vineri, 5 martie 2021

CHEC CU MAC ȘI MIGDALE

 

➽ Proiectul Fiecare vineri din martie are checul ei (1)

Povesteam zilele trecute la biscuiții uscați c-am ajuns pe blogul Anason cu lapte și n-am mai plecat. Rețeta Cristinei pentru chec cu mac - ACEASTA - mi-o atras atenția pentru că eu aveam o rețetă perfectă de chec cu mac și lămâie de la Crisa mea, AICI. Am ales combinația cu fulgii de migdale,  dacă tot îi am pe lista de lichidat. 


Ingrediente pentru un chec

150 grame unt la temperatura camerei 
150 grame zahăr 
2 ouă mari
250 grame făină
1/2 linguriță praf de copt (3 grame)
1/3 linguriță bicarbonat de sodiu (3 grame)
1/3 linguriță  sare
10 grame  mac
esență de migdale 
170 grame iaurt
25 grame fulgi de migdale

PREPARARE chec cu mac și migdale


  1. Am pus în bolul mixerului untul moale și zahărul. Am mixat la viteză mare până am obținut o cremă deschisă la culoare. 
  2. Într-un bol am cernut făina cu sarea, bicarbonatul și praful de copt. Am adăugat macul. 
  3. În altul am amestecat iaurtul cu esența. 
  4. În untul spumat am adăugat ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare. La viteză medie fu mixerul.
  5. Apoi am adăugat în 3 tranșe alternativ pulberile uscate și iaurtul cu arome. La viteză mică de astă dată se amestecă. 
  6. În tava de chec acoperită cu hârtie cerată am turnat compoziția astfel obținută.
  7. Am presărat pe întreaga suprafață a checului fulgi de migdale. 
  8. În cuptorul preîncins la 180 de grade l-am copt 45 - 50 de minute până a trecut testul scobitorii. Cristina spune că poate fi nevoie și de 60 minute până se rumenește.
  9. După coacere l-am lăsat să se răcească pe un grătar. 
  10. Se păstrează rece și înfoliat proaspăt câteva zile. 

Alte mențiuni
  • Am pregătit în trei zile de două ori checul. Prima dată am respectat sursa folosind  esență de migdale. Deși e pe ultimul rând în lista mea de preferate, mi-o plăcut checul mult. Când a fost musai să-l repet, dacă tot l-o mâncat fiul, am trecut pe esențe de lămâie și portocală. Am adăugat și coajă de lămâie și portocale atunci. Sunt arome mai ușor de folosit, la migdale de-ai trecut c-o fărâmă cantitatea din rețetar ai distrus produsul. Eu am folosit 1/4 fiolă și fu cam mult. Și vanilia tre să se potrivească. 
  • Tot prima dată am folosit o tavă mai mare de cozonac și checul a fost cam leșinat. Acum s-o răzbunat la cât o crescut. Cristina recomandă în rețeta ei ca aluatul să fie 3/4 din tava în care se va coace și ce rămâne să fie copt în forme de brioșe. 
  • Am avut în ambele dăți unt 82% grăsime și făină tip 000. 
  • A doua oară n-am mai avut răbdare să se înmoaie untul și l-am mixat tare. Fu drăcia dracului să-l omogenizez cu zahărul. Soluția este să se pună câteva secunde pe foc și apoi să se amestece bine. Am uitat că așa făceam în laborator. Am avut vreme să-mi amintesc în timp ce-l imploram să se mărunțească. 
  • Am scăzut de fiecare dată cantitatea de zahăr la 150 de grame (de la 187) și checul a fost mediu de dulce.
  • La primul chec am urcat macul pân la 15 grame, apoi am revenit la cantitatea din rețeta originală, 10 grame.  
  • Cristina vorbește în rețeta ei de buttermilk (lichidul rămas când se bate smântâna unt). Cum am acces la un astfel de produs, abia aștept să-l testez. O voi ruga pe doamna din piață de la care cumpăr unt să-mi aducă ș-o sticlă de zer. Buttermilk-ul zice sursa să-l înlocuim cu iaurt natural sau kefir. 
  • Sigur că poate fi copt și făr de fulgi. Mie-mi plac atât de mult încât data viitoare coc aluatul de la chec într-o tavă de prăjituri, pentru a fi sigură că voi avea mai multe migdale pe centimetrul pătrat. 
  • Nu este un chec pufos, cum e cel pandișpan, e mai degrabă unul dens și umed. Mi-a amintit foarte mult la textură de guguluful cu iaurt (ACESTA). 

Alte rețete de chec (vreo 25) pot fi găsite ACI

✔ Recomand checul cu mere al Beatriciei.


✔ Or ăsta cu albușuri, rețetă de la o soacră. 


✔ De cele cu banane or dovleac nici nu mai zic. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu