Zilele acestea am descoperit un blog minunat. Încă îl cercetez, dar deja am testat 3 rețete. La mine rețetă înseamnă și faptul că am cumpărat un spray cu glazură catifea, de care am auzit pentru prima dată în viață acum la Beatricia. Și tot acolo, la categoria testat rețete, e și aquafaba, lichidul din conserva de năut, pe care îl tot adun în congelator până voi avea cantitatea necesară macaronșilor. Astfel colecția mea de oameni urmăriți dulcegărește o ajuns la trei (Beatricia se alătură Olguței - încă Dumnezeul torturilor pentru mine și Oanei - de la care uneori pricep cât de știință este cofetăria).
Îmi plac foarte mult deserturile cu mere și pentru că am reușit să conserv pentru iarnă cele câteva fructe din livadă tot caut rețete la care să se potrivească. Înainte de rețeta Beatriciei - ACEASTA - mai experimentasem o variantă (cu mere rase) la care m-o trimis Google și care fu un eșec.
Ingrediente pentru un chec copt în forma rotundă de 16 centimetri:
- 3 ouă
- 75 grame zahăr
- 100 grame făină
- 15 grame amidon
- un praf de sare (3 grame)
- esență de vanilie
- 400 grame mere (2 mai mari)
Preparare chec cu mere
- În bolul mixerului am adăugat cele 3 ouă întregi (făr de coajă, albușurile și gălbenușurile), vanilia și zahărul. Mărind treptat viteza le-am bătut 10 minute până și-au triplat volumul și am obținut o spumă foarte deschisă la culoare.
- Separat am amestecat făina, amidonul și sarea (cât s-au spumat ouăle).
- Am tăiat cubulețe merele curățate de cotor și codițe. Beatricia le-a și decojit. Tot cât ouăle erau la mixer am pregătit și merele.
- În momentul în care compoziția ouălor a fost gata, trecuseră cele 10 minute la viteză maximă, am cernut o parte din ingredientele uscate peste ele și le-am încorporat prin mișcări ușoare cu o spatulă. În trei tranșe am adăugat făina, amidonul și sarea.
- La final am încorporat și jumătate din cantitatea merelor tăiate cubulețe.
- În forma tapetată cu hârtie de copt am turnat jumătate din compoziția ouă-pulberi-mere și am nivelat-o.
- Am întins un strat de mere.
- L-am acoperit cu restul de aluat și l-am nivelat.
- Am presărat restul merelor.
- În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt checul 75 de minute până când a trecut testul scobitorii. La sursă au fost doar 50 - 60 de minute la 170 de grade.
- Am lăsat 10 minute checul să se răcorească în tava în care l-am copt și apoi l-am scos pe un grătar (cel al cuptorului) să se răcească.
ALTE MENȚIUNI
- Eu am redus zahărul de la 125 la 75 grame. Pentru noi fu suficient de dulce astfel.
- Se recomandă ca ouăle să fie la temperatura camerei, ale mele au fost din frigider.
- Beatricia indică tapetarea tăvii cu hârtie doar pe fund. Nu este nevoie și pentru margini. Forma mea este atât de degradată încât am preferat să o acopăr integral pentru a evita să mă trezesc cu umplutură de vopsea. Este ușor de lucrat cu o tavă detașabilă, dar n-ar trebui să fie probleme nici cu cealaltă.
- Checul poate fi pudrat cu zahăr când este cald.
- Este umed de la mere și foarte pufos.
- Este un produs la care nu se folosește praf de copt și de aceea este foarte important să se respecte corect pașii: ouăle spumate bine, încorporarea ușoară a ingredientelor uscate pentru a acumula cât mai mult aer care să asigure ulterior creșterea, coacerea completă pentru a nu se lăsa când este scos din cuptor. De checul este înalt, ca la mine, pentru verificarea coacerii recomand un băț de frigăruie, scobitoarea ajunge doar la suprafață.
- Beatricia a încorporat merele doar prin cele două straturi între aluat. Eu am folosit o cantitate mai mare și ar fi fost greu să se repartizeze uniform de nu le-aș fi adăugat și în compoziție.
- De sunteți iubitori, ca mine, ai graiului moldovenesc vă recomand canalul de YouTube al Beatriciei. Este delicioasă! Eu nu sunt deloc fan YouTube și rețete video. Îmi plac fotografiile, textul și poveștile, dar Momenteledelicioase îs musai și de auzit.
- Pe blogul despre care am tot pomenit se găsește un convertor care va calcula ingredientele pentru tăvi de alte dimensiuni decât cele din rețeta originală. Eu am folosit tava de 16, Beatricia pe cea de 22 centimetri, deci 60% din cantitățile inițiale.
- Am adăugat pe lângă esența de vanilie și de portocale. Mi-o plăcut foarte mult aroma, dar abia aștept să-l refac doar cu vanilie. Din cauza portocalei nu m-am prea dumirit de alte gusturi.
- Merele mele au fost cam acre, probabil de foloseam cantitatea corectă de zahăr nu ar mai fi dominat gustul final. Voi încerca să am unele mai dulci la refacere.
- Checul se taie cu un cuțit zimțat când este rece.
- Despre păstrat nu știu ce să spun, la noi s-o gătat într-o seară ș-o dimineață.
Foarte interesanta reteta, eu prefer sa fac checul cu visine dar de sarbatori poate fac si unul cu mere. Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereȘi eu prefer dintre toate fructele vișinele pentru chec, chiar și la cozonac, dar nu le am întotdeauna accesibile. Mulțumesc, pentru comentariu.
Ștergere