grame ulei
  • 350 grame făină
  • 10 grame praf de copt
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță scorțișoară 
  • 1/2 linguriță sare
  • extract de vanilie
  • 150 grame căpșuni din dulceață / gem
Pentru topping:
  • 75 grame unt
  • 75 grame zahăr 
  • 1 linguriță scorțișoară
PREPARARE BRIOȘE CU LAPTE ȘI DULCEAȚĂ
  • Într-un castron am amestecat oul cu zahărul, laptele, extractul de vanilie și uleiul. 
  • Într-un bol mai mare am combinat ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt, scorțișoara, nucșoara. 
  • Peste pulberi am adăugat ingredientele lichide și am amestecat cu telul doar cât să le umezesc pe primele. Se obține un aluat gros. 
  • Am pus o jumătate de lingură din compoziție în hârtia specială pentru brioșe. Am așezat în centru câte o căpșună din dulceață și am acoperit-o cu o lingură de aluat. Brioșele nu cresc foarte mult în timpul coacerii, motiv pentru care aproape am umplut forma deși în carte se recomanda  2/3. 
  • În cuptorul preîncins le-am copt 30 de minute la 180 de grade. Sursa cerea 20 - 25 de minute la 175 de grade. Pentru a verifica de sunt coapte, am înfipt o scobitoare în marginea brioșei pentru a nu nimeri dulceața. Dacă scobitoarea a ieșit curată, brioșele au fost coapte. Restul de compoziție a așteptat în bucătărie eliberarea formei. 
  • Am topit untul pentru topping și într-un bol am amestecat zahărul cu scorțișoara. Brioșelor fierbinți le-am înmuiat capacul în untul topit și apoi l-am tăvălit prin zahăr. 

ALTE MENȚIUNI
  • La sursă se recomandă consumarea lor când sunt calde. Eu o parte le-am congelat o săptămână. Le-am decongelat în frigider, unde le-am lăsat peste noapte. Sunt extrem de aromate, de le-aș fi încălzit aș fi jurat că abia sunt pregătite.  
  • Se pregătesc atât de repede încât sigur voi apela la această rețeta pentru noi variante. Mi-ar plăcea cu mere. 
  • Mi-au amintit de gustul turtei dulci cu umplutură de gem. Și dintre toate cele 5 rețete de brioșe ale săptămânii, aceasta este preferata mea. 
  • Sunt foarte aromate, cu interior pufos și crustă dulce.
  • Eu am ales să folosesc căpșunele din dulceață și nu gem cum era în varianta originală pentru că dulceața o rămas cam lichidă și siropul îl bem diluat cu apă.  AICI în arhivă rețeta pentru dulceața de căpșuni.   
  • Cred că le voi reface cu zahăr brun doar pentru gustul specific acestuia. 

Celelalte episoade ale săptămânii:
  1. Brioșe cu iaurt și cremă de ciocolată albă
  2. Brioșe cu fructe de pădure

2 comentarii:

  1. Ce proiect fain si dulce ai inceput ♥♥♥
    Daca saptamana trecuta a fost tort si saptamana asta briose, saptamana viitoare va fi cu placinte? :D Astept rabdatoare si saptamana cu inghetata :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă gândisem la înghețată ca la un proiect în 5 episoade, dar e o idee minunată. Săptămâna viitoare e despre cărți, căci nu fu loc pentru ele într-o lună întreagă.

      Ștergere