vineri, 17 iulie 2015

Tort cu lămâie pentru Cutia misterelor de iulieCât de minunate sunt pentru mine episoadele de Cutie misterioasă cu ingrediente pentru dulcegării nu poci scrie-n cuvinte.

Regulamentul Provocării la Cerasela, mama lui 
Gazda lunii iulie este Laura Nechita care o decretat: fructe de sezon, mac, iaurt, brânză, ouă, lapte, ciocolată albă, vedeta ediţiei: lămâia. Pentru mine e iară un episod în care folosesc toate ingredientele şi mi-s cam mândră de reuşită.
Tare mulţumesc, Laura!


E o reţetă kilometrică şi nu doar pentru că  am  pătimit pe ici, pe colo. Îmi plac tot mai mult torturile acestea şi dezbrăcate şi inginereşti în secţiune. Nu l-aş mai repeta identic, o să detaliez la fiecare pas ce aş face diferit, dar m-a fericit verdictu' lu' G.:
- Îs tot mai bune şi tot mai frumoase torturile tale!

Lemon curd - 150 grame - nu sunt admiratoarea cremei ăsteia, am mai încercat-o de două ori din diverse surse, nu mi-a plăcut decât combinată. De astă dată, am testat varianta Olguţei - de aici, care e mult mai pe gustul meu, dar tot n-aş mânca-o  în stare "pură".
Am pregătit lemon curdul cu vro două zile înainte de asamblarea tortului. Habar n-aveam ce voi face pentru defilare, dar vroiam musai să fie cu ăsta.
Pentru că-mi fu teamă să cumpăr de la tarabe ouă de ţară ţinute la 40 de grade 12 ceasuri, am folosit colorant.
 - 3 gălbenuşuri mici / 2 mari
 -  coaja de la 3 lămâi
 - 40 ml suc de lămâie
 - 105 grame zahăr
  - 50 grame unt
 -  un praf de sare
-  colorant natural galben lămâie scrie pe el

Am pus toate astea pe baie de aburi, am amestecat cu grijă pân la îngroşare. 20 de minute dură la mine ingineria. Am strecurat compoziţia şi am lăsat-o la răcit într-un borcan,  după care am păstrat-o la frigider pân la pregătirea tortului.


Crema cu iaurt şi vişine -  este cea de la tortul Kinder cu zmeură - în arhivă aici, doar am înlocuit frişca folosind iaurt 10% grăsime şi vişine făr a le mai blenduri.
- 100 grame vişine făr de sâmburi
- 60 grame zahăr
- 4 grame gelatină
- 200 grame iaurt 10% grăsime - am folosit Oly,  pe care eu oricum îl consum la micul dejun spre groaza lu' T. pentru care nu există decât varianta 0% grăsime
- 1 plic zahăr vanilat

Am pregătit crema de iaurt cu o zi înainte de blaturi şi de asamblare.
1. Am acoperit gelatina granule cu apă.
2. Am tăiat vişinele în 8. Mi-ar fi plăcut şi mai mici bucăţile, ba chiar blendurite - mare supărare mi-au produs ciufuliturile din secţiune.


3. Am pus fructele pe foc cu zahărul pân la topirea acestuia din urmă. Pentru că zmeura am uitat-o pe câteva clocote bune, ca să evit asta, vişinele le-am lăsat 5 minute pe foc şi apoi pe lângă el. Am scurs jumătate din sirop, ca să fiu sigură că fructele sunt calde le-am mai adăugat încă 1 minut pe foc. Am pus  gelatina,  am amestecat şi lăsat la răcit.


4. Am mixat iaurtul cu 1 plic de zahăr vanilat. Arăta exact ca o frişcă bătută.


5. Fructele răcite le-am răsturnat  peste iaurtul bătut şi am omogenizat uşor cu spatula.
6. Am turnat compoziţia  în vasul de 12 cm, înfoliată am lăsat-o la frigider peste noapte.Blat cu mac - sursa - pentru o foaie de 2.5  cm grosime coaptă în rotunda de 16 cm - seamănă foarte mult cu minichecul ce-l am deja în arhivă - la el mă şi gândisem, dar cutia de luna aceasta are interdicţie la frişcă. Este foarte aromat, uşor umed, nu foarte pufos, mi-a plăcut mult! Îl reîncerc la bomboanele pe băţ.
Ingrediente:
- 40 gr mac
- 60 ml lapte / 80 grame
- 90 grame făină
- un praf de sare
- 2 grame praf de copt - 1/2 linguriţă rasă
- 40 grame unt la temperatura camerei
- 80 grame zahăr + 1 plic zahăr vanilat
- esenţă de lămâie
- 1 albuş

0. Macul şi laptele stau împreunate 2 ceasuri înainte.
1. Am cernut pulberile.
1. Am mixat spumă tare albuşul cu sarea.
2. Separat am mixat untul cu zahărurile şi am adăugat alternativ câte o lingură de mac înmuiat cu câte o lingură de faină cernută cu praful de copt. Când am terminat de adaugat macul+laptele şi făina, am  completat cu 1/2 linguriţă esenţă de lămâie.


