vineri, 21 septembrie 2012

Rulouri dulci

Asta cu rulouri dulci e alint să nu le scriu pe nume lung, adică rulouri din aluat fraged umplute cu cremă de lămâie or de cacao.

Pentru că doamna D face cele mai bune rulouri din lume, multă vreme am căutat formele pe care să le pot coace-n casa mea. Sigur, ele-s găsite-n Selgros c-un an în urmă, amu e a doua oară când le pregătesc, aşa de mare trebuinţă aveam de ele:)))
Prima dată, în postul Paştelui, fură din aluatul fursecurilor cu borş  umplute cu  halva, postoase, da' bune!

Astă dată, cu reţeta dictată de D  pe telefonul cel stricat, le-am dorit pentru  culesul strugurilor la Oreavu. N-o ieşit toate perfecte, habar n-am din ce cauze, unele minunate, zvelte, netede, altele zgribulite, balonate, din acelaşi aluat, pe aceleaşi forme.

Pentru 40 buc:
- 250 gr margarină, o fi ea moartea, da' mie-mi place foarte tare în prăjituri, D o zis 300 gr untură/osânză şi pentru data viitoare chiar o să caut să-i respect reţeta perfectă
- 3 ouă
- 200 gr zahăr + 1 plic zahăr vanilat
- 100  ml lapte
-  850 - 900 gr făină
- 2 plicuri  praf de copt, ale mele  fură  cu şofran, D o zis să le fac cu amoniac
- 1 praf sare

Am frecat margarina cu zaharurile şi sarea, am adăugat  ouăle, laptele, la final am turnat făina şi praful de copt. Le-am frământat până am avut un aluat omogen şi pereţii vasului curaţi, se întâmplă repede asta. Important e să nu se mai lipească de degete.

Imediat am întins foaie subţire, am tăiat fâşii,  am rulat.  O să verific de-i vro diferenţă de-l ţin juma' de oră la rece înainte de rulat. Le-am copt câteva minute pân la rumenirea părţii aflate în contact cu tava.

Pentru cremă am folosit reţeta lui D cu cacao şi pe cea cu lămâie a Cristinei.


Eu am umplut 15 cu cacao şi 25 cu lămâie.
Pentru cele cu cacao:
- 2 gălbenuşuri le-am frecat cu esenţă de rom,  100 gr zahăr, un praf de sare
- 500 ml lapte am turnat peste gălbenuşuri, apoi 4 linguri cu vârf de amidon aprox. 90 gr şi cacao 2 linguri pân s-a colorat bine compoziţia
- astea le-am pus în ceaunel la foc mic să se-ngroaşe, după câteva minute am lăsat-o la răcit.


Pentru crema de lămâie - crema Crisei 
- 200 gr de unt la topit-ntr-o tigaie, adăugate 4 linguri de amidon, tot cu vârf, când acesta a absorbit untul am turnat 1 litru de lapte şi 4 linguri, făr de vârf, cu zahăr. Le-am lăsat pe foc mic să se-ngroaşe, când s-a-ntâmplat şi asta am turnat zeama de la o lămâie şi coaja ei rasă.
Coaja de la o a doua lămâie am folosit-o pentru decorat capete de rulou, adică am pensulit cu miere şi apoi tăvălit prin răzătură. Năcazul e că se închide repede la culoare şi se usucă, indicat deci să se împodobească în momentul servirii.


Îs tare spornice,  se coc foarte repede, 10 minute tura, apoi crema şi ea e aproape instantă, de voi reuşi să-mi cumpăr păstaie de vanilie, le refac mai repede de juma de an:)

2 comentarii:

  1. He he! Ti-a iesit crema :D
    Faine rulourile astea!
    Data viitoare sa respecti TOATE indicatiile date de doamna D, ca stie ea de ce ti le-a dat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. De nu cantareai pentru mine special faina din lingura ta nu-mi iesea nici data asta, io le puneam far de varf, deci pe jumate:))Multumesc iara!
    Cat despre untura din reteta, io nu mananc carne, la prajituri imi dau dezlegari osanzoase:))

    RăspundețiȘtergere