marți, 18 februarie 2020

BRIOȘE CU FRUCTE DE PĂDURE


  • (2/5) Săptămâna aceasta pe Zambetania vor fi doar rețete de brioșe, după tortul publicat în 5 episoade (ĂSTA). 
Povesteam ieri, AICI,  în primul episod, că îmi doresc pentru brioșele cu iaurt varianta cu fructe de pădure. 



Pân la urmă mi-am zis c-or mai exista și alte rețete și că-i motivul optim să le testez. În catalogul Patiseria de acasă am găsit exact ce căutam.


Deși ingredientele sunt identice rețetei anterioare și cantitățile lor diferă foarte puțin (mai puține ouă, mai multă smântână), doar schimbând modul de preparare am obținut o textură diferită. Eu altă explicație n-am pentru a justifica modificările, asta nu înseamnă că nu există. 


De la sursă am pornit cu ingredientele pentru 15 brioșe (6 centimetri baza formei) și am obținut 29 de bucăți de 4 centimetri. 

Ingredientele pentru mini-brioșe cu iaurt și fructe de pădure sunt:
- 2 ouă
- 300 grame iaurt 10% grăsime
- 125 grame ulei
- 400 grame făină
- 200 grame zahăr
- 200 grame fructe de pădure (congelate am avut)
- 3 grame praf de copt (jumătate de linguriță)
- 3 grame bicarbonat de sodiu (jumătate de linguriță)
- un praf de sare
- extract de vanilie 

Preparare brioșe cu iaurt și fructe de pădure:

  1. Am bătut ușor ouăle. Am folosit mixerul, dar era mai simplu c-un tel. Apoi am adăugat peste ouă uleiul, iaurtul și extractul de vanilie Bourbon de la Dr Oetker și le-am mixat obținând o compoziție omogenă, adică am amestecat ingredientele umede într-un bol. 
  2. Separat am combinat într-un vas ingredientele uscate. Recomandat unul mai mare. La final am adăugat peste acestea fructele de pădure congelate și am amestecat ușor. 
  3. Vasul meu cu ingrediente uscate a fost prea mic pentru a le adăuga pe lichide, drept care am procedat invers. Peste compoziția mixată am adăugat făina amestecată cu zahărul, sarea, bicarbonatul, praful de copt și fructele de pădure. Am mixat puțin, doar cât să se încorporeze. Am obținut un aluat gros, ca cel de gogoși ș-am fost convinsă că-i o rețetă ratată. 
  4. În formele de brioșe am umplut hârtiile speciale cu aluat turnat cu lingura. 
  5. Am copt brioșele 25 - 30  de minute la 200 de grade în cuptorul preîncins. În carte scria 20 de minute pentru coacere. Le-am verificat cu scobitoarea introdusă în centrul brioșei. Când aceasta a ieșit curată, brioșele erau coapte. 
  • Cât o tavă de brioșe era la copt, restul compoziției a stat în bucătărie la 20 de grade. 


ALTE MENȚIUNI
  • Se pregătesc extrem de repede. Sunt foarte gustoase și în varianta înlocuirii iaurtului cu smântână. În rețeta originală nici nu exista iaurt, doar smântână.
  • Chiar dacă au ieșit foarte bune, voi mai reduce din cantitatea de făină pentru a obține o compoziție ușor curgătoare. 
  • Nu știu cum se păstrează prospețimea lor, noi le-am terminat în câteva ore.
  • Brioșele sunt mai puțin umede decât cele de ieri și mai pufoase.  Cu siguranță le voi reface și-n alte variante, prima pe listă e cea cu dulceață de căpșuni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu