luni, 30 iunie 2014

Prăjitură cu brânză pentru Cutia misterelor


Provocarea Cutia misterelor de luna aceasta mi-a dat mari bătăi de cap. Când am citit ingredientele am avut în cap cheesecake. N-am vrut să încerc, pe zambetania există reţeta din cartea regală de bucate, alta mai bună nu-i!
Săptămâna trecută am încercat o reţetă de îngheţată din brânză cu cireşe confiate şi ananas caramelizat, după ce am tot amestecat-o vro 5 ceasuri la diferenţă d-o oră să-i sparg cristalele am uitat-o în congelator, ceea ce înseamnă că s-o făcut bocnă şi n-am vrut a mă prezinta la paradă  cu gheaţă brânzită la pahar.

Pentru sâmbăta asta hotărâsem să fac biscuiţi din făină şi apă şi să particip c-un cheesecake în lipsă de altă soluţie. Pe când eram după cireşe mi-o venit în gând foietajul şi asta e defilarea mea.

Am montat prăjitura într-un vas pătrat de 14x14 cm.
Pentru foi:
  • 400 gr foietaj
  • 10 gr zahăr
  • 2 linguri de apă

Am decupat 3 pătrate cu latura de 14 din foietajul dezgheţat. Am avut două 14x14 cm şi două 14x7.
Am pensulit aluatul cu apă şi am presărat zahăr.
L-am copt 15 minute în cuptorul preîncins.

          Pentru crema de brânză:
  • 250 gr brânză de vaci + 250 gr
  • 50 gr zahăr  + 50 gr
  • 5 gr gelatină + 5 gr
  • 50 gr unt + 50 gr
  • 200 ml compot de ananas
  • vanilină                                                                                                                                   
  •  Pentru cireşe confiate:
  • 250 gr cireşe cu sâmburi
  • 200 ml apă
  • 100 gr zahăr
Am clocotit apa cu zahărul, am adăugat 10 minute cireşele la fiert, apoi le-am scos sâmburii.
 Am făcut crema de brânză din două părţi, în două etape,  cu gândul să aibă vreme să se-ntărească până adaug foile şi stratul doi de cremă. Nu s-o-ntărit nici după 5 ceasuri, deci nu-şi avu rostu.
Gelatina acoperită cu zeamă de compot am lăsat-o 5 minute la topit în apă caldă şi apoi am blendurit-o cu restul ingredientelor – brânză, unt, zahăr, vanilină.

Ananas caramelizat:
  • 200 gr ananas din compot
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • Am pus zahărul într-o tigaie la ars, când o devenit brumăriu am adăugat untul şi am amestecat energic, apoi ananasul tăiat cuburi,  am lăsat la fiert 15 minute pe foc mic.
  
Asamblare:
  • o foaie am presat-o în vasul pătrat acoperit cu folie
  • am turnat o jumătatea din jumătatea cremei de brânză
  • am aşezat cireşe
  • le-am acoperit cu restul de brânză
  • am lăsat-o la frigider
  • după o oră am repetat obţinerea cremei
  • am presat iară o foaie pe brânza de la frigider
  • am turnat jumătate de cremă
  • apoi cireşe
  • la final ultima foaie
  • am lăsat-o 5 ore la rece
  • înainte de servire am acoperit-o cu ananas caramelizat


Mi-o plăcut mult pentru că iubesc caramelul şi prăjiturile cu cremă din brânză de vaci, nu cu Philadelphia. Aştept următoarea ediţie, gândul meu fiind să reuşesc cândva să folosesc toate ingredientele.



2 comentarii:

  1. M-ai dat pe spate!!!! Ca intotdeauna, iti vin cele mai bune idei cand esti presata de timp si cand esti provocata :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi s-o-ntarit sa ma multumeasca si pe mine sectiunea:) Abia astept urmatoarea editie, asta m-o epuizat:))) Chiar imi pare rau de te ispitesc, repetam inghetata de stiam consecintele astea:))

      Ștergere