luni, 17 februarie 2020

BRIOȘE CU IAURT ȘI CREMĂ DE CIOCOLATĂ ALBĂ


  • (1/5) Săptămâna aceasta pe Zambetania vor fi 5 rețete de brioșe, după tortul publicat în 5 episoade. 
- Maria, pentru ziua mea care este mâine,  îmi poți face niște brioșe? Cele colorate de la ziua copiilor au fost foarte gustoase. Aveau blat negru și erau simple.
- Să mă uit pe blog că nu știu despre ce vorbești. Sunt varză căci de-o săptămână trudesc la un tort.


Le-am găsit AICI. Erau cu fructe din grădină și blat alb.  Le-am făcut aproape la fel. Ce a fost diferit? Mi-au lipsit firește căpșunele proaspete și am reușit în cremă să nu mai scap tot colorantul. Rescriu rețeta pentru că e una care-mi place grozav. Brioșele rămân proaspete mai multe zile, nu fu cazul aci, s-au consumat în câteva ore toate,  sunt ușor umede și sunt mai dense decât cele doar pufoase. 

Ingrediente pentru 21 de brioșe (65 de grame/buc.), formele pentru copt au baza de 5 centimetri:
  • 4 ouă
  • 140 grame zahăr
  • 140 grame ulei
  • 140 grame iaurt 10% grăsime
  • 285 grame făină
  • 7 grame praf de copt
  • un praf de sare
  • vanilină, coajă de portocale
Pentru crema de ciocolată albă:
  • 300 grame de ciocolată albă
  • 300 grame de frișcă lichidă
  • colorant
  • bombonele colorate și fondant decupat pentru decor

PREPARARE BRIOȘE CU IAURT ȘI CREMĂ DE CIOCOLATĂ
  • Se începe cu pregătirea cremei. De-i posibil cu o seară înainte de coacerea brioșelor. Ciocolata ruptă bucăți se topește împreună cu frișca pe baie de aburi. Se lasă la răcit în frigider  3, 4 ore și apoi se spumează (aerează) cu ajutorul mixerului. 
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
  • Ouăle întregi, adică făr de coajă, se mixează cu un praf de sare până își dublează volumul. 
  • Se adaugă zahărul și se continuă baterea cu mixerul până când zahărul s-a dizolvat.
  • Se toarnă în fir subțire uleiul și după încorporarea acestuia se pune iaurtul continuând baterea.
  • La final se adaugă făina cernută cu praful de copt. Eu le-am încorporat cu ajutorul mixerului folosit la cea mai mică viteză. Se obține o compoziție foarte omogenă și fină, ca o smântână.
  • Am turnat compoziția pe 2/3 din hârtia specială pentru copt brioșe.
  • Le-am copt 40 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncălzit până au trecut testul scobitorii curate.
  • Le-am scos la răcit pe un grătar.
  • Înainte de decorarea brioșelor am colorat cremă în trei castronele (verde, roz, portocaliu). Într-un poș cu dui steluță am pus pe o parte cremă colorată, iar pe peretele opus cremă albă. Când am decorat, modelul a ieșit din acest motiv în degrade. Am presărat peste cremă bombonele și am așezat un decor din pastă de zahăr Princess. 

ALTE MENȚIUNI
  • Comanda  a fost pentru 36 de brioșe. Am folosit 7 ouă și mi-au ieșit 37 de bucăți. Diferența am mâncat-o făr să mă gândesc la poze și secțiuni. 
  • Deși am fost dezamăgită că aniversata și le-a dorit simple, mi-aș fi dorit să le adaug nuci, așa cum fu recomandarea Crisei în rețeta de la care am pornit, au fost foarte aromate și în combinație cu ciocolata chiar nu le-o lipsit nimic. 
  • Am cumpărat de la Penny un plic ce conținea coajă de portocale. După hidratare, conform instrucțiunilor de pe plic, s-a transformat în cubulețe de portocală cu gust și textură de fruct proaspăt. Mi-au plăcut mult. 
  • De crema după prima mixare nu pare  suficient de potrivită (este prea moale sau prea densă) se repune la frig 30 de minute și se reia mixarea. De se taie în timpul spumării, se adaugă puțin pe baie de aburi și se reia mixarea. În funcție de ciocolată uneori eu o bat de 3 ori. De data aceasta am avut smântână pentru frișcă Dorna și ciocolată albă marca proprie Lidl și nu au fost probleme de niciun fel. Am lăsat ciocolata topită cu frișca o noapte la frigider. 
  • În combinație cu o cremă de ciocolată sunt echilibrat de dulci, de nu li se adaugă cremă se poate crește cu 25 - 50 de grame cantitatea de zahăr.
  • Le refac imediat cu fructe de pădure și sper să le adaug colecției. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu