vineri, 14 iunie 2019

COZONAC PUFOS CU LAPTE



  • Provocarea Săptămâna cozonacilor (5)

Dacă este vreo rețetă pe care să refuz a o scrie, apăi îi sigur cea de cozonac. Nici de mi-aș pune în fața ochilor Provocarea 3 rețete de cozonac în 15 zile, tot n-aș face-o. Cei mai frumoși cozonaci sunt cei pe care nu-i pozează nimeni, ăsta-i primul neajuns. Al doilea, la fel de important, constă în lungimea textului. Da, asta provocare, scrie o rețetă de cozonac în zece pași și atât! Și, ce m-am gândit, în aste condițiuni?! Ia și scrie, mata, o rețetă de cozonac în fiecare zi, dacă tot te vaiți de ritmul una Paște, alta Crăciun! Da, știu, mă iubesc tare!


Povesteam în a doua zi a provocării cozonăcoase că am descoperit la Teo o rețetă absolut minunată, ACEASTA. Din prima nu m-am putut abține de la modificări (Poza cu abaterile e mai sus), dar atât de mult m-o încântat rezultatul încât fu musai să-l refac conform originalului. Bine-am făcut, zău!

INGREDIENTE PENTRU UN COZONAC
  • 550 grame făină 
  • 400 grame lapte 
  • 50 grame ulei
  • 100 grame zahăr
  • 10 grame drojdie uscată
  • 10 grame sare
  • coajă de portocală - fu un plic Dr Oetker



PREGĂTIRE
  • Se începe cu opărirea făinii. Într-o cratiță cu fund dublu am amestecat bine 50 de grame făină cu 150 grame lapte. Teo a folosit apă, 150 mililitri. Am pus cratița pe foc, amestecând continuu, pân la primul clocot.  Am lăsat-o la răcit (Poza 1)
  • Am cernut restul de făină (500 de grame) și  l-am amestecat cu drojdia uscată.
  • Peste făina cernută în vasul mixerului am adăugat toate celelalte ingrediente, inclusiv făina opărită și răcită. Pe viteză mică am lăsat aluatul la frământat 15 minute. Am obținut un aluat moale, ușor lipicios (Poza 2). Teo l-a mai frământat câteva secunde cu făină pe blatul de lucru. Eu n-am reținut pasul acesta, plus că din laborator m-am învățat să-l stăpânesc pe ăsta lipiciosu (cu ulei, nu-i niciun alt secret). 
  • Am mutat aluatul din bolul în care a fost frământat în unul uns cu puțin ulei (3). L-am acoperit cu folie și l-am lăsat 1 oră la crescut în cuptorul rece (Poza 4). 
  • Am împărțit aluatul dospit (avea 1.1 kilograme) în 3 bucăți egale (Poza 5), pe care le-am frământat ușor și le-am întins, pe rând, sub formă de dreptunghi (6).
  • Fiecare dreptunghi l-am împăturit aducând marginile lungi spre mijloc (7 - 8). Sulul astfel obținut l-am rulat (Pozele 9, 10). 

  • Toate cele 3 bucăți rulate le-am așezat în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt.
  • Am lăsat tava într-un cuptor rece până și-a dublat volumul cozonacul (a durat mai puțin de o oră, 40 de minute, deși de regulă îl las 2 ceasuri). L-am uns cu lapte.
  • În cuptorul preîncins, l-am copt la 180 de grade 45 de minute până când a trecut testul scobitorii. După primele 25 de minute l-am acoperit cu hârtie de copt, pentru a evita să-l ard. 
  • După 10 minute de la coacere, l-am scos din tava de copt pe un grătar și l-am pudrat cu zahăr.



ALTE MENȚIUNI
  • Nu am încercat niciodată un cozonac făr de umplutură sau făr de adaosuri în aluat, deci habar n-am de-i doar ăsta grozav or mai sunt și altele. 
  • Tot ce apare pe Zambetania, din martie până azi, a fost pozat în curtea din fața bucătăriei. Este pentru prima dată când păsările, care sunt foarte multe, în special vrăbiuțe, mi-au ciugulit un produs. Dacă nici asta nu garantează calitatea cozonacului, nu știu ce o mai face. 
  • Pentru noi este minunat. Mie îmi place să-l mănânc cu dulceață la micul dejun, B. îl preferă la gustarea de la 10 cu iaurt sau fără, Juniorul îl înfulecă ori de câte ori îi este foame. 
  • Se păstrează extrem de proaspăt multe zile. Pentru mai mult de 5 nu l-am testat căci n-am mai avut cu ce să o fac.
  • Mi-ar fi plăcut să am vreme, în  timpul provocării, să-l încerc cu o umplutură din gem de caise or de căpșuni, dar n-am avut. Și în varianta de post pare ușor de realizat. 
  • E o rețetă pe care o recomand cu insistență,  nu doar pentru că mi-o devenit obsesie. 



Provocarea Săptămâna cozonacilor a fost cea mai grea dintre toate cele de până acum,  din cauza textelor lungi și a multelor poze de editat. Dar, spre surprinderea mea, a fost una dintre cele mai frumoase. Și pentru că am de mulți ani dorința unui cozonac extrem de complicat și de scump, pe care l-am vizat cu provocarea, făr de a reuși să-l îndeplinesc (lipsa banilor), voi reveni cu o nouă ediție cozonăcoasă, habar n-am când, dar sper să fie curând. 

De luni o nouă provocare, cam frumoasă, zău!

5 comentarii:

  1. Bravo!!!! Hai ca esti pe drumul cel bun! :D
    Ce provocare incepi luni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am foarte multe-n intenție, depinde la ce rețete reușesc să fac stoc. Aș vrea la Provocarea Icsulescu să am cel puțin 3 rețete în avans, altfel o amân. Spre propria-mi surprindere 90% dintre Provocările ce-mi trec prin cap sunt rețetoase :)

      Ștergere
    2. Eu as incepe una cu biserici fortificate si castele :D Sunt uimita cate am in jur si eu nici nu am stiut de ele!!!
      Pot sugera una de gradinarit? :D

      Ștergere
    3. Va fi și grădina, doar raportări (încă ne pricepem la nimic) :) Oi, ce minunat sună ideea ta! Drumuri bune!

      Ștergere
    4. Doua deja le-am bifat :D Valea Viilor si Motis :D

      Ștergere