3. Cu spatula am încorporat în măcoasă bezeaua de albuş cu grija de a menţine o compoziţie spumoasă.
4. Am turnat-o în forma acoperită cu hârtie de copt.


5. Am copt blatul 40 de minute în cuptorul preîncins.


6. Dupa coacere l-am lăsat la răcit cu fundul în sus.
7. După răcire l-am nivelat.


8. L-am folosit la asamblare imediat, altfel l-aş fi înfoliat şi ţinut la frigider.
Deşi este uşor umed şi  pufos, cred că ar fi fost mult mai bine de-l stropeam cu lapte rece înainte de asamblare.

Foaia de pandişpan - tot în tava de 16 cm rotundă - este singurul element al tortului pe care l-am ratat  - am avut un blat foarte uscat, nepufos, plin de găuri. L-am udat cu lapte rece şi l-am salvat în tortul final. Presupun că vinovate de eşec sunt şi colorantul cu pudra de turmeric.
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- 60 grame făină
- 12 grame zahăr + 1 plic zahăr vanilat
- un praf de sare
- colorant natural galben-lămâie - iniţial am încercat c-un praf de turmeric dar nu s-o colorat suficient şi-mi fu teamă că stric gustu' cu mai mult

1.Am separat albuşurile de gălbenuşuri.
2. Gălbenuşurile le-am frecat cu uleiul şi colorantul.
3. Am bătut albuşurile spumă cu praful de sare şi apoi am adăugat treptat zahărurile. Când zahărul s-a topit am mai mixat încă 5 minute bezeaua la viteză mare.
4. Cu spatula am încorporat cu atenţie gălbenuşurile şi apoi făina.


5.Am turnat compoziţia în tava acoperită cu hârtie de copt.
6. L-am copt 15 minute.
7. L-am lăsat la răcit pe burtă.
8. După răcire l-am înfoliat şi lăsat la frigider până la asamblarea tortului, a doua zi,  când l-am nivelat şi stropit cu lapte rece.Crema de lămâie  - este partea de care nu am fost mulţumită - din teama de a nu mi se prăbuşi tortul final am folosit şi unt şi gelatină - era foarte gustoasă, dar în capu meu tot răcitură, fie ea una aromată şi acrie. Cred că aş reduce cantitatea de gelatină pe viitor, n-aş renunţa de tot la ea. Am pregătit-o în momentul asamblării finale.

- 150 grame lemon curd pregătit cum am scris deja
- 1 gălbenuş
- 12 grame amidon
- 60 grame zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 125 ml lapte/ 140 grame
- 5 grame gelatină
- 75 grame unt gras la temperatura camerei

Am acoperit gelatina cu apă rece.
Am pregătit budinca de vanilie. Laptele l-am pus la fiert cu zahărurile. Gălbenuşul l-am amestecat cu sarea şi amidonul, apoi cu laptele fiert. Compoziţia lapte+amidon am pus-o pe foc mic pân la îngroşare, am amestecat continuu. La sfârşit am adăugat untul în budinca fierbinte şi gelatina înmuiată. Le-am omogenizat, am pus şi lemon curdul,  le-am lăsat la răcit.

Crema de brânză - e cea pe care o ador de la tortul cu morcov. Am pregătit-o în ziua asamblării finale a tortului.
- 200 grame cremă de brânză
- 100 grame unt la temperatura camerei
- 75 grame zahăr pudră
- 1/2 linguriţă esenţă de vanilie
1. Am mixat spumă untul cu zahărul şi esenţa.
2. Am adăugat treptat brânza continuînd mixarea.
3, Am împărţit crema în două, jumătate am folosit pentru interiorul tortului, restul pentru decorare. Am ţinut-o la frigider pân la asamblarea tortului.


Pentru decorare - nasturi din ciocolată albă colorată şi mac.


