Încep postul cu una dintre cele mai grozave reţete din ultima vreme pentru
care am făcut o fixaţie, reţetă de frupt desigur. Dacă ziceam la cea cu morcov şi
cremă de brânză c-am tot repetat-o în vro şase variante, iaca aşa şi cu asta pân
amu în trei, dar mai am în cap.
A treia oară, asta, am mers pe înlocuit 150 grame griş cu 50 cocos şi 100
făină, tot pe varianta cu lapte dulce şi mure, în plus ciocolată neagră. În cap
mai am s-o testez cu cireşe săptămâna asta şi cacao, poate chiar brioşită ş-un
tort cu blatu ăsta şi cremă de lime.
Ingrediente pentru tava 20x30: - prima dată am făcut-o în tava
23x23 cu ¾ din ingrediente, fu prea
puţin aluat-
Blatul
- 50 gr
fulgi de cocos
- 100 gr
făină
- 350 gr
griş
- 4 ouă
- 100 gr unt
moale
- 100 ml
lapte
- 400 gr
iaurt
- 180 hr
zahăr
- 1 plic
praf de copt
- un praf
vanilină
Siropul
- 200 ml apă
- 2 lămâi
mari – io am avut 2 mici şi nu fu acrie cât trebe
- 200 gr
zahăr
Decoare
Pentru jumătatea cu ciocolată neagră:
- 90 gr
ciocolată 55% cacao
- 2 linguri
lapte + 1 lingură unt
Pentru jumătatea cu mure:
- 150 gr
mure decongelate
- 50 gr
zahăr
- 25 gr
fulgi de cocos
Pentru blat
– am separat albuşurile de gălbenuşuri
-
am
bătut spumă albuşurile cu jumate din zahăr, la Crisa era făr de zahăr, da io nu
mă prea descurc aşa
-
am
mixat gălbenuşurile cu untul, restul de zahăr, vanilina, coaja de la o lămâie
şi la final laptele/iaurtul
-
peste
compoziţia gălbenuşurilor am încorporat treptat făina/praf de copt/griş/fulgi
de cocos şi la sfârşit albuşurile
-
am
turnat aluatul în tava acoperită cu hârtie de copt
-
la
mine între 40 şi 50 de minute o durat coacerea la foc mediu în cuptorul bine
preîncins.
Pentru sirop:
- celor două
lâmâi le-am răzărit coaja galbenă, jumătate am folosit-o la blat, jumătate la
sirop
- sucul de la
cele 2 lămâi cu apa şi zahărul le-am pus pe foc mic, după topirea zahărului ţi
închiderea focului am adăugat coaja de lămâie
După coacerea
prăjiturii am turnat siropul acesta. La G prăjitura s-o cruzit, io n-am băgat
la mine de seamă la vruna dintre cele 3 ture.
Pentru decorare
-
ciocolata am topit-o pe aburi cu laptele şi untul,
topită am turnat-o peste jumătate de blat însiropat cu lămâie
-
murele şi zahărul le-am lăsat pe foc mic 2 clocote. Am
scos murele, am strecurat siropul peste jumătatea de blat deja însiropată cu
sirop de lămâie, am presărat fulgi de cocos
şi am aşezat fructele.
Preferatele mele sunt porţiile de
la mijloc cu decor dublu.
De la norocoşii care au testat
cele 3 variante, cică asta fu desavârşită. Io mai testez.
Săru' mâna, Crisa!
Soro, nu m-ai dezamagit si ai facut EXACT ce ma asteptam sa faci :D Deja cand vad ca scrii " o sa fac si eu asta", ma pufneste rasul pentru ca stiu sigur ca o s-o modifici de n-o s-o recunoasca nici maica-sa :D
RăspundețiȘtergereZici ca merge cu ciocolata? Eu am incercat doar doua variante pana acum, cu lamaie si cu grapefruit rosu. Aia cu lamaie a fost preferata :D
Am ras zdravan la asta cu n-o recunoaste ma'sa. Mie mi-o placut mult cu ciocolata amara, data viitoare tre sa-i fac ciocolatei ceva sa ramana moale, amu s-o-ntarit. Sambata vreau s-o-ncerc foaie subtire de blat cu crema de lime. De n-o vrea subtire, o fac cupcake. Mi-i teama s-o aman ca nu-i mai vine randu in veci. E una dintre ALEA preferatele pentru ca desi are o caruta de zahar nu-i dulce, unde mai pui ca-i tare satioasa. Musafirii mei de ieri n-au terminat cate un cub intreg, banui ca pe motive de satios si nu de nedelicios:)))
Ștergere