Is far de diacritice, iertare!
Se vand pe la Lidl niste cutiute cu retete ce de multa vreme imi atrag atentia. Aci am gasit mai multe informatii despre ele, pe siteul Lidl nu exista. 50 de retete 13 lei. Cand revazutu' cutiilor s-o suprapus unui moment crunt, atat de crunt ca nici nu-i mai stiu motivu, mi-am cumparat fix doua cutii retetoase, una de bomboane pe bat, una de briose.
Chiar senila nu-s, caci imi amintesc totusi cum m-am dus sa le rasfoiesc pe insula noastra cea de toate zilele si nici n-aveam inca deschis vrun capac ca ma si atacasera vro suta de tantari.
Ca am acasa un dulap de retete, de la care pornesc din an in paste cate un mare esec am mai scris p'aci, dar tot nu ma lecuiesc. Asa si amu initial.
Am testat reteta de whoopies cu iaurt si crema de caise - imi plac grozav retetele astea botezate dupa ingredientele ce apar in cantitati minuscule in raport cu celelalte.
N-as zice ca le-am ratat la primele incercari, ci doar ca nereusind sa obtin aceeasi dimensiune am fost dezamagita. Dar gustul nu-i legat de vaz si-s delicioase. Am in cap o idee salvatoare pentru "s-un milimetru conteaza" si revin.
Deci, am zis de la ce am pornit, sa spui la ce am ajuns: o grozavie de prajitura, olecuta scumpa caci n-am mai gasit la Billa crema de branza ieftina s-o trebuit sa iau de la Auchan Philadelphia, doar aparent scumpa - vro 45 de lei, caci la final o avut un kil jumate, ceea ce nu-i deloc putin.
Pentru foi - am copt doua in tava 24x24 cm si le-am taiat fix in doua, de am avut 4 la asamblarea finala.
E tare amuzant ca reteta zice ca-i pentru 12 fursecuri, mie mi-o iesit din 2/3 ingrediente fix vro 25. Pentru foile mele am folosit tot 2/3, adica:
* 90 gr ciocolata alba
* 65 gr unt moale
*120 gr zahar
* 2 oua mici
* 170 gr faina
* 50 ml iaurt
* 2 gr praf de copt
* 5 gr bicarbonat de sodiu
* un praf de sare
* in plus 200 gr gem de caise pentru uns foile inainte de cremuire, asa am vrut io ceva acrisor
* in minus laptele, zicea ca trebe folosit in functie d ecat de tare iese aluatul final, la mine si la incercarea de fursecuri si amu o iesit moale din prima
Pentru crema am folosit o doza si jumatate din ingredientele retetei de baza:
* 180 gr ciocolata alba - matematic erau 150 gr, dar avui doua tablete de 90
* 100 gr unt
* 325 gr crema de branza - trebeau 375 gr, eu am avut o cutie de 200 gr si una de 125
Pentru decorare:
* 40 gr caise uscate - conform retetei era nevoie de 150 gr si incorporate in crema, pentru ca-mi trebe la Virtual Hugu de septembrie le-am folosit doar pentru decorare
Facerea
Foile - G le-ar pune pe toate gramada, io am respectat toti pasii, adica:
1 - topit ciocolata la bain-marie
2 - batut untul cu zaharul, sarea
3 - adaugat cate un ou treptat si mixat in continuare
4 - apoi ciocolata topita nefierbinte
5 - la final faina, praful de copt si bicarbonatul cernute
6 - dupa incorporarea tuturor am adaugat iaurtul - cica trebe un aluat neted, asta nu stiu cum se traduce, la mine fu ca un aluat de clatite mai gros
7 - in tava acoperita cu hartie de copt am turnat jumatate din compozitie, cealalta am pastrat-o la frigider pan la coacerea primeia, in cuptorul preincins la mine fu nevoie de 10 minute pan i s-o bronzat usor marginile. La carte scrie la 175 de grade preincalzirea si 15 minute coacerea. Identic am copt si a doua foaie.
Dupa racire eu le-am infoliat si lasat la frigider pan la umplere, exact 2 zile
Crema -
1 - am topit ciocolata cu untul
2 - am mixat crema de branza si i-am adaugat cate o lingura din ciocolata topita cu unt si racorita, amu ar fi trebuit incorporate caisele, io n-am vrut ca n-am avut disponibile
3 - la cartonas scrie ca trebe lasata cel putin un ceas la frigider inainte de folosire la umplere, am lasat-o fix zero secunde.
Asamblarea
1 - foile pastrate la frigider se "autoinsiropeaza", sunt tare interesante cu gustul de ciocolata alba, cu siguranta le voi folosi la un tort ciocolatos, is spornice, cresc frumos si raman pufoase tare. Am taiat ziceam foile in doua, le-am uns pe fiecare cu gem de caise
2 - pe prima foaie de blat gemuita am intins un sfert din crema, am asezat a doua foaie si tot asa pan la final cand am avut ca ultim strat crema
3 - am presarat pe crema finala caise taiate fasii
4 - am lasat-o peste noapte la frigider
Teama mea fu ca fiind grea, toata crema cea moale se va scurge, nu s-o intamplat deloc asta sau intr-o masura nesimnificativa.
De-o mai fac? Identic, sigur! E o varianta grozava de tort nedecorat cu pdz! Oricum io-s indragostita de crema de branza inca de la tortul cu morcov, amu cu ciocolata adaos nici nu mai am vorbe despre deliciosenie. Poate n-as mai face-o cu 4 foi, deci atat de inalta.
Pentru c-am ramas singura de la birou care tine dieta cu prajituri si fursecuri, sus-numita o voi darui cu bogdaproste pentru nasa de botez, Maria, care sigur azi are dezlegare in ceruri pentru onomastici.
De nu ma topesc in fata cuptorului revin cu cea de a doua propunere pentru Cutia misterelor de august.
Adica de aproape trei saptamani tu nu ai mai gatit Marie? Esti bine suflete? da nu
RăspundețiȘtergereDanu, is pe calea de intoarcere, fui in concediu de osteneli.
Ștergere