Asamblare:
- am aşezat în tavă o folie - Ana m-o sfătuit să-mi cumpăr o mapă PVC şi s-o folosesc astfel. Am încercat şi la tortul cu zmeura, dar aici chiar mi-a funcţionat perfect


- am pus blatul cu mac, cu partea  bronzată în sus


- l-am uns cu un strat mic din crema cu lămâie - aşa ar fi trebuit să fac, m-am dumirit abia după ce făcând pasul acesta în afara foliei, am mânjit-o cu cremă toată încercând să aşez blatul uns
- am răsturnat crema de iaurt cu vişine pregătită c-o zi în urmă - nu-i musai, puteam s-o fac c-un ceas înainte şi s-o ţin la congelator


- peste ea am turnat crema cu lămâie - i-am multumit lu DD ca o ajuns fix cât sa nu mai trebuiască să completez lateralele cu o alta, dupa cum am păţit la Kinder zilele trecute


- l-am lăsat la rece cât am plecat la muncă
- peste crema de lămâie am întins jumătate din crema de brânză


- am aşezat blatul pandişpan bine stropit cu lapte rece şi am lăsat tortul încă 2 ore la frigider


- l-am răsturnat aşa încât ultimul blat, pandişpanosul, a devenit primul blat de jos
- peste blatul de mac, devenit primul de sus, m-am jucat cu cealaltă jumătate a cremei de brânză


- l-am decorat cu năstureii

- după un alt ceas am tăiat prima secţiune, am făcut 5 poze, l-am porţionat în caserole de ţinut în congelator ş-am fugit pentru 3 zile la T.


Se păstrează minunat la congelator. Nici nu l-am mai lăsat la frigider să se dezgheţe ci direct la căldura verii. Secţiunea era identică celei din primul moment al pozelor.

Trupa mea de degustători i-a acordat note foarte mari. Pentru mine au fost prea multe arome diferite, aş renunţa la crema de brânză care e oricum dominată de lămâioasă, pe asta aş încerca-o mai cremoasă şi doar de dragul secţiunii aş blenduri vişinele.  Oricum, Cutia misterelor îmi naşte bucurii cum nici nu mi-aş fi imaginat când a fost lansată în martie 2014 şi eu i-am devenit admiratoare înfocată.
Când va mai fi vreme voi defila cu întreaga  colecţie de reţete misterioase - paişpe, cinşpe, câte or fi.

După această probabil cea mai lungă postare zambetană îmi propun ca următoarele reţete să fie mai simple. Om vedea!

Alte reţete cu mac în arhivă:
Minichec cu lămâie şi mac - ianuarie 2015


Prăjitura cu mac şi cremă de vanilie - 2014Prăjitură cu mac si cartofi - 2012
10 comentarii:

 1. Ce frumos arata! Imi place combinatie de texturi si culori. Si imi mai place si lemon curd-ul, insa tot asa in combinatii. Gol...nu prea se poate manca :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc mult, Paula! Venind de la tine aprecierile, mama dulcegăriilor fabuloase, deja îl consider un tort premiat:)

   Ștergere
 2. Eeeee, asa mai vii de acasa :D Poze cu toti pasii, explicatii explicite, sa inteleaga oama grea de cap :D
  Imi plac la maxim nastureii aia si privind la ei parca imi pare rau ca nu am luat si eu siliconata cu nasturei. La momentul ala nu mi s-a parut necesara :D
  Fain de tot tortul si chiar de are en-spe creme si blaturi, arata simplu si delicat ♥♥♥ Bravo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uf, tare am muncit la postarea asta şi de fiecare dată când aş fi scurtat m-am gândit la tine:)) Nu am scris asta, dar chiar ţi-am dedicat fluxul iinginereştilor pe îndelete:)))

   Ștergere
 3. Super tortul, iar sectiunea .....de profesionista:-) :-) :-)
  Cresti Maria, cresti.....placute postarile tale.Ana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De amatoare profesionistă, Ana!:)))) Cresc pentru că există o Ana care-mi întinde sfaturi la toţi paşii şi căreia-i tare mulţumesc, aşa să-i spui!

   Ștergere
 4. Maria, esti cea mai inventiva participanta. Daca ar fi doar dupa mine ti-as iar premiul pentru cea mai creativa reteta. Ma bucur mult ca-ti place provocarea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cerasela, bine că nu-i după tine! Nu mai am loc pentru premii:))))))))))))))))

   Ștergere
 5. Oau! Arata apetisant, eu ador crema de lamaie! Imi place cum descrii toate etapele :))))
  Si pe mine m-a cucerit provocarea asta, si abia astept provocarea de luna viitoare!
  Multumesc mult pentru participare si pentru tortul pregatit! Abia astept sa defilam!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu aştept cu mare teamă fiecare început de lună şi anunţ de ingrediente. Nu mă inspiră decât cele pentru dulcegării:))) Minunată listă ai gândit, Laura!

   Ștergere