luni, 17 iunie 2019

DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI


Provocarea Săptămâna Conservelor (1)

În copilărie,  pe când coboram scara grea, ce mi se părea întotdeauna șubredă, a beciului bunicilor pentru a smântâni oalele cu lapte, mă opream pe toate treptele pentru a admira comorile: borcane pline cu vișine în compot, sticle cu gâturi lungi în care se hodinea sucul de roșii (la operațiunea de umplere, întotdeauna bunica mă opărea cu el), prune verzi pentru acrit borșuri, gemuri de zarzăre aurii, morcov îngropat în nisip.  Toată viața de apoi am tânjit după un astfel de loc în care să văz șiruri, șiruri de conserve. Până anul ăsta nu l-am avut nicăieri. Beciul din casa nouă nu-i taman spațiul din visele mele, dar tot e mai mult decât dulăpioarele-cămară din restul locuințelor. Defilarea conservelor începe, dară!


Deși am nenumărate frunze de căpșuni în grădină, mai mult de 500 de grame de rod n-am adunat pân acuș. Păsările și ploaia și-au luat partea înaintea mea. Am cumpărat de vreo 2 ori căpșuni și le-am împărțit în funcție de mărime și de gradul de alterare în 3 mari grupe. Cele mai sănătoase, indiferent de dimensiuni, au mers la Siropul de căpșuni, ACESTACele mici și tari le-am folosit la dulceață. Restul a sfârșit ca gem.




SURSA rețetei de azi, Oana,  AICI

INGREDIENTE 
(Am obținut 900 grame de dulceață și 300 mililitri de sirop din dulceață)
  • 900 grame căpșuni mici și tari, curățate
  • 900 grame zahăr
  • 180 grame apă
  • 3 grame sare de lămâie

PREPARARE
  • După ce am spălat în două ape căpșunile cu codițe, le-am curățat de acestea și de părțile alterate. Abia atunci am cântărit.
  • Într-o cratiță am pus zahărul, sarea de lămâie, apa. Am fiert siropul pe foc mic până s-a îngroșat puțin. Oana spune 15 minute, la mine a durat mai mult de o oră. Proba de verificare pentru sirop este: când se picură pe o farfurie își păstrează forma ușor bombată. 
  • În siropul ce o trecut proba am adăugat fructele și le-am fiert 10 minute (de când a început iară să clocotească cele 10 minute). Nu am amestecat cu o lingură, ci doar am clătinat puțin cratița. Am adunat toată spuma ce s-a format. 
  • Am oprit focul, am acoperit oala cu un prosop umed și l-am lăsat până a doua zi. După ce s-a răcit, l-am băgat în frigider.

  • A doua zi în oală se înmulțise siropul. Am scos căpșunile, am fiert iară siropul până s-a îngroșat. S-a repetat povestea: în rețeta originală 10 minute, eu două ore. 


  • Când siropul a trecut proba bobiței, am mai adăugat încă o dată căpșunile. Pentru că era foarte mult sirop față de câte fructe aveam, înainte de a le adăuga am scos o parte cu care  am umplut  o sticluță de 300 mililitri. 
  • Din momentul în care dulceața începe să fiarbă cu fructele în ea am cronometrat 2 minute și am oprit focul. 
  • Am acoperit iară oala cu un ștergar curat umed și am lăsat câteva ore dulceața să se răcească. 

  • Când dulceața s-a răcit, am sterilizat borcanele și le-am umplut. Borcanele călduțe, dulceața rece. Eu le sterilizez prin fierbere. Într-o cratiță cu gura largă așez cârpe, apoi borcanele și din momentul în care apa fierbe las 10 minute. La jumătatea timpului adaug și capacele. După cele 10 minute, cu o lingură de lemn și un prosop curat scot apa din borcane (nu m-am fript pân acuș - țin de fund borcanul cu un prosop și-l întorc să iasă apa) și le așez într-o tavă. 


ALTE MENȚIUNI



  • Cantitățile pentru 1.5 kg dulceață sunt: 1 kilogram căpșuni, 1 kilogram zahăr, 200 mililitri apă, 4 grame sare de lămâie. Eu am avut doar 900 grame căpșuni și le-am calculat pe celelalte în raport cu asta. 
  • Pentru că am cumpărat fructele împreună cu răsadurile pentru grădină, n-am avut timp în perioada respectivă să fierb dulceața. După ce le-am pregătit pentru rețetă, le-am congelat. Au fost decongelate câteva zile mai târziu. Acum mi-am amintit și ce supărată am fost că nu mi s-au păstrat frumoase ca ale Oanei. 
  • O fi de la proporția de apă din  fructe,  o fi de la orice altceva, dar m-am trezit cu o mare cantitate de sirop în oala cu dulceață. De-l țineam pe foc până scădea, cu siguranță caramelizam tot zahărul din el (e demonstrat într-o rețetă viitoare) și intenția nu-mi fu să obțin doar siropuri și dulcețuri negre. Așa că am scos pentru B. 300 de mililitri înainte de a adăuga pentru ultima dată căpșunile. 
  • Fetele au publicat și o rețetă pentru dulceața de  căpșuni cu rubarbă, eu am preferat să o testez pe cea de rubarbă separat. 
  • Îmi place mult să mă joc cu borcanele de dulceață împopoțonându-le, dar deja am multe bucăți (încă 3 rețete în programul săptămânii) și nu văz cine-o să le mănânce. Aș mai încerca o dată, poate reușesc să mă apropii mai mult de culoarea Savorilor. Da, apoi le vând!


3 comentarii: